2
3
4

W dniach 22-24 marca 2018 roku w Lublinie odbył się etap centralny XXII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI.
Tematem tegorocznej edycji Olimpiady były „Owoce i warzywa, ich przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka”.
Naszą szkołę reprezentowała Marta z klasy IV ga.
Udział w etapie centralnym to nie tylko trudne zmagania z pytaniami testowymi i opracowaniem pisemnym, ale również relaks podczas występu szkolnego chóru czy spacerku po lubelskim Starym Mieście.
Marcie dziękujemy za wysiłek włożony w pogłębianie wiedzy oraz życzymy kolejnych sukcesów!!!
Zapraszamy chętnych do udziału w kolejnej edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, której tematem wiodącym będą „Produkty mleczne - technologia i rola w żywieniu". Więcej informacji u p.Katarzyny Kusio oraz p.Moniki Słabosz.

Do rywalizacji przystąpiło osiem drużyn. ZSSiH reprezentowali: Kacper Wojtysiak i Robert Urbański z autorskim przepisem na danie główne: pieczony schab z chrupiącą skórką, sosem whisky na czerwonej kapuście oraz deser składający się z pietruszkowego fondanta z białą czekoladą, karmelizowanymi pietruszkami na sosie z ciemiernika z shotem z soku pietruszkowego, imbiru, miodu i wody gazowanej.
W tym miejscu chcemy bardzo podziękować Panu Michałowi Fabiszewskiemu za fachowe wsparcie podczas przygotowań do konkursu.
Oprócz tego w skrzyni niespodziance tzw. black box znajdowało się warzywo i owoc, który uczniowie mieli pokroić w odpowiedni sposób. Na wykonanie wszystkich zadań uczestnicy mieli 120 minut. Efekty pracy były oceniane przez jury techniczne i degustacyjne.
Patronat merytoryczny objęło Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska z siedzibą w Brukseli.
W skład Kapituły Konkursu weszli: prezes Zarządu Euro Toques Polska Marcin Soból, viceprezes Zarządu Euro Toques Polska Jean Bos, członek Zarządu Euro Toques Polska i przewodniczący jury Marek Rybacki, członek Zarządu Euro Toques Polska Janusz Sykut i członek Zarządu Euro Toques Polska Mariusz Zając. W komisji VIP zasiedli Renata Rybacka, wicedyrektor ZSP nr 2 Grzegorz Rybak i wicestarosta powiatu Urszula Zadrożna.
Zwyciężyli gospodarze, którzy przygotowali: schab w crustcie ziołowym, sos z wiśni nadwiślańskiej, puree z bobu oraz deser: kruche orzechowe ciasteczko, mus malinowy, pietruszkowy serniczek. Nasz zespół nie zdobył miejsca na podium lecz nowe doświadczenia i poznane standardy pracy pozwalają planować własny rozwój i karierę.
Relacja z konkursu znajduje się na stronie internetowej www.zsp2garwolin.pl oraz na portalu www.wirtualnygarwolin.pl i kuriergarwolinski.pl.
Opiekun drużyny: Halina Kutkowska

20180411_094314
20180411_144209
20180411_121850
20180411_083313
20180411_144739
20180411_121855
20180411_155554
20180411_123043
20180411_093813

Do turnieju zgłosiło się 19 uczniów z klas drugich, trzecich i czwartych. Wygrał Dawid z 2 GZ, a drugie miejsce zajęła Klaudia z 2 H (jedyna uczestniczka turnieju).

Gratulujemy.

ts3
ts11
ts5
ts2
ts10
ts13
ts12
ts6
ts7
ts9
ts8
ts4

W piątek 7 kwietnia odbył się w Iłży II etap XVII Regionalnego Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej z udziałem drużyny uczniów z klasy II ot przygotowywanej przez p. Monikę Gralec. Pięćdziesięciu uczestników konkursu zwiedzało Iłżę a następnie rozwiązywało zadania terenowe przygotowane przez organizatora p. Izabelę Tomczyk-Spólną. O tajemnicach, ciekawostkach i niezwykłych ludziach związanych z miastem z pasją opowiadał prezes Iłżeckiego Towarzystwa Historyczno-Naukowego p. Paweł Nowakowski. Młodzież ,kierując się mapą i wierszowanymi wskazówkami, musiała dotrzeć do różnych miejsc, w których czekały zadania wynikające z trasy zwiedzania. Magda, Jakub, Patrycja, Ola i Paulina godnie reprezentowali szkołę, poszerzając przy okazji swoją wiedzę o Leśmianie i dziejach swojej "małej ojczyzny".

beznazwy2
beznazwy12
beznazwy11
beznazwy18
beznazwy7
beznazwy16
beznazwy6
beznazwy1
beznazwy17
beznazwy3
beznazwy9
beznazwy5
beznazwy10
beznazwy8
beznazwy
beznazwy4
beznazwy14
beznazwy13

