4 czerwca 2019 r. w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim odbyła się III edycja Konkursu "Regionalne Podróże Kulinarne".
Tematem tegorocznych zmagań były potrawy diety wegetariańskiej.
Uczestnik w ciągu 90 min wykorzystując 6 obowiązkowych surowców: kasza jaglana, tofu, jabłko, zielona pietruszka, orzechy laskowe, kapusta miał przygotować:

  • smoothie
  • zakąskę gorącą
  • deser

Spośród 12 uczestników uczennica naszej szkoły Weronika Łomża z kl. 2GC pod opieką p. Marzeny Wnęt zajęła I miejsce, II miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, III miejsce Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.

Podczas kulinarnej rywalizacji odbyły się również zmagania konkursowe teoretyczne, w których wzięła udział Weronika Bator z klasy 2 gc.
Weronika rozwiązywała test wiedzy teoretycznej z zakresu "Warzywa, owoce, produkty zbożowe i alternatywne sposoby żywienia".
Weronice nie udało się zająć miejsca na podium, ale gratulujemy i dziękujemy za wzięcie udziału w konkursie oraz za wysiłek włożony w pogłębianie wiedzy.

62062982_966321703705443_2791512366242594816_n
61978618_320076362219358_3359456082433933312_n
61893423_2394078260822958_3033266269924098048_n
61993857_763925327335830_8101264543184846848_n
1
61838234_637519870059996_2941528156483354624_n
62018328_1241199629391345_6060436405002174464_n
received_3045622382116315

Za zajęcie I miejsca w konkursie Weronika otrzymała cenne nagrody, w tym dwutygodniowy wakacyjny staż w Pałacu Rozalinie.


Marlena Warchoł zajęła pierwsze miejsce, a Kamil Sałbut drugie w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, który odbył się w Zabrzu w dniach 24-26 kwietnia 2019 r.
Do Turnieju Komitet Główny zakwalifikował 14 kandydatów z 8 okręgów z całej Polski.
Tematem przewodnim były „Potrawy z wieprzowiną w roli głównej”. Zadaniem uczestników było sporządzenie zakąski wielkanocnej oraz dania zasadniczego z mięsem wieprzowym w roli głównej.

Marlena przygotowała jajko przepiórcze w panierowanej kaszance z majonezem domowej roboty i mus z marchewek baby na kiełkach rzeżuchy - zakąska wielkanocna, polędwicę wieprzową na puree z zielonego groszku z dodatkiem zielonych warzyw oraz krewetki i sos z korpusów z krewetek (surf and turf) - danie zasadnicze.

Kamil jako przystawkę wykonał pieczarkę faszerowaną szpinakiem i suszonymi pomidorami z żółtkiem przepiórczym na sianku z pora i policzki wieprzowe z sosem porto, słonym karmelem, pieczoną kaszanką z kluseczkami z bryndzy i sałatką z gruszki i buraka z sosem słodko-chili - danie zasadnicze.

Zwycięskie potrawy oceniane były za pomysłowość, smakowitość, kreatywność, zgodność z tematem, a także wykonanie dodatków skrobiowych i witaminowych, serwowanie potraw, higienę i bezpieczeństwo pracy w trakcie wykonywania zadania.

Marlenę do konkursu przygotowywała Pani Halina Kutkowska, Kamila Pani Monika Adamczyk. W czasie turnieju uczniowie rozwiązywali również test z teorii, do którego przygotowała ich Pani Marzena Wnęt.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

  • 20190425_140747
  • 58570817_1069721263218121_7223180903541899264_n
  • 20190404_151956
  • 58375854_2431263100251524_8032427435884544000_n
  • 58377247_1069721389884775_8593402159616229376_n
  • 58375854_2431263100251524_8032427435884544000_n
  • 20190320_150627
  • 58380220_1290828344398849_682813643020042240_n
  • 20190321_143441

20190425_102649
20190321_143441
20190425_140747
58571065_349934702308005_3484346979713024000_n
20190426_112717_Burst06
20190321_143523
20190404_151956
58380220_1290828344398849_682813643020042240_n
20190425_161607
part000001
58570817_1069721263218121_7223180903541899264_n
20190320_150627
20190426_112700
58576122_386361212212538_6589114812913942528_n
58377247_1069721389884775_8593402159616229376_n

