II Dzień Francuski
14 lutego 2013 roku odbył się II Dzień Francuski, zorganizowany przez panią Annę Paplińską i panią Dorotę Makaruk.
Najpierw wystąpiły dziewczęta z klasy 1 THB z piosenką „La maladie d’amour”. Następnie obejrzeliśmy niesfornego Mikołajka i jego kumpli w przedstawieniu „Kleofas ma okulary”. Aktorami byli uczniowie z klasy 2 TŻC pod kierunkiem pani Anny Paplińskiej. Mieliśmy okazję obejrzeć także inscenizacje do francuskiej wersji wierszy o Panu Hilarym i chorym kotku. Odbyły się konkursy dotyczące kuchni francuskiej, znajomości przygód Mikołajka i konkurs walentynkowy. Zwyciężyła Adrianna z klasy 1 THB. Pani Dorota Makaruk przygotowała wraz z uczennicami z klasy 1 THA i 3 THB montaż słowno-muzyczny dotyczący Paryża. Na ekranie oglądaliśmy piękne zdjęcia zakątków paryskich. Bardzo podobały się nam piosenki w wykonaniu Weroniki z klasy 1 THA, a ciasteczka przygotowane przez koleżanki z klasy 3 THB miały duże powodzenie. Mamy nadzieję, że będą kolejne takie okazje do wspólnej zabawy i nauki.
Prezentacja zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych
Kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych dla absolwentów gimnazjum trwa cztery lata.
Absolwent uzyska dobre przygotowanie ogólnokształcące ze znajomością dwóch języków obcych, oraz gruntowne przygotowanie zawodowe w zakresie: oceny jakości żywności oraz jej przechowywania; sporządzana oraz wydawania potraw i napojów; organizowania produkcji gastronomicznej; planowania i realizacji usług gastronomicznych; przestrzegania zasad bezpieczeństwa i higieny pracy; podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej.
Cykl kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie obejmował dwie kwalifikacje zawodowe:
- sporządzanie potraw i napojów
- organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Kwalifikacje zawodowe będą potwierdzone egzaminem zewnętrznym w trakcie trwania nauki. Uczeń z potwierdzonym pozytywnym wynikiem kwalifikacji zawodowych i ukończoną szkołą uzyska tytuł zawodowy technika.
Absolwenci szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych,firmach cateringowych w kraju i za granicą; zakładach zbiorowego żywienia; własnej firmie gastronomicznej; gospodarstwach agroturystycznych.
Etap okręgowy XVII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI
W dniu 11 stycznia 2013 r. w Warszawie odbył się etap okręgowy XVII OLIMMIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI.
Naszą szkołę reprezentowali Ania z klasy III TG oraz Mariusz z klasy IVTŻA. Obydwoje zdobyli wyróżnienie spośród 62 osób z Mazowsza, a Mariusz weźmie udział w etapie centralnym, który odbędzie się w dniach 14-16 marca w Szczecinie.
Tematem tegorocznej edycji Olimpiady jest „Żywność tradycyjna i kuchnie narodowe”. Uczniowie przygotowywali się do tego tematu oraz poszerzali swoją wiedzę z technologii gastronomicznej i żywienia człowieka od listopada pod kierunkiem p. M. Słabosz oraz p. K.Kusio. Warto poszerzać wiedzę – uczestnik, który uzyska w etapie centralnym tytuł finalisty zwolniony jest z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz daje możliwość wolnego wstępu na wybrane uczelnie.
Gratulujemy sukcesów, a za Mariusza trzymamy kciuki w finale.
Eliminacje szkolne XI Regionalnego Konkursu Ortograficznego
Dnia 10 grudnia 2012 r. w ZSSiH odbyły się eliminacje szkolne XI Regionalnego Konkursu Ortograficznego, udział wzięło 23 uczniów z poziomu technikum i zasadniczej szkoły zawodowej.
