Dnia 18 listopada 2016 r. razem z klasą pierwszą pojechaliśmy na wycieczkę do Hotelu Zamku Domu Polonii w Pułtusku.
Głównym celem wyjazdu była lekcja savoir-viru czyli zachowania się przy stole.
Impreza miała za zadanie uświadomić nam, że kuchnia i kultura jedzenia stanowią ważny element naszej kultury. Pod kierunkiem Zamkowego Mistrza Kelnerstwa dowiedzieliśmy się, jak należy siadać do stołu, zachowywać się przy nim, spożywać posiłki, pić napoje, korzystać z zastawy stołowej (nie tylko w restauracji).
Z dużym zainteresowaniem i zaciekawieniem gawędziliśmy z Zamkowym Mistrzem Kelnerstwa na temat dobrego wychowania. Kindersztuba została nam przybliżona w bardzo przystępny i żartobliwy sposób.
Po części teoretycznej przyszedł czas na praktykę czyli obiad. Najpierw była przystawka - sałatka Magdalenka, pieczywo /którego nie kroimy tylko łamiemy / oraz masło. Potem zjedliśmy rosół z makaronem, a na drugie danie panierowany filet z kurczaka z ziemniakami pure, marchewką zasmażaną oraz surówką z białej kapusty. Na deser dostaliśmy ciastko zamkowe i herbatę.
Po obiedzie weszliśmy na wieżę zamkową, by podziwiać panoramę miasta i zamek.
Droga powrotna, pomimo korków, minęła nam bardzo przyjemnie. Podczas jazdy świetnie się bawiliśmy, śpiewaliśmy i rozmawialiśmy na różne tematy. Wycieczkę uważamy za bardzo udaną, wiele się na niej nauczyliśmy.
Uczniowie kl. 2 Ot

               

Back to top