7 marca grupa uczniów wraz z opiekunami wzięła udział w Dniu Otwartym UP w Lublinie. Warsztaty popularnonaukowe, stoiska prezentujące osiągnięcia kół naukowych i organizacji studenckich, wystawy sprzętu naukowego, konkursy z nagrodami to główne atrakcje, które czekały na odwiedzających w Centrum Kongresowym UP.
Kolejne atrakcje czekały na nas na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii. Wzięliśmy udział w warsztatach "Kolorowy świat makaronów". Warsztaty rozpoczęły się od wykładu podczas którego dowiedzieliśmy się z jakich surowców i w jaki sposób produkuje się makarony, dlaczego warto jeść makarony i jak powinno się je przygotowywać do spożycia. Następnie sami mogliśmy przygotować kolorowy makaron, wzbogacony dodatkiem komponentów owocowych i warzywnych. Makarony przygotowaliśmy w warunkach półtechniki laboratoryjnej z wykorzystaniem laboratoryjnej prasy makaronowej.
Warsztaty przygotowali dr hab. Aldona Sobota, dr Jarosław Mazurkiewicz, mgr inż. Dorota Teterycz .
Warsztaty, zwiedzanie wydziału, rozmowy ze studentami (również absolwentami naszej szkoły) pozwoliły uczniom na poczucie się (choć w małym stopniu) studentami. Niektórzy zadeklarowali chęć studiowania na kierunkach związanych z technologią żywności.
Życzymy trafnego wyboru kierunku studiów. Powodzenia!!!

28
13
4
66
P1010059
67
47
40
36
69
59
51
58
57
60
68
14
42
15
63
39
62
34
29
10
49
6
24
9
41
21
64
27
38
25
52
11
55
54
44
65]
17
18
61
46
70
1
31
43
7

Back to top