Uczniowie klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych to nie tylko fachowcy w dziedzinie żywności, żywienia i gastronomii. Przekonali się o tym uczniowie PSP nr 10. Młodzież z klasy 4 tgb pod opieką P. Anny Mroczek zorganizowała w szkole podstawowej pokazy fizyczne, w czasie których młodsi koledzy mogli się dobrze bawić i obserwować ciekawe doświadczenia naukowe. Widownia mogła uczestniczyć w pokazie odpowiadając na zadawane pytania i pomagając w doświadczeniach.
Grające kieliszki, znikający styropian, jajko w butelce i wiele innych ciekawych eksperymentów tym razem specjalnie dla naszych sąsiadów - uczniów z Zespołu Szkół nr 1.
Jak zachować się w szkole, w teatrze i u cioci na imieninach?
Co robimy z serwetką, rękami czy torebką przy stole?
Jak posługiwać się tymi wszystkimi widelcami, łyżeczkami i nożami?
Jak pięknie i zgodnie z etykietą nakryć stół?
Na te i wiele innych pytań odpowiadamy dzieciom i młodzieży z radomskich szkół na cyklicznych już warsztatach savoir vivre realizowanych w Naszej szkole.
Uczniowie klas 2 i 3 TG, 2 i 3 TH, 2 i 3 OT, 2 i 3 Ka, 3KC (część K), 2 i 3C, 2GZ i 3Z, przed wami szansa udziału w 3 - tygodniowym stażu (bezpłatnych praktykach) we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii w ramach programu realizowanego ze środków PO WER.
Nabór do projektu odbywać się będzie w oparciu o następujące kryteria:
- znajomość wiedzy i umiejętności zawodowych potwierdzona dobrymi ocenami z przedmiotów zawodowych (średnia ocen),
- średnia ocen z ostatniego semestru,
- znajomość języka angielskiego (ocena z ostatniego semestru),
- ocena z zachowania,
- pozytywna opinia wychowawcy.
Zgłoszenia przyjmowane będą do 18 grudnia 2017 r.
Spośród kandydatów zostanie wybranych 36 uczestników. Dodatkowe informacje oraz formularz zgłoszenia do pobrania w sali 3B lub 18G (p. D. Kalita).