4
2
3

Dnia 25.11.2016 odbył się Klasowy Konkurs Dekoracji Stołów Okolicznościowych.
Do rywalizacji przystąpiło 6 grup z klasy 3 Gb pod opieką Zb. Nowocienia. Stoły ozdabiano w stylach romantycznym, klasycznym i świątecznym. Oceniana była kolorystyka kompozycja i dodatki stosowane do dekoracji na stołach. W składzie oceniających byli uczniowie innych klas, nauczyciele i prowadzący zajęcia. Wygrał klasyczny model dekoracji stołu.

   

Uczniowie naszej szkoły z klasy IV Tga Agata i Patryk wraz z opiekunem Moniką Wasik brali udział w Półfinale konkursu MISTRZOSTWA MŁODYCH KUCHARZY 2016, który odbył się 20.10.2016 r. w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO w Warszawie.
Po opracowaniu przepisu na danie konkursowe z wykorzystaniem ryb słodkowodnych, zakwalifikowali się do drugiego etapu konkursu, który polegał na indywidualnej rozmowie oraz teście z wiedzy gastronomicznej. Kolejnym etapem konkursu było przygotowanie potrawy składającej się z dania głównego i deseru, na podstawie przepisu własnego pomysłu przy użyciu produktów „BLACK BOX”- jurorami konkursu byli Justyna Adamczyk – redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz szefowie restauracji Paweł Oszczyk, Michał Bryś, Witek Iwański, Michał Kuter i Agata Wojda. W ćwierćfinale brało udział 40 drużyn w półfinale tylko 24 drużyny z całej Polski. Aby dostać się do finału naszym uczniom zabrakło odrobiny szczęścia.
Nagrodą za udział w półfinale są warsztaty z szefem kuchni jednej z warszawskich restauracji Pawłem Oszczykiem.
Dziękujemy za pomoc w przygotowaniu, p. Halinie Kutkowskiej i p. Beacie Świąder.

  

Julia, Małgorzata, Sandra, Joanna, Agata, Izabela, Matylda, Natalia, Aleksandra i Monika reprezentowały naszą szkołę w zawodach piłki nożnej dziewcząt w ramach XII Radomskiej Olimpiady Młodzieży. W eliminacjach dziewczęta wygrały z Zespołem Szkół Elektronicznych (5:0), a przegrały z IV LO (2:1).

 

Była to pierwsza edycja projektu.
Certyfikaty otrzymało 18 szkół w Polsce - 6 szkół na Dolnym Śląsku i 12 szkół w woj. mazowieckim. Jesteśmy zatem w elitarnym gronie szkół średnich, które otrzymały ten certyfikat.
BRAWO MY!

W dniach 3 i 4 czerwca 2016 odbył się etap centralny Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Zespole Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. gen. D. Chłapowskiego w Trzciance (woj. wielkopolskie). W eliminacjach centralnych wzięło udział 221 uczestników, z czego 112 uzyskało tytuł laureata. W olimpiadzie uczestniczyło dwoje uczniów naszej szkoły – Agnieszka i Patryk z klasy 3Z, przygotowywanych przez p. Annę Wachowicz. Startowali oni w bloku technologia żywności. Zdaniem organizatorów oraz przewodniczącego Komitetu Głównego prof. dr hab. Andrzeja Radeckiego z SGGW, XL edycja Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych okazała się wyjątkowa nie tylko ze względu na rekordową liczbę uczestników, ale również ich świetne przygotowanie. Najbardziej wyrównane wyniki były w bloku technologia żywności, gdzie o zajęciu kolejnego miejsca decydowały ułamki punktu. W ostatecznej klasyfikacji Patryki uzyskał tytuł laureata, Agnieszka tytuł finalisty. Uczniowie są zwolnieni z części pisemnej egzaminów potwierdzających kwalifikacje T.4. i T.16. oraz mogą ubiegać się o miejsca na wydziałach zbliżonych do bloku tematycznego w którym startowali wielu uczelni.
Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów wiedzy i umiejętności praktycznych organizowany w naszym kraju, któremu patronuje Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W ostatnim tygodniu kwietnia odbyły się Mistrzostwa Radomia Szkół Ponadgimnazjalnych w gimnastyce (w ramach Radomskiej Olimpiady Młodzieży). W tej trudnej konkurencji bardzo dobrze spisała się uczennica naszej szkoły, Monika, która zajęła II miejsce w układach indywidualnych dziewcząt. 
Monikę do zawodów przygotowała pani Julita Tkaczyk-Trzeciak, nauczyciel wychowania fizycznego.

 

W dniach od 14-16.04.2016 r. w Budapeszcie odbył się 36 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny organizowany przez Szkołę Gundel Karoly.
Tematem wiodącym było: „Wino w gastronomii”.
W konkursie rywalizowało 12 drużyn z krajów europejskich: Francji, Niemiec, Polski, Włoch, Estonii i Węgier.
W tym roku naszą szkołę reprezentowali: Krzysztof (kelner), Dorota i Jakub (kucharz), Magdalena (cukiernik).