12 kwietnia 2019 roku w Warszawie odbył się etap okręgowy XLIII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.
Naszą szkołę reprezentowały:
w bloku Gastronomia - Klaudia Aderek z klasy 4gc
w bloku Technologia żywności - Magdalena Wesołowska z klasy 3 gz.
Dziewczyny musiały rozwiązać test oraz wykonać trzy zadania praktyczne. Mimo dużego zaangażowania nie udało się przejść do kolejnego etapu. Dziękujemy Klaudii i Magdzie za wzięcie udziału w olimpiadzie i za wysiłek włożony w pogłębianie wiedzy.

IMG_20190412_162929
IMG_20190412_173906
IMG_20190412_164435

28 marca 2019, podczas 23. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2019 – najważniejszych i największych targów branży HoReCa, odbyła się 11. edycja konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019".
Mottem przewodnim tegorocznej edycji była polędwica wieprzowa. W autorskim menu trzeba było również wykorzystać frytki z batatów, warzywa, napar z herbaty oraz przyprawy. Na przygotowanie autorskiego menu, pod presją czasu i obecności kamer, uczestnicy mieli do dyspozycji tylko 40 minut.
Potrawy przygotowywane przez uczniów z dwunastu szkół gastronomicznych z całej Polski oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego. W jury degustacyjnym zasiedli m.in. Odeta Moro, Daria Ładocha oraz David Gaboriaud.
Prace konkursowe oceniane były według kilku kryteriów - użytych technik, kreatywności i estetyki podania.
Uczennica naszej szkoły Magdalena Marszałek z klasy 3 GC została wyróżniona i otrzymała dyplom za najlepszy smak przygotowanej potrawy.
Magdalenie i jej opiekunom, Pani Halinie Kutkowskiej i Pani Jolancie Tkaczyk serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

2
4
5
3
6
1
7
8

Warsztaty kulinarne z Robertem Sową
- eliminacje szkolne do konkursu "Kulinarny Talent 2019"

https://www.sowarobert.pl/kulinarny-talent-2019/

03 kwietnia 2019 roku odbył się finał II Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego ,,Kuchnia Nadwiślańska” organizowany przez Zespół Szkół nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie.
Do drugiego etapu zakwalifikowali się uczniowie z całej Polski: Sadownego, Radomia, Łomży, Grodziska Mazowieckiego, Płocka. Nie zabrakło tez uczniów gospodarzy wydarzenia. Zespoły zostały wcześniej wyłonione w drodze eliminacji.
Drużyny miały do wykonania po 4 porcje dania zasadniczego, którego składnikiem głównym był boczek surowy ze skórą i kapusta kiszona.
Do wykonania deseru należało użyć sera koziego miękkiego twarogowego i jabłka. Oprócz tego w skrzyni „black box” znajdowało się warzywo i owoc, które uczestnicy musieli pokroić w odpowiedni sposób zgodnie z francuską terminologią. Czas na wykonanie wszystkich zadań wynosił 120 min.
Efekty pracy zespołów oceniało profesjonalne jury techniczne i degustacyjne. W skład Kapituły Konkursu weszli: Prezes zarządu ETP Pan Marcin Soból, Wiceprezes zarządu ETP Pan Jean Bos, członek zarządu ETP i przewodniczący jury konkursu Pan Marek Rybacki oraz członkowie zarządu ETP Pan Janusz Sykut i Mariusz Zając. Jury VIP przewodniczyła Pani Renata Rybacka.
W konkursie przyznano nagrodę VIP dla Kacpra Wojtysiaka i Roberta Urbańskiego z Radomia (opiekun Halina Kutkowska). Drużyna wraz z opiekunem dziękuje za pomoc w przygotowaniu do konkursu Panu Michałowi Fabiszewskiemu.

