CHARAKTERYSTYKA ZAWODU
Technik hotelarstwa świadczy usługi kompleksowej obsługi gości w obiekcie hotelowym. Planuje, oferuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie; ustala zestaw oferowanych usług hotelarskich, sposób ich świadczenia oraz opracowuje politykę handlową; współpracuje z innymi instytucjami oferującymi usługi hotelarskie oraz zbiera opinie o preferencjach klientów, analizuje oferty konkurencji, obserwuje rynek hotelarski. Udziela informacji turystycznej. Sporządza dokumentację rozliczeniową i rezerwacyjną. Utrzymuje porządek w obiekcie hotelowym. Wykonuje prace biurowe.
NAUKA W NASZEJ SZKOLE UMOŻLIWIA
- uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowej:
- HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- HGT.06. Realizacja usług w recepcji
- uzyskanie dyplomu zawodowego po zdaniu egzaminu zawodowego w zakresie w.w. kwalifikacji i ukończeniu szkoły
- przystąpienie do egzaminu maturalnego i po jego zdaniu kontynuowanie nauki na studiach
W TRAKCIE ZAJĘĆ TEORETYCZNYCH I PRAKTYCZNYCH NAUCZYSZ SIĘ
- prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich
- rezerwowania usług hotelarskich
- utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim
- wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji
- przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
NAUCZANE JĘZYKI OBCE
język angielski (pierwszy, kontynuacja, 3h/3h/3h/4h/5h),
język francuski (drugi, początkujący, 2h/2h/2h/1h/1h)
język zawodowy angielski
język migowy
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Technik hotelarstwa powinien charakteryzować się:
- miłą aparycją, wysoką kulturą osobistą
- otwartością i gościnnością
- uprzejmością i cierpliwością
- komunikatywnością
- dobrą organizacją pracy
- umiejętnością harmonijnego współdziałania z innymi
- asertywnością i odpornością na stres
- dyskrecją
- znajomością języków obcych
- znajomością obsługi komputera, urządzeń cyfrowych, stosowaniem programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań
- dążeniem do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych
Kształcenie praktyczne odbywa się w pracowniach szkolnych oraz obiektach świadczących usługi hotelarskie. Na zajęciach praktycznych obowiązuje ubiór "roboczy" i "służbowy" /określony przez nauczycieli przedmiotów zawodowych i statut szkoły/.
Istnieje również możliwość odbycia 3-tygodniowych praktyk we Włoszech, w Hiszpanii lub Portugalii.
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Możesz pracować zarówno w kraju jak i za granicą. Typowymi miejscami pracy technika hotelarstwa są obiekty bazy noclegowej takie jak: hotele, motele, pensjonaty, ośrodki wypoczynkowe, uzdrowiska, zajazdy, gościńce, schroniska, kwatery prywatne i inne, a także współczesna baza ruchoma: promowa, żeglugowa, kolejowa, lotnicza i inne. Masz możliwość prowadzenia własnej działalności hotelarskiej lub agroturystycznej.