XIV Turniej Słowa
13 grudnia w MOK „Amfiteatr” odbył się XIV Turniej Słowa poświęcony twórczości Juliana Tuwima. Wzięło w nim udział ponad 50-ciu uczestników. Uczennica naszej szkoły - Katarzyna z klasy 2thb (podopieczna p. A. Zięby) – otrzymała wyróżnienie. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia
Dn. 06 grudnia 2013 r. w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbył się Finał Ogólnopolskiego Turnieju Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”.
Aby dostać się do finału należało przesłać recepturę i zdjęcie:
1) Zakąski gorącej z wykorzystaniem – jesiotra, bobu i borowików mrożonych
2) Dania głównego z wykorzystaniem - udka perliczki, orzechów włoskich, kaszy jaglanej, syropu klonowego.
Spośród 26 szkół wybrano 14. W finałowej 14-ce znalazła się nasza szkoła.
Oto fotografie naszych potraw:
Naszą szkołę w etapie finałowym reprezentowali: Adrian Dreas z kl. III TŻB Sebastian Barański z kl. III TŻA pod opieką pani Marzeny Wnęt.
Konkurs odbywał się w II etapach.
I - etap tzw. techniczny polegał na rozbiorze tuszki kurczaka na części gastronomiczne – etap ten oceniany był przez Kurta Schellera.
II – etap to sporządzanie zakąski gorącej z jesiotra i dania głównego z perliczki (wg wysłanych receptur) – etap ten oceniany był przez profesjonalnych Szefów Kuchni, między innymi przez finalistę programu Top Chef – Dariusza Kuźniaka.
Jury oceniało: technikę rozbioru tuszki z kurczaka (max 20 p), przygotowanie mis en place (max 5 p), przygotowanie i czystość na stanowisku pracy (max 5 p), profesjonalny sposób wykonywania pracy (max 10 p), wygląd stanowiska pracy po zakończeniu pracy (max 5 p), kreatywność i estetykę podania (max 10 p), smak (max 45p).
Rywalizacja była bardzo zacięta.W Konkursie brały udział szkoły z różnych regionów Polski miedzy innymi z: Gdańska, Poznania, Wrocławia, Bytomia, 4 szkoły z Warszawy.
Czas ograniczony bo tylko 1,5 godziny. Olbrzymi stres. Na ręce patrzyli sami profesjonaliści - najlepsi Szefowie Kuchni. Redakcja programu „ Kuchnia +” filmowała pracę uczestników.
Wreszcie nadszedł czas ogłoszenia wyników:
I miejsce - Zespół Szkół Gastronomicznych z Wrocławia
II miejsce - Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych z Warszawy z ul. Komorskiej
III miejsce - Zespół Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza z Szydłowca oraz
IV nagroda „ Innowator Smaku” – Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
V nagroda za etap techniczny „Najlepszy rozbiór tuszy kurczaka” – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 z Łowicza
Zachęcamy uczniów naszej szkoły do uczestniczenia w jak największej ilości Konkursów. Stres jest duży ale warto próbować, podnosić w ten sposób swoje umiejętności zawodowe. Jest to cenne doświadczenie, spotyka się bardzo ciekawych ludzi, można z nimi porozmawiać, skorzystać z ich doświadczeń zawodowych, coś podpytać, nagrody rzeczowe też są bardzo atrakcyjne.
Uczniowie: Adrian Dreas, Sebastian Barańsk;i Nauczyciel: Marzena Wnęt
„WIGILIA ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA W TRADYCJI POLSKIEJ”
W dniu 03.12.2013 r. Katarzyna i Patryk z klasy III TŻC wzięli udział w konkursie „WIGILIA ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA W TRADYCJI POLSKIEJ”, który odbył się w Skarżysku-Kamiennnej.
Zadaniem uczestników było przygotowanie dekoracji stołu wigilijnego oraz wybranych przez organizatora potraw tj. barszcz czerwony czysty, pierogi z kapustą i grzybami, ryba w cieście piwnym, sałatka z czerwonej kapusty oraz puree ziemniaczane.
