W ostatnim tygodniu roku szkolnego 23 czerwca jedenastu uczniów z klas 2GA, 2Gap, 2GBp wzięło udział w e-learningowych warsztatach oraz konkursie dla szkół gastronomicznych.
Ich zadaniem było przygotowanie własnej interpretacji dwóch potraw (przystawka oraz danie główne) gdzie głównym składnikiem było mięso wieprzowe.
Uczniowie naszej szkoły przygotowali: POLICZKI WIEPRZOWE Z SZPARAGAMI I KULKAMI Z BATATÓW i SCHAB GRILLOWANY Z FENKUŁEM I ROSZPONKĄ jako zakąskę.

Aby dostać się do finału musimy uzyskać jak najwięcej polubień i udostępnień.
Im więcej reakcji na udostępniony materiał (post z naszej szkoły – głosuj na sztukę mięsa) tym większe szanse szkoły na finału. Prosimy o głosy.

Link do strony internetowej https://sztuka-miesa.com.pl/

Instagram: sztukamiesa.konkurs

Post z konkursu na facebooku. Link do Facebook: https://www.facebook.com/Sztuka-Mi%C4%99sa-105952601692780/?ref=pages_you_manage

_MG_6276
_MG_6255
_MG_6219
_MG_6216
IMG_0091
IMG_0051
_MG_6274
_MG_6267
_MG_6235
_MG_6265
IMG_0081
_MG_6226 (1)
_MG_6229
_MG_6239
_MG_6199
_MG_6222
IMG_0061
IMG_0085
_MG_6245

Wieprzowina to nie tylko tradycyjny kotlet schabowy, a przygotowanie wykwintnego dania na wyższym poziomie nie musi być trudne.

Projekt Akademia Wieprzowiny, w którym uczestniczyli uczniowie z klas 3GA i 3GB miał na celu zwiększenie świadomości i wiedzy o jakości oraz cechach mięsa wieprzowego wśród konsumentów. 

Karolina Zarychta przygotowała
hamburgery
z szarpaną karkówką

 

Klaudia Wojciechowska 
pieczoną
golonkę

Aleksandra Pietruszka
tagliatelle
ze smażoną wątróbką

 

Gabriela Wilk
chrupiące sałaty
z grillowanym schabem

Adrian Słowiński
policzki pieczone
z konfiturą z czerwonej cebuli

 

Ewelina Pardela
ozory wieprzowe
z warzywami

Widowiskowe i… dodające smaku!

Trzech uczniów (Weronika Łomża, Jan Czarnecki, Kacper Kosowski) oraz 2 nauczycieli naszej szkoły uczestniczyło w konkursie "Smaki Południowego Mazowsza z elementami fotografii kulinarnej", który zorganizowany został przez Fundację Nowa Perspektywa.
Wysłaliśmy cztery potrawy związane z naszym regionem. Wszystkie potrawy zakwalifikowały się do finału, a ich autorzy otrzymali wyróżnienie.

Papryka słodka
Papryka słodka
podawana z kaszą jęczmienną z dodatkiem wędzonego boczku
Królik nadziewany
Królik nadziewany
wędzonymi śliwkami w sosie szalotkowo śmietanowym
Żeberka marynowane
Żeberka marynowane
pieczone z miodem i musztardą
Wątróbka smażona
Wątróbka smażona
z nalewką jarzębinową podana z pieczonym jabłkiem
Previous Next Play Pause

wyróżnienia-04
wyróżnienia_01
wyróżnienia-02
wyróżnienia-03

27 stycznia 2020 uczniowie z klas o profilu technik organizacji turystyki i technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką Pani Katarzyny Kusio i Pani Agnieszki Bilskiej wybrali się na wycieczkę do jednego z najcenniejszych zabytków polskiego baroku, dawnej rezydencji króla - Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
W drodze do pałacu uczestnicy wysłuchali ciekawostek na temat króla i królowej Marysieńki, ich letniej posiadłości, kultury i obyczajów panujących na dworze pod koniec XVII wieku.
Do ulubionych rozrywek Sobieskich należały tańce, które urządzano przy każdej możliwej okazji, a królowa Maria Kazimiera była doskonałą tancerką dlatego pierwszym punktem programu były warsztaty tańca dawnego „Roztańczony dwór”. Uczniowie dowiedzieli się m.in. jaka była funkcja tańca na dworach, jak tańczono w XVII wieku, jak do tańca proszono, jakie były sposoby partnerowania. Przy dźwiękach muzyki barokowej w zabytkowym wnętrzu pałacu poznali podstawowe kroki i ukłony dworskie, spróbowali własnych sił w tańcu dawnym, ćwiczyli elementy dworskiej etykiety. Poznali stroje i rekwizyty stanowiące rekonstrukcje przedmiotów z epoki. (niektórzy mogli je przymierzyć).
Idealnym dopełnieniem przygody z kulturą i obyczajami z czasów króla Jana III było zapoznanie młodzieży z pełną zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych kuchnią staropolską. W Willi Intrata z pomocą profesjonalnych kucharzy - edukatorów kulinarnych uczniowie przyrządzili dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich - kapustę po miejsku z sosem robertowym (Kucharz doskonały, 1783) oraz ulipki z pianą (Compedium Ferculorum z 1682 r.). Poznali również przyprawy i dodatki, które królowały w XVII w. m. in. kwiat gałki muszkatołowej, imbir, cynamon, goździki, ocet winny, migdały. Na koniec zasiedli do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
Po zmroku wszyscy przenieśli się w bajkową scenerię Królewskiego Ogrodu Światła - świetlistej wystawy pełnej historycznych odniesień do bogatej symboliki pałacu. Centralną częścią jest ogród wschodni z herbami Jana III Sobieskiego i misternie zdobionymi pawilonami, do których można wejść by podziwiać ich konstrukcję. Tuż obok nich można zrobić sobie zdjęcie w świetlistej ramie z pałacem w tle. Pośrodku tej części znajdują się świetlne drzewka pomarańczowe, podobne do tych, które rosły w królewskiej oranżerii kilka wieków temu. Stąd jest też najlepszy widok na Muzyczny Ogród Marzeń, który znajduje się na tarasie dolnym i łączy światło z muzyką klasyczną tworząc niezapomniane widowisko. Najnowszą częścią ekspozycji jest Ogród Różany wypełniony 6 000 zmieniającymi kolory świetlnymi kwiatami.
W drodze powrotnej podsumowanie i konkurs. Voucher do modnej radomskiej restauracji na „królewskie danie dla współczesnych smakoszy” wygrała Gabrysia z 2 Ga. Gratulujemy i życzymy smacznego.