W dniach 28 i 29 marca 2019 r. odbył się finał XXII Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki, którego organizatorami są Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego i Wielkopolska Izba Rzemieślnicza.
W finale Turnieju wystartowało 12 uczniów z 7 szkół z całej Polski. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z kl. 3pc Mateusz Nowak i Kacper Żurowski odbywający zajęcia praktyczne w piekarni Fogiel & Fogiel.
Startujący mieli do wykonania: pieczywo wyborowe, czyli bułki, plecionki i kajzerki lub knyple, następnie chałki, rogale i drożdżówki z ciasta półcukierniczego. Ponadto każdy uczestnik przygotowywał eksponat artystyczny na wybrany przez siebie temat. Część teoretyczna obejmowała wiadomości z zakresu technologii piekarskiej.
W dniu 29 marca w Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu odbyło się uroczyste zakończenie XXII Turnieju, podczas którego ogłoszono wyniki. Miejsce III zajął Mateusz Nowak, IV miejsce Kacper Żurowski. Gratulujemy !!

IMAG0486
IMAG0487
24a5b806c98d40219a67549f5c1f6810
a

W dniach 1-3.04.2019 uczennice klasy 3C Anna Kuba i Karolina Sadkowska reprezentowały naszą szkołę na Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu.
W trakcie zmagań uczestnicy kierując się tematyką „Rzemiosło - nasza przyszłość” mieli do wykonania tort, dwa mazurki, pięć figurek z masy cukrowej oraz eksponat z karmelu lub z czekolady.
Dziewczyny zdobyły tytuł laureata i są zwolnione z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik.
Nauczycielami przygotowującymi do zmagań były Pani B. Świąder, Pani M. Miedzińska.
Serdecznie gratulujemy sukcesu.

1
2
4
3

Konkurs przygotowany został przez Wyższą Szkołę Handlową w Radomiu z myślą o tegorocznych maturzystach i przyszłych kandydatach na studia.
Nagrodę Główną wspaniałą, wakacyjną wycieczkę - dwuosobowe zaproszenie na wyjazd do Grecji w terminie 29 września-7 października 2019 r. według programu wskazanego przez Biuro Podróży Rainbow, a sfinansowany przez Wyższą Szkołę Handlową w Radomiu, w następującym zakresie: przelot samolotem z opłatą lotniskową Warszawa – Chania– Warszawa, transfer lotnisko-hotel, koszty 7 noclegów w hotelu Summer Beach, wyżywienie all inclusive, opieka polskiego rezydenta, pakiet ubezpieczeniowy TU Europa- NNW, KL, CP, Assistance i bagaż wygrała Natalka z klasy 4 Ot.
Tuż po najważniejszym egzaminie dojrzałości tygodniowy pobyt na Krecie z pewnością zrelaksuje i powoli jej lepiej przygotować się na nowe wyzwania!
Gratulujemy i życzymy powodzenia na maturze.

W dniach 26 i 27 marca 2019 r . w Zespole Szkól Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbył się finał XXII Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego. Współorganizatorem konkursu jest Wielkopolska Izba Rzemieślnicza.
W finale Turnieju wystartowało 16 uczniów z 9 szkół z całej Polski. Uczestnicy mieli do wykonania: ozdobny napis z ciemnej czekolady, ciasteczka bankietowe – 20 szt, figurki z masy cukrowej oraz 2 torty na wybrany przez siebie temat. Część teoretyczna obejmowała wiadomości z zakresu technologii cukierniczej zawarte w podstawie programowej.
27 marca odbyło się uroczyste zakończenie XXII Turnieju podczas którego ogłoszono wyniki. Nasi uczniowie z klasy 3 C znaleźli się na podium - Ewa Kulik zajęła II miejsce, a Dominik Górski III miejsce. Uzyskali tytuł Laureata, otrzymali medale, dyplomy, cenne nagrody rzeczowe oraz będą mogli uczestniczyć w Kursie cukierniczym w Europejskiej Szkole Mistrzów PROFESIONAL im. Wojciecha Kandulskiego w Poznaniu. Podopieczni p. M. Miedzińskiej i p. B. Świąder są zwolnieni z części teoretycznej egzaminu z kwalifikacji T.4 - Produkcja wyrobów cukierniczych.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych.

https://www.tvp.info/41614838/26032019-1715/program-teleexpress-extra,odc-1847 [00:09:42]

  • 5
  • poznań 2
  • poznań 3
  • poznań 2019

Back to top