Do eliminacji międzyszkolnych zakwalifikowali się uczniowie:
Karolina Czubak- klasa 4thb, podopieczna p. Alicji Smołowik
Paulina Podsiadła- klasa 4tha, podopieczna p. Agnieszka Zięba
Mateusz Chojnacki- klasa 2ka, podopieczny p. Izabeli Tomczyk-Spólnej
Konkurs organizowały panie Monika Gralec i Izabela Tomczyk-Spólna.
„Moje małe Ojczyzny” - wojewódzkie eliminacje do Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz
„Moje małe Ojczyzny”- temat podejmowany od lat przez artystów zdominował tegoroczne wojewódzkie eliminacje do Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz.
Organizatorami eliminacji na Mazowszu byli: Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich oraz Cech Piekarzy w Radomiu. Podobnie jak w ubiegłym roku, zmagania turniejowe odbyły się w siedzibie Akademii Piekarskiej firmy IREX- Prokopowicz w dniu 16.01.2013. W turnieju uczestniczyło 7 uczniów. Trzech reprezentowało Zespół Szkół Usług i Przedsiębiorczości im. Abpa A.J.Nowowiejskiego w Płocku, czterech ZSSiH w Radomiu. Uczniowie rozpoczęli współzawodnictwo od rozwiązania testu przysłanego przez Komitet Główny Turnieju a, następnie przystąpili do części praktycznej. Barwy naszej szkoły reprezentowali: Adrian i Dammian z kl.3pc, Szymon i Patryk kl.2pc.
W ocenie komisji najlepsi okazali się uczniowie: Damian (ZSSiH w Radomiu), Klaudia (ZSUiP w Płocku). Wszyscy uczestnicy turnieju otrzymali nagrody ufundowane przez sponsorów oraz pamiątkowe dyplomy. Uczniowie gorąco podziękowali organizatorom, a szczególnie panu Zbigniewowi Prokopowiczowi za świetną organizację i niezwykle ciepłe przyjęcie ich w Akademii Piekarskiej.
Etap wojewódzki XVII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
5 stycznia 2013 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, odbył się Etap wojewódzki XVII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 3 C: Karolina i Damian.
Tematem przewodnim tej edycji była: „Moja mała ojczyzna”. Uczniowie najpierw napisali test sprawdzający z wiedzy w zawodzie cukiernik, a następnie wykonali tort, babeczki bankietowe oraz figurki z dowolnego surowca.
Konkursowe prace oceniało profesjonalne jury. Uczeń naszej szkoły Damian zajął III miejsce. Gratulujemy!!!
V Dzień Języków Obcych
13 grudnia 2012 roku w naszej szkole już po raz piaty odbył się Dzień Języków Obcych. Organizatorkami były panie Iwona Sobania, Anna Paplińska, Miłosława Juszkieiwcz, Emilia Zwęglińska.
Obejrzeliśmy bardzo udane przedstawienie baśni „Czerwony Kapturek” po niemiecku w reżyserii pani Iwony Sobani. Rozbrzmiewała „Cicha noc” we wszystkich nauczanych w ZSSiH językach. Pani Anna Paplińska przedstawiła ciekawostki na temat języków obcych, a także przeprowadziła kwizy dotyczące przysłów i zapożyczeń językowych. Barwnym konkursem było zgadywanie, za jaką postać przebrali się uczniowie. Najbardziej podobał się Napoleon (Mikołaj z kl. 2 TŻC) oraz Joanna d’Arc (Marta z kl. 2 TK). Jak co roku odbył się konkurs kulinarny. Wzięło w nim udział 9 zespołów. Wygrały Anna i Paulina z klasy 3 TG za tort pinacolada. Drugie miejsce zajęły Oliwia i Katarzyna z klasy 2 TK za tartę z gruszkami. Laureaci otrzymali bilety do kina i upominki ufundowane przez organizatorów. Podczas święta języków jak zwykle wszyscy dobrze się bawili, a przy okazji sporo nauczyli.
