Staropolskie wesele
III Międzyszkolny Konkurs Kulinarny Tradycyjna Kuchnia Polska
23 kwietnia 2009 r. odbył się konkurs "Tradycyjna kuchnia polska", którego organizatorem było Radomskie Stowarzyszenie RASKIP, a współorganizatorem Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z klasy 2 tża:
Katarzyna, Adela i Sebastian, którzy przygotowali staropolskie filety schabowe z aromatem trawy żubrowej, jabłko w sosie żurawinowym, śliwki nadziewane.
W skład drugiej drużyny weszły uczennice z klasy 2 tha:
Justyna, Aleksandra i Anna, które przygotowały potrawkę z kaczki i wiśni, deser czekoladowo-miodowy.
Prace uczniów oceniało jury w składzie:
Ewa Wachowicz - przewodnicząca, gospodyni autorskiego programu "Ewa gotuje"w Telewizji Polsat, Miss Polonia 1992 r.
Piotr Reska - kucharz restauracji "Fanaberia"
Radosław Pączek - kucharz z grupy gastronomicznej "Kredens"
Bożena Puton - wicedyrektor ZSSiH w Radomiu
Nad przygotowaniem uczniów do konkursu czuwały Panie Katarzyna Kusio i Maria Dondziak.
IX Konkurs "Ortografia na medal"
18 kwietnia 2009 r. ogłoszono wyniki IX Wojewódzkiego Konkursu Ortograficznego "Ortografia na medal", organizowanego pod honorowym patronatem Mazowieckiego Kuratora Oświaty.
Uczennice kl. IV tha Agnieszka i Sylwia były przedstawicielkami uczniów szkół średnich z Radomia i regionu radomskiego. Agnieszka zajęła II miejsce, Sylwia otrzymała wyróżnienie.
Obydwie przygotowywały się do konkursu pod czujnym okiem P. Moniki Gralec.
Gratulujemy!
Konkurs Kulinarny Budapeszt 2009
01-03 kwietnia 2009 r. odbył się w Budapeszcie Międzynarodowy Konkurs Kulinarny na temat: "Przyjęcie weselne". Wzięli w nim udział uczniowie naszej szkoły: Maja 2thb, Aleksandra 3tżb, Artur 3tżb, Dagmara 3c.
Drużyna Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich zdobyła III miejsce za smakowitość potraw.
Przygotowaniami do konkursu kierowali nauczyciele przedmiotów zawodowych: J.Tkaczyk, A. Pieczyńska, M. Miedzińska, Z. Nowocień. Gratulujemy!
Dobre zarządzanie szkołą sposobem na skuteczny PR
Począwszy od klas gimnazjalnych przysposabiających zawodowo, na szkołach ponadgimnazjalnych skończywszy - zapewnienie jakości kształcenia jest jednym z priorytetów edukacji w Polsce. Wpływa on na efektywność systemu kształcenia i szkolenia zawodowego oraz na spełnienie oczekiwań jakie stawia edukacji zawodowej gospodarka. Realizacji tych zamierzeń służą zarówno zaangażowanie we współpracę międzynarodową, udział uczniów i nauczycieli w procesie podnoszenia kwalifikacji, doskonalenie umiejętności, jak i uczestnictwo w konkursach, olimpiadach, turniejach. Takim celom podporządkowana jest strategia zarządzania Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich (ZSSiH) w Radomiu, placówki, która istnieje już od 1947 roku i kształci młodych ludzi w różnych zawodach z zakresu gastronomii i hotelarstwa. (...)
Monika Gralec, Izabela Tomczyk-Spólna
Miesięcznik Dyrektora Szkoły, Oficyna MM Wydawnictwo Prawnicze,
ISSN 1899-5586, Nr 3(007)/marzec 2009
Finał VII Regionalnego Konkursu Ortograficznego
20 lutego 2009 r. odbył się finał VII Regionalnego Konkursu Ortograficznego, w którym startowali najlepsi uczniowie szkół radomskich. Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice z klasy 4tha: Agnieszka, która zajęła I miejsce i Sylwia - miejsce III. W kategorii szkół zasadniczych I miejsce zajął Kamil z klasy 2c. Nad przygotowaniem uczniów do konkursu czuwała Pani Monika Gralec. Gratulujemy!
Dobra praktyka w wykorzystaniu funduszy Unii Europejskiej
17 października 2008 r.
W siedzibie Regionalnego Centrum Informacji Europejskiej odbyła się prezentacja projektów zgłoszonych do konkursu: "Dobra praktyka w wykorzystaniu funduszy Unii Europejskiej w regionie radomskim". Naszą szkołę reprezentowali podzieleni na trzy grupy uczniowie, należący do Klubu Europejskiego. Wszyscy wykazali się świetnym przygotowaniem, o czym świadczą zajęte miejsca: Magdalena S. i Magdalena P. z klasy 3thb - I miejsce Marta, Paeł i Kamil z klasy 2tż - II miejsce Karolina, Monika i Maja z klasy 2thb- IV miejsce. Przygotowywaniami do konkursu kierowała P. Monika Pawlak. Gratulujemy!
Oryginalne lekcje ze smakiem
Zbigniew Nowocień i Jarosław Wojciechowski zapewniają, że bycie barmanem to trudna sztuka.
Rolada z kaczki i mus orzechowy
II Międzyszkolny Konkurs Kulinarny
Pod patronatem Marszałka Mazowsza, Karola Okrasy, Mazowieckiego Kuratora Oświaty, Prezydenta Miasta Radomia i restauracji "Fanaberia" 21 kwietnia 2008 r. zorganizowany został w naszej szkole konkurs "Tradycyjna Kuchnia Polska". Wzięło w nim udział 12 ekip z dziesięciu szkół Mazowsza, m.in: z Przysuchy, Warki, Pionek, Jasieńca i Radomia.
Zwyciężyła drużyna z Pionek. Drugą nagrodę otrzymali gospodarze konkursu, czyli uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu za schab w kapuście po góralsku i mus z jabłek na chlebie razowym. Trzecie miejsce zajęli uczniowie z Szydłowca.