Pracy było co nie miara. Konkursowe wyzwania rozbudziły u naszych zawodników wyobraźnię oraz inwencję twórczą. Debiutując w tym konkursie zdobyli trzecie miejsce, co było miłym zaskoczeniem dla opiekunki zespołu p. Agnieszki Kulikowskiej.
Laureaci otrzymali nagrody rzeczowe oraz gratulacje. Największe zainteresowanie oraz najwyższe noty, jury konkursu przyznało przygotowanym przez naszą reprezentację rybie w cieście piwnym oraz sałatce z czerwonej kapusty - za niepowtarzalny smak.
Wszystkim zainteresowanym uchylamy rąbka tajemnicy przygotowania tych potraw:
RYBA W CIEŚCIE PIWNYM
składniki:
- 550 g filetów z morszczuka,
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 100 ml piwa jasnego
- sól, pieprz, olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Filety z ryby osuszyć i delikatnie posolić. Ze schłodzonego piwa, żółtek i wymieszanych dwóch rodzajów mąki przygotować dobrze napowietrzone ciasto, o konsystencji gęstej śmietany i przyprawić do smaku. Zanurzone w cieście filety włożyć do naczynia z rozgrzanym olejem. Ciasto powinno momentalnie, nawet pięciokrotnie powiększyć swoją objętość. Smażymy na złocisty kolor. Po wyjęciu wykładamy na papierowe ręczniki, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
Składniki:
- 500 g czerwonej kapusty
- 150 g przecieru z czarnej porzeczki
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- 50 g cebuli
- cukier, sok z cytryny, sól, olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić, opłukać, drobno poszatkować, sparzyć lub zagotować w małej ilości wody. Następnie odcedzić i ochłodzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Przecier gotować z winem do momentu całkowitego zredukowania alkoholu. Wszystkie składniki połączyć, zakwasić, doprawić do smaku. Kapusta powinna mieć smak słodko-kwaśny i barwę lśniącego burgundu. SMACZNEGO Opracowała: mgr inż. Agnieszka Kulikowska
Insta.Ling
Insta.Ling jest aplikacją do szybkiej nauki słówek, dostarczającą nauczycielom szczegółowe raporty na temat systematyczności pracy i postępów uczniów. Insta.Ling pomaga podnieść skuteczność nauczania języka oraz udostępnia narzędzia do oceny wyników.
Uczniowie naszej szkoły przystąpili do programu od połowy września 2013.
A oto podsumowanie po ponad dwumiesięcznej pracy. Wyróżnienia za najwyższą systematyczność uczniów.
Chcielibyśmy pogratulować wszystkim nauczycielom, którzy regularnie używają Insta.Ling oraz wyróżnić 10-ciu nauczycieli, którzy osiągnęli najlepsze efekty w październiku.
Są to:
- Anita Witkowska-Szczepańska, Gimnazjum im. Biskupów Chełmińskich w Lubawie
- Monika Pawlak, Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
- Krzysztof Hołodyński, Niepubliczna Szkoła Podstawowa nr 81 w Warszawie
- Joanna Ostapowicz, Zespół Szkół Ogólnokształcacych w Augustowie
- Beata Małodzińska, Zespół Szkolno-Przedszkolny w Ślęzakach
- Katarzyna Tymoszczuk
- Elżbieta Felicka-Okrzesik, Gimnazjum nr 29 we Wrocławiu
- Maria Dejnega, Zespół Gimnazjalno-Szkolno-Przedszkolny w Gościęcin
- Karolina Kownacka
- Agnieszka Domańska, Gimnazjum Publiczne im. Stefana Batorego w Stężycy
Każdy z wyróżnionych nauczycieli miał ponad 60 uczniów regularnie używających Insta.Ling w październiku. To ogromny sukces. Gratulujemy!
