22-ga edycja Targów Regionów i Produktów Turystycznych TOUR SALON i Targi INVEST HOTEL w Poznaniu
W dniu 21 października klasa 3 TOT i 2THB uczestniczyła w 22-giej edycji Targów Regionów i Produktów Turystycznych TOUR SALON i Targach INVEST HOTEL w Poznaniu. W tegorocznym wydarzeniu udział wzięło 750 firm z 43 krajów. Uczniowie mogli zapoznać się z ekspozycją liczącą ponad 8.000m2, gdzie prezentowana była najnowsza oferta biur podróży i touroperatorów, wszystkich polskich i wielu zagranicznych regionów, gestorów bazy noclegowej, przewoźników, portali internetowych oraz wydawnictw. Tegorocznej ekspozycji towarzyszył bogaty program wydarzeń. Gościem specjalnym targów TOUR-SALON był Wojciech Cejrowski.
Po zakończeniu Targów uczestnicy wycieczki wyruszyli w kierunku Poznańskiego Rynku, aby zobaczyć zabytkową część Poznania i delektować się Rogalami Marcińskimi. Podróży autokarem towarzyszyły liczne atrakcje m.in. seanse filmowe i karaoke. Zmęczeni ale zadowoleni późnym wieczorem dotarliśmy do Radomia.
XIII Święto Chleba
W niedzielę 4 września, już trzynasty raz, w Muzeum Wsi Radomskiej odbyło się Radomskie Święto Chleba. Tradycyjnie impreza ściągnęła do muzeum tłumy radomian. Ponad 12 tysięcy ludzi w ciągu całego dnia odwiedziło kramy, spróbowało pysznego chleba oraz wysłuchało występów zaproszonych zespołów.
Rajd Grabów nad Pilicą – Warka – ostatni szkolny Dzień Dziecka klasy 3 thb
W dniu 1 czerwca 2011 r. klasa 3 thb wraz z p. Iwoną Ziemnicką w ten słoneczny Dzień Dziecka spacerem udała się z Grabowa nad Pilicą do Warki.
Po trudach marszu odpoczywaliśmy w leśniczówce i zamiast ogniska miło spędziliśmy czas grając w „starą zabawę” z elementami modyfikacji - butelka - pytanie - odpowiedź. Metą marszu była Warka i zwiedzanie Kempingu Sielanka**** nad Pilicą oraz Muzeum Karawaningu.
Międzynarodowa Konferencja „Dzień bałkański”
18 kwietnia 2011 r. w Resursie Obywatelskiej odbyła się
XXXI Międzynarodowy Konkurs Kulinarny w Budapeszcie
W dniach 14-16 kwietnia 2011 r. w Budapeszcie odbył się XXXI Międzynarodowy Konkurs Kulinarny.
Jest on organizowany dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharza, cukiernika i kelnera.
W konkursie wzięło udział sześć drużyn z Węgier i 9 drużyn z pozostałych krajów europejskich, m.in. z Niemiec, Francji, Finlandii, Danii oraz z Polski. Biało-czerwone barwy reprezentowała drużyna z naszej szkoły (Agata Wrochna, Martyna Bińkowska, Olga Fijałkowska i Mateusz Roszczenko pod opieką Jolanty Tkaczyk, Jarosława Wojciechowskiego oraz Barbary Macieji).
Tematem tegorocznego konkursu było „Spotkanie premierów Unii Europejskiej w naszym kraju”.
Zadaniem kucharzy oraz cukiernika było przygotowanie uroczystej kolacji dla premierów uwzględniając tradycyjne potrawy swojego kraju, przestrzegając przy tym trendów ogólnoeuropejskich. Wszystkie dania przygotowywane były przez uczniów na miejscu i oceniane przez jury. Przy ocenie brali pod uwagę kreatywność, fachowe przygotowanie potraw, wykorzystanie elementów dekoracyjnych, a także umiejętności językowe podczas opisywania sposobu przygotowania potraw.
Zadanie kelnera poległo na tym, aby nakryć i udekorować stół do uroczystej kolacji premierów UE składającej się z min. 4 dań. Na przestrzeni 450x450 cm kelner miał stworzyć odpowiednią dekorację, zadbać o pożądaną atmosferę, a także opisać i zaprezentować jury swój stół, wyjaśnić kolejność podawania dań oraz wybranych gatunków wina wraz z ich dekantacją.
Uczniowie ZSSiH zaprezentowali się na wysokim poziomie zajmując drużynowo w klasyfikacji trzecie miejsce.
Duże uznanie zdobyła kaczka po staropolsku, parmezanowe rożki, roladki łososiowe ze szpinakiem, ryba z rafaello oraz tort kawowo dyniowy.
Swoimi umiejętnościami przewyższyli drużynę z Francji. Organizator osobiście podziękował uczestnikom konkursu z ZSSiH za duży wkład włożony w przygotowanie i zaprezentowany wysoki poziom w czasie rywalizacji. Wyraził nadzieję na udział drużyny z Gastronomika w następnym roku.
Oprócz zawodów kulinarnych uczniowie zwiedzili Budapeszt oraz pałac cesarzowej Sissi w miasteczku Gödöllő.
Wszyscy zadowoleni z pucharem i nowymi doświadczeniami wrócili do Radomia, by zbierać pomysły do następnej edycji konkursu.
