Konkurs na CHATKĘ PIERNIKOWĄ rozstrzygnięty
W dniu 20 grudnia 2023 roku w naszej szkole rozstrzygnięto wyniki konkursu na chatkę piernikową:
I miejsce- Amelia Drela - kl. 3ckb
II miejsce- Julia Walczak - kl.2ckp
III miejsce Nina Łoboda - kl.3ckb
wyróżnienie dla Hanny Majewskiej - kl.2ckp
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy przekazane przez Pana Dyrektora oraz słodkie upominki. Nagrody i puchary zostały ufundowane przez Radę Rodziców, a nagroda za wyróżnienie została przygotowana przez panią kierownik praktycznej nauki zawodu M. Miedzińską.
Organizatorzy konkursu p. M. Morawska i p. B. Świąder dziękują wszystkim uczestnikom konkursu za przygotowanie pięknych chatek i gratulują zwycięzcom.
Amerykańskie święta Bożego Narodzenia – czy różnią się od naszych?
SANTA CLAUS, RUDOLPH, kakao z piankami, brownie, pierniczki …
20 grudnia 2023 DZIEŃ RYBY
Potrawy z ryb przygotowane na pracowni gastronomicznej przez uczniów klasy 3Ga z Panią Moniki Adamczyk polecają się na święta:)
fot. Monika Adamczyk
PODZIĘKOWANIE ZA UDZIAŁ W AKCJI RODACY BOHATEROM
Składamy gorące podziękowanie wszystkim nauczycielom oraz uczniom, którzy tak ofiarnie włączyli się w akcję pomocy rodakom na Kresach.
Dary zebrane w ramach tej akcji Rodacy Bohaterom trafią do miejscowości Solecznicki oraz okolic Wilna na Litwie, do domu opieki, hospicjum, szkoły oraz instytucji zajmującej się Polakami na Wileńszczyźnie.
HOTELE SĄ TAK DOBRE JAK LUDZIE, KTÓRZY W NICH PRACUJĄ
Etap okręgowy Olimpiady Umiejętności Hotelarskich odbył się w naszej szkole.
Był okazją do spotkania przedstawicieli branży hotelarskiej, nauczycieli przedmiotów zawodowych i uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa.
Organizatorem olimpiady jest Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Partnerem Konsorcjum HO-GA-TUR zrzeszające szkoły kształcące w zawodach z branży hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej, współorganizatorem Fundacja Polskie Hotele Niezależne.
Olimpiada ma zasięg ogólnokrajowy i jest organizowana corocznie.
II edycja olimpiady w roku szklonym 2023/2024 odbywa się pod hasłem „Sukces w hotelarstwie to też odkrywanie potrzeb gościa biznesowego”.
Zgodnie z przyjętym regulaminem Olimpiada jest trzystopniowa:
zawody I stopnia – szkolne, odbyły się w każdej szkole, która zgłosiła organizatorowi (SGH) chęć uczestnictwa w Olimpiadzie;
zawody II stopnia – okręgowe odbywają się w 10 okręgach wyznaczonych przez Konsorcjum HO-GA-TUR – Partnera OUH
zawody III stopnia – centralne odbędą się w miejscu ustalonym przez organizatora i współorganizatora Olimpiady.
Laureaci części finałowej zawodów stopnia centralnego otrzymają tytuł Laureata Olimpiady, a uczeń, który otrzyma największą liczbę punktów w zawodach finałowych otrzyma tytuł Mistrza Umiejętności Hotelarskich.
Olimpiada została ujęta w komunikacie MEiN w sprawie wykazu turniejów i olimpiad tematycznych uprawniających do zwolnienia z przystąpienia do części pisemnej egzaminu zawodowego.
RADOMSCY TROPICIELE KSIĄŻEK
7 grudnia 2023 czytelnicy z naszej szkoły wzięli udział w międzyszkolnym konkursie RADOMSCY TROPICIELE KSIĄŻEK.
Anna Dusza, Julia Panek, Natalia Winiarska z klasy 3H, Julia Ciućmańska z klasy 2H, Angelika Głuch i Małgorzata Kołodziej z klasy 1H, Maja Banaszkiewicz z klasy 1GA, Aleksandra Janik i Wiktoria Piwowarczyk z klas 1GB, Wiktoria Górka klasa 1C , Anna Pluta-Kriaczko klasa 2C oraz Kinga Dygas klasa 3CKB pisały test ze znajomości treści książki pt. "11 papierowych serc" - Kelsey Hardwell. Kolejne zadania przed nimi.
Życzymy powodzenia i trzymamy kciuki. Nauczyciele bibliotekarze.
Burak w żywieniu
Burak ćwikłowy jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Spożywanie buraka to priorytet, ponieważ jest tanim źródłem wielu ważnych składników, w tym antocyjanów. Najczęściej używamy go w barszczu czerwonym, ale warto go spożywać również w innych potrawach i na surowo. Burak w starożytności był lekarstwem.
Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się w dokumentach pochodzących z Babilonii. W roku 722 p.n.e. uprawiano go ponoć w ogrodach króla Marduk-apla-iddiny II. Około 400 r. p.n.e. zaczęto uprawiać buraki w Grecji, a 200 lat później dotarły one na tereny Republiki Rzymskiej. W czasach Karola Wielkiego i przez okres średniowiecza burak ćwikłowy uprawiany był jako warzywo liściaste, głównie we Francji i we Włoszech. Jako warzywo okopowe w Europie zaczęto uprawiać buraki, podobnie jak inne warzywa, w XVI w., chociaż są wzmianki z XIV w., jakoby pojawił się na polskich stołach (wikipedia.pl ).
Buraki dostarczają przede wszystkim węglowodany (9,56 g/100 g). W mniejszych ilościach znajduje się białko (1,61 g/100 g). Buraki zawierają tylko śladowe ilości tłuszczu (0,17 g/100 g). Woda stanowi 87,6% masy buraków. Buraki są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Korzeń buraka ćwikłowego i jego nać w przypadku młodej rośliny, stanowią doskonały dodatek do zup lub dań głównych. Najbardziej rozpoznawalnymi potrawami z buraka ćwikłowego są barszcz czerwony i botwina. Buraki ćwikłowe możemy spożywać– na surowo po obraniu ze skórki. Jeżeli mamy sokowirówkę, uzyskamy pełny wartości odżywczej sok.
Kuchnia polska jest bardzo bogata w przepisy na potrawy z użyciem tego warzywa. Są to np. sałatki buraczane, do których używamy uprzednio ugotowanych i obranych buraków. Pokrojone w kostkę buraki możemy połączyć ze śledziami wymoczonymi w mleku – również pokrojonymi w kostkę, a także z czerwoną cebulą. Możemy dodać oleju, octu winnego i miodu. Buraki mogą wchodzić też w skład sosów. Warzywa te po ugotowaniu i pokrojeniu w cienkie słupki, łączymy z odrobiną jogurtu i koncentratem buraczanym.
Potrawy przygotowali uczniowie klasy 3Ga