Shortbread, czyli szkockie ciasteczka maślane, stanowią doskonały dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań z rodziną czy znajomymi.

Składniki dla 10 porcji: mąka pszenna typ 500 - 300 g, cukier - 100 g, masło 200 g - 1 kostka, szczypta soli

Przepis na shortbread:
Mąkę i szczyptę soli wymieszaj w misce i odstaw.
Masło utrzyj z dodatkiem cukru przy pomocy miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy.
Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę. Składniki mieszaj do ich połączenia.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Z ciasta uformuj kulę, a następnie rozwałkuj na blaszce prostokąt o wymiarach 13 × 25 cm. Ciasto przedziel na pół wzdłuż dłuższej krawędzi, a następnie podziel na prostokąty o szerokości około 1,5 cm.
Patyczkiem do szaszłyków zrób w każdym ciastku po kilka dziurek.
Ciasteczka piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.
Po upieczeniu ciasteczka wyciągnij, pozostaw na 5 minut i podziel ponownie na ciasteczka (podczas pieczenia skleją się).
Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. metalowej puszcze).

SMACZNEGO :)

20231205_103530
20231205_103522
20231205_104000
20231205_104039
20231205_103525
20231205_103847
Previous Next Play Pause

Back to top