3
4
2

18 marca 2014 r. odbył się w naszej szkole I etap konkursu, w którym wzięli udział uczniowie różnych klas.
Głównym celem konkursu była zachęta młodych, do zanurzenia się w biblijnych treściach i uczynienia z nich drogowskazu życia oraz możliwości pogłębienia swojej wiedzy i duchowości.
Zakres merytoryczny XVIII edycji obejmował 1 i 2 Księgę Królewską oraz Ewangelię wg św. Marka wraz z wstępami, przypisami i komentarzami oraz słowniczkiem.
Komisja wyłoniona z nauczycieli religii zakwalifikowała do etapu diecezjalnego trzy osoby, które uzyskały najwyższą liczbę punktów:
1 miejsce 1 TOT - Piotr W.
2 miejsce 1 TŻ - Agnieszka G.
3 miejsce 2 TGB - Monika K.
W etapie diecezjalnym, który odbył się 09 kwietnia 2014 r. uczeń klasy 1 TOT - Piotr W., po dogrywce zdobył ostatecznie 4 miejsce, ustępując miejsca jedynie najlepszym.

20 lutego 2014 r. Anita i Piotr uczniowie z klasy II technikum żywności uczestniczyli w IV Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych „Expo Sweet” 2014.
Kwalifikacje do mistrzostw odbyły się w listopadzie 2013 r. Zakwalifikowano 11 drużyn spośród 47 startujących. Uczestnicy mieli do wykonania tort i desery.
Temat tegorocznych mistrzostw to „raz na ludowo”.
Nasi uczniowie wykonali tort – „Posag Jagny” na wzór starodawnej skrzyni z uchylonym wiekiem, w której były elementy wiana panny młodej: kolorowy kilim, haftowana poducha, oraz koronkowe obrusy, korale. Deser to kwiat miodowy z sosem miętowym.


Uczeń klasy IV technikum żywienia i gospodarstwa domowego JAKUB WOŹNIAK został ZWYCIĘZCĄ XVIII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI!!!

W dniach 20 – 22 marca 2014 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. gen. Franciszka Kamińskiego w Karolewie miał miejsce finał XVIII Edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, która odbyła się pod auspicjami Ministra Edukacji Narodowej. XVIII edycja Olimpiady była wyjątkowa, gdyż odbyła się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności jest trójstopniowa tzn. obejmuje etap szkolny, okręgowy i centralny, organizowane przez Komitet Główny pod przewodnictwem prof. dr hab. Jana Gawęckiego z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przygotowania do Olimpiady trwają od listopada, kończą się w marcu. W XVIII edycji wzięło udział 8600 uczestników, spośród których do eliminacji centralnych zakwalifikowało się 52 uczniów wyłonionych w 12 okręgach. Tematyką obecnej edycji było „Żywienie u progu i schyłku życia.” Finał miał 3 etapowy przebieg. Po pierwszej pisemnej części, w której uczestniczyło 52 finalistów, wyłoniono 31. Druga tura polegała na pisemnym rozwinięciu jednego z trzech tematów:
1) Uzasadnij w aspekcie żywieniowym i zdrowotnym słuszność przysłowia „Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci”.
2) Czy, jak i dlaczego należy podprawiać potrawy.
3) Sposoby zmniejszania wartości energetycznej żywności.

Spośród laureatów wyłoniono szóstkę do ścisłego finału, która w sobotę rano uczestniczyła w quizie ocenianym przez Komisję Konkursową pod przewodnictwem prof. dr hab. Józefa Korczaka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W pracach Komisji uczestniczyli również pracownicy naukowi Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, SGGW w Warszawie, Akademii Medycznej w Krakowie i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Jakub, poza cenną nagrodą za zajęcia I miejsca, otrzymał również Puchar Ministra Edukacji Narodowej, Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi , Puchar Przewodniczącego Komitetu Głównego dla Najlepszego Ucznia Szkoły Zawodowej, nagrody specjalne za : najlepiej rozwiązany test, najlepszy wynik w części pisemnej zawodów, najlepszy wynik w quizie oraz album z życzeniami dalszych sukcesów od Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych.

Tytuł laureata uprawnia Kubę do zwolnienia z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe – co jest równoznaczne z uzyskaniem 100% na dyplomie oraz zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wybrane uczelnie przede wszystkim na kierunki związane z technologią żywności i żywieniem człowieka.

Uczniowie naszej szkoły zdobywali już TYTUŁY FINALISTY i LAUREATA w OWoŻiŻ, ale zwycięstwo Jakuba to największy sukces i ogromna radość dla całego społeczeństwa szkolnego.

Przygotowaniem uczniów do Olimpiady zajmuje się p.Katarzyna Kusio oraz p.Monika Słabosz – nauczycielki przedmiotów zawodowych.

Jakubowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów !!!

Zapraszamy chętnych do udziału w etapie szkolnym Olimpiady już w listopadzie.

      

www.karolewo.com
www.olimpiadawiedzyozywieniu.pl

   

Konkursowy jesiotr z perliczką
Przegląd gastronomiczny Nr 3/14 Wydawnictwo SIGMA NOT

Uczniowie ZSSiH wraz z nauczycielkami: E. Boćkowską , J. Deja, A. Durlak, i B. Kotwą pożegnali Rok Juliana Tuwima. W ramach Dnia kultury języka odbyła się inscenizacja i konkurs recytatorski „Tuwim znany i lubiany”. Wzięli w nim udział uczniowie z klas: 1tga, 1tgb, 1tk, 2tha, 2thb, 2tot, 3tża, 3tg, 4tżb. Zwyciężyła Milena M. z klasy 1tga przygotowywana przez p. A. Smołowik. Gratulujemy.

 

15 stycznia 2014 roku uczniowie klasy 3C: Dawid i Piotr pod opieką pani Beaty Świąder brali udział w XIX Edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik w Warszawie.
Etap wojewódzki Turnieju składał się z:
- części pisemnej ( 60 min)
- części praktycznej (5 godzin)
Etap praktyczny polegał na wykonaniu i prezentacji następujących wyrobów:
- wykonanie tortu z dekoracją,
- wykonanie trzech rodzajów babeczek bankietowych po 5 sztuk z każdego rodzaju,
- wykonanie 3 figurek z dowolnego surowca.
Tematem przewodnim tej edycji Turnieju były „Muzyczne inspiracje”.
Uczeń naszej szkoły – Dawid zajął I miejsce i będzie reprezentował województwo mazowieckie na Ogólnopolskim Turnieju we Wrocławiu.

Back to top