22 marca odbył się w naszej szkole pierwszy etap XVII Regionalnego Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej pod patronatem Prezydenta Miasta Radomia i Starostwa Powiatowego w Radomiu.
Z zadaniami dotyczącymi historii Radomia i Iłży oraz sprawdzającymi znajomość obyczajów radomskiej wsi zmierzyło się 240 uczniów z 18 szkół z Radomia i regionu.
Naszą szkołę godnie reprezentowali uczniowie z klasy 2ot: Magda, Patrycja, Jakub, Ola i Paulina, którzy zajęli PIERWSZE miejsce i zakwalifikowali się do drugiego etapu konkursu. Drużynę przygotowała Pani Monika Gralec.

IMG_6660
IMG_6667
IMG_6663
IMG_6686
IMG_6673
IMG_6689
IMG_6678
IMG_6680

W poniedziałek, 19 marca odbyła się gala finałowa III Regionalnego Konkursu Pięknego Czytania, w którym pierwsze miejsce zajęła uczennica Monika z klasy 2ot. Konkurs został zorganizowany przez Towarzystwo Nauczycieli Bibliotekarzy Szkół Polskich oddział w Radomiu.

DSCN3864
DSCN3972
mon 029
DSCN3934
DSCN3941

15 i 16 marca 2018 roku odbył się finał XX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Organizatorem Olimpiady jest Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Zespół Szkół Spożywczych w Poznaniu.
Celem Olimpiady jest rozwijanie zainteresowań i podniesienie poziomu kształcenia w dziedzinie produkcji żywności.

Kamil Zasada uczeń trzeciej klasy technikum technologii żywności w naszej szkole został finalistą tej Olimpiady . Tylko jeden punkt zabrakło mu do uzyskania tytułu Laureata.

Gratulujemy.

Dnia 12 marca w Zespole Szkół Samochodowych w Radomiu odbył się III Regionalny Konkurs Pięknego Czytania, którego celem było nie tylko doskonalenie umiejętności pięknego czytania i propagowanie czytelnictwa, ale i rozwijanie twórczych talentów młodzieży. Takim talentem wykazała się reprezentująca naszą szkołę Monika z klasy 2ot. Podopieczna pani I.Tomczyk-Spólnej zajęła I miejsce dyskredytując 24 innych uczestników z Radomia i okolic. Gratulujemy!

05 marca w V Liceum Ogólnokształcącym w Radomiu odbył się międzyszkolny etap Regionalnego Konkursu Czytelniczego, w którym wzięły udział dwie uczennice z naszej szkoły - Magdalena z klasy 2 ot i Karolina z klasy 1 gc, podopieczne pani Izabeli Tomczyk-Spólnej.
Zadaniem uczestników Konkursu było rozwiązanie testu ze znajomości treści czterech książek wybranych z proponowanej przez organizatorów listy. Szczegóły dotyczące koloru włosów czy oczu, znajomość ulubionych potraw i książek bohaterów, to tylko kilka przykładów tego, z czym musiały się zmierzyć Magda i Karolina. W konkursie uczestniczyło 97-u uczniów z Radomia i regionu, ale do finału zakwalifikowano tylko 15-tu... w tym Karolinę ! Trzymajcie za nią kciuki !

Zwyciężyły dziewczyny z V LO im. Romualda Traugutta, drugie miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych. Trzecie miejsce, brązowe medale i puchar wywalczyły dziewczyny z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich. Nasza drużyna prowadzona przez trenera Grzegorz Rochowskiego w meczu finałowym po zaciętej walce uległa mistrzyniom Radomia, a w rozgrywkach o trzecie miejsce w tie-breaku pokonała drużynę z IV LO im. Tytusa Chałubińskiego.
Julia Majewska z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich została najlepszą zawodniczką całego turnieju.
W finałowych zmaganiach wzięło udział 6 szkół. Zanim finalistki walczyły o medale, musiały przebrnąć wcześniejsze eliminacje. Łącznie do rywalizacji w XIV Radomskiej Olimpiadzie Młodzieży w siatkówce kobiet przystąpiło 18 szkolnych ekip.
Finałowym rozgrywkom towarzyszyły niesamowite emocje i wspaniała atmosfera o którą zadbali m.in. organizatorzy.
Gratulujemy!

IMG_6528a
IMG_6633a
IMG_6294a
IMG_6504a
IMG_6507a
IMG_6595a
IMG_6571a
IMG_6023a
IMG_6630a
IMG_6263a
IMG_6603a
IMG_6019a
IMG_6442a
IMG_6522a
IMG_6264a
IMG_6047a
IMG_6386
IMG_6389a
IMG_6327a
IMG_6567a
IMG_6112a
IMG_6569a

fot. Marysia 1ka

Back to top