W hołdzie Księciu Adamowi Jerzemu Czartoryskiemu
Milena, uczennica naszej szkoły (podopieczna p. Alicji Smołowik) zajęła I miejsce w Międzyszkolnym Konkursie Recytatorskim, zorganizowanym w ramach obchodów Dnia Patrona w Publicznym Gimnazjum Nr 2 w Radomiu.
Serdeczne gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Wycieczka do Paryża
04-09 listopada 2013
Paryż - nazywany bywa kulturalną stolicą Europy. Jest bohaterem wielu filmów oraz powieści. Znaleźć w nim można wszystko czego szukają turyści - wspaniałą architekturę, piękne widoki, wyśmienitą kuchnię oraz sklepy znanych marek.
Zakwaterowani byliśmy w Centrum Dialogu u Pallotynów, 20 km od Paryża. Z okien mieliśmy przepiękny widok na panoramę Paryża. W czasie wycieczki widzieliśmy m.in. malownicze Montmartre będące kolebką artystów, arcyciekawe muzea z dziełami znanymi na całym świecie, niezwykłe katedry o bogatej historii i urocze paryskie uliczki. Nie zabrakło oczywiście spotkania z "żelazną damą", czyli wjazdu na Wieżę Eiffla.
Spełnilśmy równeż dziecięce marzenia o spotkaniu z bohaterami Disneya – spędziliśmy cały dzień w Parku Rozrywki Eurodisneyland.
Było to niesamowite przeżycie. Paryż jest przepięknym miastem, szczególnie gdy mogliśmy podziwiać to miasto z pokładu statku w czasie rejsu po Sekwanie - Ania
Najbardziej rozrywkowym dniem był pobyt w Disneylandzie - Paulina, Gosia, Sylwia, Dominika, Kuba, Hubert, Leśny, Nikola, Ania, Paulina
Finał Konkursu Recytatorskiego "Radom w Poezji"
28 listopada 2013 r. w Centrum Kultury Południe odbył się finał Konkursu Recytatorskiego "Radom w Poezji". Naszą szkołę reprezentowała Katarzyna z klasy 2 thb, podopieczna p. Agnieszki Zieby.
Kasia zajęła II miejsce !!!
Serdeczne gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Stołówka szkolna przy ul. Moniuszki 8
W centrum Radomia w pomieszczenia po byłych "Konsumach" przy ul. Moniuszki 8, od 1992 roku działa stołówka naszej szkoły. Uczniowie w ramach szkolenia praktycznego przygotowują w niej dania obiadowe i wyroby ciastkarskie. Cieszy się ona dużym powodzeniem wśród mieszkańców Radomia.
Ciepłych "ciasteczek maślanych" przygotowanych przez uczniów naszej szkoły, miał okazję skosztować również prezydent Bronisław Komorowski, który w czasie ostatniej wizyty w Radomiu odwiedzał sąsiednią kamienicę.
"I ty możesz uratować komuś życie”
W br. szkolnym w naszej szkole realizowany jest projekt "I ty możesz uratować komuś życie” - dawstwo szpiku kostnego.
W ramach akcji uczniowie klas trzecich spotkali się z „Dawcą Przeszczepu” – Małgosią - uczennicą technikum uzupełniającego w naszej szkole, która oddała „komórki macierzyste” swojemu „genetycznemu bliźniakowi”- osobie chorej na białaczkę. Małgosia opowiedziała o leczeniu przeszczepieniem szpiku, procedurach i metodach pobierania oraz przeszczepiania szpiku.
Ponad 50 uczniów naszej szkoły zarejestrowało się w fundacji DKMS jako potencjalni dawcy szpiku.
www.dkms.pl
Dnia 11 i 12 grudnia w 100 miastach w Polsce, miedzy innymi u nas w Radomiu organizowana jest akcja "Dla Ciebie to 5 minut Dla Kogoś całe życie".
http://www.radom24.pl/artykul/czytaj/14920
https://www.facebook.com/events/754492851231175/?fref=ts
http://www.dkms.pl/szkoly-i-inne-organizacje/dkmsplstudent/index.html