REKRUTACJA DO TECHNIKUM i BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA
REKRUTACJA DO TECHNIKUM i BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA
wnioski o przyjęcie do szkoły można składać od 15 czerwca od godz. 9.00 do 10 lipca do godz. 15.00
NABÓR DO KLAS PIERWSZTCH TECHNIKUM
NABÓR DO KLAS PIERWSZTCH TECHNIKUM
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH, TECHNIK HOTELARSTWA, TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI, TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI, TECHNIK USŁUG KELNERSKICH
NABÓR DO KLAS PIERWSZTCH TECHNIKUM
NABÓR DO KLAS PIERWSZTCH TECHNIKUM
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH, TECHNIK HOTELARSTWA, TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI, TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI, TECHNIK USŁUG KELNERSKICH
KUCHARZ - KLASA MUNDUROWA
KUCHARZ - KLASA MUNDUROWA
Z INNOWACJĄ - ORGANIZATOR SŁUŻB ŻYWIENIOWYCH, NASZYM PARTNEREM JEST 6 MAZOWIECKA BRYGADA OBRONY TERYTORIALNEJ, 62 BATALION LEKKIEJ PIECHOTY W RADOMIU
NABÓR DO KLAS PIERWSZTCH BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA
NABÓR DO KLAS PIERWSZTCH BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA
CUKIERNIK, KUCHARZ (KLASA MUNDUROWA), OPERATOR MASZYN I URZĄDZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO, PIEKARZ, PRZETWÓRCA MIĘSA
NABÓR DO KLAS PIERWSZTCH BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA
NABÓR DO KLAS PIERWSZTCH BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA
CUKIERNIK, KUCHARZ (KLASA MUNDUROWA), OPERATOR MASZYN I URZĄDZEŃ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO, PIEKARZ, PRZETWÓRCA MIĘSA
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
MOŻESZ ZDAĆ MATURĘ, ZDOBYĆ DOBRY ZAWÓD, ROZWIJAĆ SWOJE PASJE I ZAINTERESOWANIA
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
Pracodawcy potrzebują pracowników z przygotowaniem zawodowym!
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Previous Next Play Pause

27 stycznia 2020 uczniowie z klas o profilu technik organizacji turystyki i technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką Pani Katarzyny Kusio i Pani Agnieszki Bilskiej wybrali się na wycieczkę do jednego z najcenniejszych zabytków polskiego baroku, dawnej rezydencji króla - Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
W drodze do pałacu uczestnicy wysłuchali ciekawostek na temat króla i królowej Marysieńki, ich letniej posiadłości, kultury i obyczajów panujących na dworze pod koniec XVII wieku.
Do ulubionych rozrywek Sobieskich należały tańce, które urządzano przy każdej możliwej okazji, a królowa Maria Kazimiera była doskonałą tancerką dlatego pierwszym punktem programu były warsztaty tańca dawnego „Roztańczony dwór”. Uczniowie dowiedzieli się m.in. jaka była funkcja tańca na dworach, jak tańczono w XVII wieku, jak do tańca proszono, jakie były sposoby partnerowania. Przy dźwiękach muzyki barokowej w zabytkowym wnętrzu pałacu poznali podstawowe kroki i ukłony dworskie, spróbowali własnych sił w tańcu dawnym, ćwiczyli elementy dworskiej etykiety. Poznali stroje i rekwizyty stanowiące rekonstrukcje przedmiotów z epoki. (niektórzy mogli je przymierzyć).
Idealnym dopełnieniem przygody z kulturą i obyczajami z czasów króla Jana III było zapoznanie młodzieży z pełną zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych kuchnią staropolską. W Willi Intrata z pomocą profesjonalnych kucharzy - edukatorów kulinarnych uczniowie przyrządzili dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich - kapustę po miejsku z sosem robertowym (Kucharz doskonały, 1783) oraz ulipki z pianą (Compedium Ferculorum z 1682 r.). Poznali również przyprawy i dodatki, które królowały w XVII w. m. in. kwiat gałki muszkatołowej, imbir, cynamon, goździki, ocet winny, migdały. Na koniec zasiedli do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
Po zmroku wszyscy przenieśli się w bajkową scenerię Królewskiego Ogrodu Światła - świetlistej wystawy pełnej historycznych odniesień do bogatej symboliki pałacu. Centralną częścią jest ogród wschodni z herbami Jana III Sobieskiego i misternie zdobionymi pawilonami, do których można wejść by podziwiać ich konstrukcję. Tuż obok nich można zrobić sobie zdjęcie w świetlistej ramie z pałacem w tle. Pośrodku tej części znajdują się świetlne drzewka pomarańczowe, podobne do tych, które rosły w królewskiej oranżerii kilka wieków temu. Stąd jest też najlepszy widok na Muzyczny Ogród Marzeń, który znajduje się na tarasie dolnym i łączy światło z muzyką klasyczną tworząc niezapomniane widowisko. Najnowszą częścią ekspozycji jest Ogród Różany wypełniony 6 000 zmieniającymi kolory świetlnymi kwiatami.
W drodze powrotnej podsumowanie i konkurs. Voucher do modnej radomskiej restauracji na „królewskie danie dla współczesnych smakoszy” wygrała Gabrysia z 2 Ga. Gratulujemy i życzymy smacznego.

q304
q65
P1010022
q94
s113
q207
s91
q303
s103
84465128_2493800054082383_9199154228101120000_n
82978442_477534843180760_7079161420222300160_n
q184
q202
s79
s44
83641345_532870170684455_3014621911381442560_n
q307
q81
q108
83442803_635007013925270_4069864886035808256_n
q6
q18
s75
q37
q59
q179
q33
20200127_130800
q112
s43
q118
q39
s71
compandium
q314
q313
q306
s129
q88
P1010102
s70
q96
q311
q142
q146
q181
57
q175
q305
q145

Back to top