W dniach 11.04-13.04.2013 r. odbył się 33 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny w Budapeszcie.
Tematem tegorocznego konkursu była: „Wielkanoc pod znakiem tradycji i nowoczesności”. Barwy biało-czerwone reprezentowała grupa młodzieży z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu w składzie: Magdalena, Justyna, Aleksandra oraz Bartosz. Opiekunami grupy byli nauczyciele przygotowujący uczniów do konkursu: Jolanta Tkaczyk i Jarosław Wojciechowski oraz nauczyciel języka niemieckiego Barbara Macieja.
Team z „gastronomika” zajął 3 miejsce (brązowy medal) oraz wyróżnienie za najlepsze danie główne .
Konkursowe dania:
Zakąska zimna: duet fileta drobiowego i polędwicy wieprzowej w owocowej salsie z sosem balsamico i polskim sosem wielkanocnym
Zupa: żur wielkanocny
Danie zasadnicze: comber króliczy z sosem kurkowym pod blanszowanymi warzywami zapiekanym w brulee kalafiorowym
Deser: tort serowo-żurawinowy i mazurek czekoladowo-pomarańczowy
Wszyscy uczestnicy (udział wzięło 9 międzynarodowych grup, m.in. z Francji, Danii, Niemiec i Austrii) zostali nagrodzeni rejsem statkiem po Dunaju wraz ze zwiedzaniem Budapesztu. Młodzież radomska nawiązała wiele nowych przyjaźni z innymi uczestnikami konkursu, poznała nowe technologie przygotowywania potraw zyskując cenne doświadczenie.
Z satysfakcją informujemy, że uczeń naszej szkoły Aleksander Kroczak zdobył I miejsce Mistrzostw Polski Juniorów w zapasach w stylu klasycznym w wadze do 100 kg.
Aleksander udowodnił, że w swojej wadze (96 kg) jest w Polsce zdecydowanie najlepszy. Wygrywał walkę za walką, zdobywając zasłużenie złoty medal. Uczeń klasy o profilu technik hotelarstwa od lat należy do najlepszych polskich zapaśników młodego pokolenia.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
„Giełda talentów”, która odbyła się 21 marca 2013 r. w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich była okazją do zaprezentowania niezwykłych umiejętności uczniów, którzy oprócz pieczenia i gotowania potrafią śpiewać, grać na różnych instrumentach, oraz tańczyć.
Konkurs promował młodzież uzdolnioną, ale nie tylko w dziedzinach objętych szkolnym programem. Popisy młodzieży oceniało jury, w skład którego weszli nauczycieli, uczniowie oraz rodzice, a także publiczność. Zwycięstwo wytańczył Krzysztof Jagodziński, II miejsce zajęła Milena Mosioł (śpiew), III Edyta Czubak (śpiew).
21 marca 2013 r. w Centrum Kultury Południe odbył się Turniej Recytatorski "Czarodzieje słowa". Naszą szkołę reprezentowali podopieczni p. Barbary Kotwy (Eliza z klasy 1 tot) i p. Agnieszki Zięby (Katarzyna z klasy 1thb, Mateusz z klasy 1tgb). Największy sukces odniosła Katarzyna, która zajęła 1 miejsce. Mateusz otrzymał wyróżnienie.
Serdecznie gratulujemy!
Głównym celem konkursu jest zachęcenie młodych ludzi do poznawania Ziemi Ojczystej. Jak? Poprzez dostrzeganie i opisywanie w ciekawy sposób obiektów krajoznawczych czy tradycji kulturowych, a także wspomnień i wydarzeń historycznych. Czyli tego wszystkiego, co znajduje się wokół nas - w naszym otoczeniu, w życiu codziennym, podczas wędrówek. 19 marca 2013 roku w Warszawie odbył się etap wojewódzki tego konkursu. II miejsce w kategorii prac multimedialnych zajęła Karolina Wrochna, uczennica klasy IV technikum obsługi turystycznej z Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu za prezentację „Moje małe wędrowanie z historią Szkolnego Koła Turystyczno Krajoznawczego”.
W dniach 14-16 marca 2013 r. w Szczecinie odbył się etap centralny XVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tematem tegorocznej edycji olimpiady było „Żywność tradycyjna i kuchnie narodowe”.
Naszą szkołę reprezentował Mariusz Kiraga z klasy IV technikum żywienia, który zdobył tytuł finalisty. Tytuł ten zwalnia Mariusza z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz daje uprawnienia dotyczące zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wyższe uczelnie (wybrane kierunki przede wszystkim technologia żywności i żywienia człowieka) Gratulujemy!
25.02.2013r. odbył się w naszej szkole międzyszkolny etap Regionalnego Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej. Konkurs organizowaliśmy już po raz dwunasty, a jego pomysłodawczynią i twórcą jest pani Izabela Tomczyk-Spólna.
Co roku w zmaganiach biorą udział uczniowie gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych z Radomia i okolic, w tym roku gościliśmy ich 140! Celem przedsięwzięcia jest promocja wiedzy o Radomiu i regionie. Patronat Prezydenta Miasta nadaje imprezie charakter wydarzenia ważnego dla miasta, stąd informacja w Radomskim Informatorze Kulturalnym. Naszą szkołę reprezentowały 3 drużyny- podopieczni p. Moniki Gralec i p. Michała Borodziuka.
Do finału zakwalifikowali się: Natalia, Olga, Wiktoria, Kacper oraz Ewa, Paweł, Dominika, Krystian i Roksana. Przed uczestnikami konkursu wycieczka po Radomiu i zadania terenowe oraz quiz i prezentacja na wybrany temat.
Finał już 04 kwietnia!
21 lutego 2013 roku odbyły się Mistrzostwa Uczniów Szkół Cukierniczych na targach Expo Sweet w Warszawie. Wzięło w nich udział 12 drużyn wyłonionych w ogólnopolskich eliminacjach spośród 50 zgłoszonych.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 2C: Monika i Krzysztof, których przygotowywała p. Beata Świąder. Pomocą technologiczną służyła firma ECO TRADE z Gliwic. Tematem przewodnim prac konkursowych była „Woda – źródło życia”. Zadaniem uczestników było przygotowanie sześciu jednakowych deserów na talerzu oraz tortu okolicznościowego w wersji pełnowymiarowej i mniejszej nieudekorowanej wersji do degustacji. Przebiegowi rywalizacji towarzyszył doping z wypełnionych po brzegi trybun. Prace młodych adeptów oceniało dostojne jury.
Monika i Krzysztof otrzymali dyplomy i medale za udział w tegorocznych Mistrzostwach. Szkoła otrzymała puchar i duże ilości czekolady za wspaniałe wsparcie z trybun.