Prezentacja zawodu technik technologii żywności
Kształcenie w zawodzie technik technologii żywności dla absolwentów gimnazjum trwa cztery lata.
Program nauczania obejmuje zarówno przedmioty ogólnokształcące jak i przedmioty zawodowe traktujące w szerokim pojęciu o produkcji i utrwalaniu żywności. Absolwent uzyska dobre przygotowanie ogólnokształcące, znajomość dwóch języków obcych oraz gruntowne przygotowanie zawodowe. Ponadto podczas odbywania nauki odbędzie 7 tygodni praktyk.
Absolwent zdobędzie wiedzę w zakresie: metod produkcji żywności w różnych branżach przemysłu spożywczego, metod utrwalania, transportu i przechowywania żywności, oceny jakości żywności, opakowań żywności w przemyśle spożywczym, maszyn i urządzeń do przetwórstwa żywności, organizowania i nadzorowania procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym, zarządzania firmą, marketingu i podstaw przedsiębiorczości języka obcego zawodowego.
Aby uzyskać tytuł zawodowy – technik technologii żywności uczeń musi potwierdzić umiejętności z zakresu dwóch kwalifikacji i uzyskać średnie wykształcenie.
Jako technik technologii żywności absolwent znajdzie zatrudnienie: w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego różnych branż np. mięsnej, cukierniczej, piekarskiej, mleczarskiej w instytucjach zajmujących się badaniem i oceną żywności i laboratoriach analizy żywności, w placówkach handlowych prowadzących sprzedaż artykułów spożywczych, w firmach zajmujących się przechowaniem i dystrybucją żywności, w zakładach żywienia zbiorowego, w ośrodkach turystyczno-wypoczynkowych może prowadzić własną działalność gospodarczą w branży spożywczej. Dobre przygotowanie zawodowe oraz uzyskanie świadectwa maturalnego pozwoli absolwentom na zdobycie konkretnego i atrakcyjnego zawodu i na kontynuowanie nauki na studiach wyższych np.na Wydziale Technologii Żywności lub Biotechnologii.
„Giełda Talentów”
1 czerwca uczniowie naszej szkoły świętowali Dzień Dziecka uczestnicząc w rozgrywkach sportowych (turniej piłki nożnej o puchar Dyrektora Szkoły) oraz oglądając finał szkolnego konkursu „Giełda Talentów” Po burzliwych obradach jury (złożonego z 6 uczniów, 3 nauczycieli wybranych spośród publiczności, dyrekcji oraz Przewodniczącej Rady Rodziców).
I miejsce i nagrodę w postaci laptopa przyznano Maciejowi Grzegorzewskiemu z kl. 4 TK za prezentację niezwykłych umiejętności żonglerskich.
II miejsce i nagrodę w postaci notebooków otrzymały Karolina Brzyska i Ilona Jaroszek (podopieczne p. prof. M. Raczyńskiej) z klasy 3 TK za prezentację umiejętności gimnastycznych.
III miejsce zajął wokalista z klasy 4 TK Ernest Wojtyniak, miejsce IV wyśpiewała Magdalena Gutkowska z klasy 1 TŻA, a piąte uczeń klasy 1 THA Jakub. Uczniowie otrzymali nagrody pocieszenia w postaci pendrive.
W trakcie obrad jury publiczność bawiły „animatorki czasu wolnego” z klasy 3 TOT.
Finał konkursu przygotowały p. M. Gralec i I. Tomczyk z uczniami klas 3 TOT i 1 THA.
Spotkanie podsumowujące jedenastą edycję Regionalnego Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej
23 maja 2012r. odbyło się spotkanie z wiceprezydentem p. Ryszardem Fałkiem i dyrekcją Radomskiego Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli, podsumowujące jedenastą edycję Regionalnego Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej. Naszą szkołę reprezentowała pomysłodawczyni i koordynator konkursu p. Izabela Tomczyk-Spólna.