Konkursowe dania:
Zakąska gorąca: Jesiotr na paprykowej salsie ze szpinakiem i łososiem pod bezą migdałową z sosem holenderskim o smaku cytrusowym
Zupa: Krem z kalafiora z chrupiąca komosą ryżową
Danie zasadnicze: Królik w zielonej panierce z purée selerowym i kuleczkami ziemniaczanymi z sosem miodowo-musztardowym i sosem pomarańczowo-marchewkowym
Deser: Wiosenny deser owocowy oraz tort chałwowy

Cała drużyna poświęciła wiele czasu na doskonalenie swoich umiejętności, których efektem jest zdobyty srebrny medal oraz wyróżnienie dla kelnera za komunikatywność w pracy w obecności konsumenta.
W trakcie konkursu młodzież posługiwała się językiem angielskim, co stanowiło dodatkowy stopień trudności jednak i z tym poradzili sobie doskonale.
Podczas pobytu w Budapeszcie nasi uczniowie nawiązali wiele nowych znajomości oraz poznali najpiękniejsze miejsca i zabytki w stolicy Węgier.
Do konkursu młodzież przygotowywali nauczyciele: J. Tkaczyk, J. Pieczyńska, R. Danasiewicz, B. Świąder, M. Morawska, U. Tusiek oraz J. Wojciechowski, za przygotowanie językowe uczniów oraz tłumaczenie w trakcie pobytu w Budapeszcie odpowiedzialna była M. Kotas.
Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy wielu sukcesów w dalszym życiu zawodowym.

kbt28
kbt1
kbt39
kbt44
kbt22
kbt50
kbt49
kbt27
kbt32
kbt42
kbt33
kbt45
kbt21
kbt2
kbt26
kbt43
kbt52
kbt46
kbt29
kbt23
kbt19
kbt5
kbt25
kbt4
kbt20
kbt35
kbt18
kbt48
kbt31
kbt34
kbt14
kbt3
kbt36
kbt24
kbt15
kbt38
kbt40
kbt17
kbt16
kbt6
kbt13
kbt7
kbt51
kbt41
kbt11
kbt12
kbt47
kbt30
kbt37

W dniach 20-23 kwietnia 2016 roku na terenie Stacji Terenowej Uniwersytetu Łódzkiego w Spale odbyły się zawody etapu centralnego III Olimpiady Wiedzy o Turystyce. Hasło przewodnie tegorocznych zawodów brzmiało: „Szlaki turystyczne – od pomysłu do realizacji”.
Pierwszy etap zmagań, do którego przystąpiło 30 uczniów z 28 szkół, polegał na rozwiązaniu testu teoretycznego z wiedzy turystycznej i prezentacji multimedialnej dotyczącej tematu przewodniego Olimpiady. Drugi sprawdzał umiejętności praktyczne uczestników w zakresie obsługi ruchu turystycznego. 
Dodatkowo dla uczestników i ich opiekunów zorganizowano: wycieczkę krajoznawczą „Szlakiem rzeki Pilicy”, grę terenową przybliżająca atrakcje turystyczne Spały, zajęcia animacyjne „wiem skąd jesteś”, prelekcję dotyczącą szlaku turystycznego „Rowerem z Łasku na Nordkapp” prowadzoną przez Pana Grzegorza Trybuchowskiego oraz wieczór z piosenką „Na turystycznym szlaku”. 

http://www.turyzm.edu.pl/olimpiada.php

22 kwietnia 2016 roku odbył się etap okręgowy XL Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Naszą szkołę reprezentowali:
Justyna w bloku - Gastronomia
Agnieszka w bloku - Technologia żywności
Patryk w bloku - Technologia żywności

Młodzież w poszczególnych blokach tematycznych pisała test składający się z 60 pytań, za który mogła otrzymać 60 pkt. i wykonywała 3 zadania praktyczne, otrzymując także 60 pkt.

Patryk zajął I miejsce, a Agnieszka III miejsce. Oboje będą reprezentowali szkołę w eliminacjach centralnych rywalizując o jak najlepsze miejsce w finale. W tym momencie już są zwolnieni z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Wszystkim gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!
Uczniowie przygotowywali się do olimpiady pod kierunkiem p.Katarzyny Kusio, p.Moniki Słabosz, p.Anny Wachowicz.

www.echodnia.eu

Klasa 4 HA zajęła II miejsce w akcji "ECHA DNIA" - MATURZYŚCI 2015/2016.

Nagrodą jest udział uczniów wraz z osobami towarzyszącymi w Garden Party, które odbędzie się w Klubie Muzycznym Archiwum w Radomiu w dniu 9 czerwca 2016 r. o godzinie 20.00

Gratulujemy, życzymy udanej zabawy.

Back to top