Prezentacja zawodu technik obsługi turystycznej
Kształcenie w zawodzie technik obsługi turystycznej odbywa się w 4-letnim technikum. Program nauczania oprócz przedmiotów ogólnokształcących obejmuje m.in. treści z zakresu: turystyki, organizacji i planowania imprez i usług turystycznych, geografii turystycznej, informacji turystycznej, obsługi informatycznej w turystyce, marketingu usług turystycznych, działalności przedsiębiorstwa turystycznego.
Uczniowie doskonalą również komunikację w zakresie języka obcego zawodowego. W trakcie nauki szkoła organizuje praktyki zawodowe.
Absolwenci kierunku mogą być zatrudniani w firmach zajmujących się organizacją i obsługą ruchu turystycznego. Mogą również podejmować pracę w urzędach administracji państwowej na stanowiskach związanych z organizacją i promocją turystyki danego regionu. Technik obsługi turystycznej może prowadzić także działalność gospodarczą na własny rachunek. Ponadto mogą pracować w: biurach podróży, hotelach, agroturystyce, izbach turystyki, punktach informacji turystycznej, klubach, stowarzyszeniach i innych organizacjach zajmujących się wspieraniem i rozwojem turystyki zarówno w Polsce, jak i na terenie całej Unii Europejskiej.
Finał X Olimpiady Młodych Barmanów
8 i 9 kwietnia 2011 r. w Domu Polonii w Pułtusku odbył się finał X Olimpiady Młodych Barmanów. Do eliminacji przystąpiło 87 uczniów, zaś do finału zakwalifikowało się 43 młodych adeptów sztuki barmańskiej z całej Polski, w tym nasz uczeń Ernest Wojtyniak z klasy III TK.
Finał konkursu składał się z dwóch etapów. Po raz pierwszy młodzi barmani próbowali sił w Free Pouringu. Zawodnik w czasie tej konkurencji musiał wykonać 3 nalania „z ręki" czyli bez użycia miarki barowej - lewą ręką, prawą oraz dwiema. Następnego dnia podczas drugiej części finału, uczestnicy przyrządzali napoje mieszane - obowiązkowy i własny. Wylosowany przez siebie drink uczniowie przyrządzali w dwóch porcjach, bez posługiwania się recepturą. Przyrządzając napój, uczestnik musiał opowiadać w jęz. angielskim sędziemu technicznemu wykonywane czynności, a ocena za znajomość jęz. angielskiego wystawiona przez sędziego była istotnym składnikiem ogólnej oceny.
Finał XV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
W dniach 24-26 marca 2011 r. w Szczecinie odbyły się eliminacje centralne XV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W olimpiadzie wzięło udział 60 uczestników. Naszą szkołę reprezentował Przemysław Nowak – uczeń klasy IV ŻB. Tematyką wiodącą olimpiady była „Energia w żywności i w żywieniu”. Przygotowania do olimpiady trwały od listopada, kiedy to odbył się etap szkolny olimpiady. Przemek zdobył tytuł Finalisty XV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tytuł ten daje mu możliwość wolnego wstępu na wybrane uczelnie wyższe kształcące na kierunkach: biotechnologia, technologia żywności i żywienie człowieka. Ponadto będzie on zwolniony pisemnego etapu egzaminu zawodowego.
W przerwach między poszczególnymi etapami odbyła się sesja popularno-naukowa nt. „Drogowskazów zdrowego żywienia”, prezentacja sporządzania i podawania bezalkoholowych napojów mieszanych, frambirowanie potraw, carving, a także wycieczka „Szczecin wczoraj i dziś”.
Przemkowi gratulujemy !!!
Zapraszamy uczniów zainteresowanych wiedzą o żywieniu do kolejnej edycji Olimpiady, do której eliminacje odbędą się już w nowym roku szkolnym.
XVI edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz oraz Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki
19 stycznia 2011 r. odbył się etap okręgowy XVI edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz oraz Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki.
Organizatorami eliminacji na Mazowszu była nasza szkoła oraz Cech Piekarzy w Radomiu. Podobnie jak w ubiegłym roku, zmagania turniejowe odbyły się w siedzibie Akademii Piekarskiej firmy IREX-Prokopowicz w Milejowicach. W turnieju uczestniczyło 7 uczniów. Trzech reprezentowało Zespół Szkół Usług i Przedsiębiorczości im. Abpa A. J. Nowowiejskiego w Płocku, czterech ZSSiH w Radomiu. Uczniowie rozpoczęli współzawodnictwo od rozwiązania testu przysłanego przez Komitet Główny Turnieju. Następnie przystąpili do części praktycznej w ramach której wykonywali wyroby z ciasta pszennego wyborowego, półcukierniczego oraz wyrób dowolny. W skład komisji oceniającej weszli przedstawiciele Cechu Piekarzy w Radomiu, Z. Prokopowicz, T. Dorobek ZSUiP w Płocku, G. Jamka i A. Wachowicz ZSSiH w Radomiu.
Wyniki eliminacji okręgowych:
I miejsce - Tomasz ZSSiH
II miejsce - Szymon ZSSiH
III miejsce - Jakub ZSUiP w Płocku
IV miejsce - Michał ZSSiH
V miejsce - Patryk ZSSiH
VI miejsce - Kamil ZSUiP w Płocku
VII miejsce - Łukasz ZSUiP w Płocku
Uczniów naszej szkoły przygotowała do konkursu Anna Wachowicz.