q179
83442803_635007013925270_4069864886035808256_n
q63
q181
s113
q53
q108
q315
s129
q303
q65
q11111
s93
q145
q6
84465128_2493800054082383_9199154228101120000_n
q146
q118
q37
q105
q20
q11
q18
q112
s125
s69
q184
P1010107
83684562_261724694805434_1694968036882120704_n
q314
q307
certyfikat
q66
s71
q39
q172
q24
57
P1010102
s44
q55
q33
rr
compandium
q40
q81
q311
q142
s75
q94

W czwartek, 13 grudnia 2018 r. w pracowniach technologicznych naszej szkoły odbyły się warsztaty kulinarne „Przygotowanie do kariery". W warsztatach uczestniczyło 30 uczniów z klas trzecich o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych.
Pod okiem wybitnego restauratora i szefa kuchni Roberta Sowy przygotowywali dania składające się na tzw. biznes lunch: zupę hiszpańską z kiełbasą chorizo, oliwkami i świeżo siekaną kolendrą, aromatyczną pierś z kaczki z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami, kardamonowy torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami.
W czasie warsztatów przeprowadzone zostały eliminacje do prestiżowego konkursu autorstwa Roberta Sowy - KULINARNY TALENT, który wyłania i promuje kulinarne „perełki” – zdolnych, rozpoczynających życie zawodowe kucharzy, do 23. roku życia. Tegoroczna edycja konkursu odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 28 marca w Nadarzynie, w Ptak Warsaw Expo, Hala F, przy Al. Katowickiej 62.
Naszą szkołę będzie reprezentowała Magdalena Marszałek z klasy 3 Gc. Gratulujemy i życzymy powodzenia.

71
126
62
133
76
67
116
132
102
11
47
122
143
103
32
149
123
135
29
Previous Next Play Pause

32
50
200
103
142
133
73
33
60
76
151
149
4
13
79
21
45
7
19
127
18
129
152
24
134
31
54
28
78
23
135
41
143
17
138
12
15
20
124
104
116
3
52
57
56
120
47
49
126
16

7 grudnia 2018 roku w Warszawie w siedzibie Centrum Techniki Kulinarnej ”Dora Metal” odbył się X Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Szkół Gastronomicznych ”Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”
Do finału konkursu przystąpiło 12 szkół z całej Polski, które były wyłonione spośród kilkudziesięciu zgłoszeń.
Konkurs organizowany jest przez Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie z ul. Poznańskiej oraz przez Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
Mieliśmy zaszczyt również i w tym roku brać udział w świetnie przygotowanym na bardzo wysokim poziomie Konkursie.
Transmisja nadawana była na żywo na Facebooku oraz Polsat News.
Zadaniem tegorocznym było przygotowanie z poniższych surowców następujące potrawy:
- deser: twaróg tłusty, burak
- danie zasadnicze: wołowina górna zrazowa, ziemniak, goździk
- zadanie techniczne: przygotowanie zakąski w ciągu 30 min o charakterze „amuse bouche” ze śledzia.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice z 2GC: Weronika Łomża i Aleksandra Król przygotowane przez p. Marzenę Wnęt. Rywalizacja była ogromna. Musieliśmy zmierzyć się z 12 szkołami z całej Polski.
I miejsce- ZSG Warszawa ul. Poznańska
II miejsce-ZSP Radzyń Podlaski
III miejsce – ZSSiH Radom
Bardzo godnie reprezentowaliśmy naszą szkołę. Wróciliśmy z pucharem za zajęcie III miejsca i z licznymi nagrodami rzeczowymi. Najcenniejszą nagrodą dla nas jest zdobyte doświadczenie zawodowe, warsztaty kulinarne „Kuchnia Nowoczesna” przeprowadzane przez szefów kuchni w Warszawie oraz liczne nawiązane kontakty.

Równocześnie z konkursem kulinarnym odbyła się I Olimpiada Młodych Baristów, w której brał udział Adrian Stępień z klasy 3Gc. W konkurencji startowali uczniowie z tych samych dwunastu szkół co w konkursie kulinarnym.
Adrian w pierwszym etapie odpowiadał na 15 pytań ze znajomości kawy i sposobów parzenia.
W drugim etapie jego zadaniem było przygotowanie w czasie 6 minut dwóch porcji espresso i dwóch porcji cappuccino. Oceniane w tej konkurencji były między innymi poprawność sporządzenia espresso oraz powtarzalność wzorku na cappuccino i jakość piany mlecznej.
W trzeciej konkurencji oceniane były napoje własne na bazie kawy z przygotowanej wcześniej receptury. Czas tej konkurencji to pięć minut. Oceniane w tej konkurencji były między innymi smak, pomysłowość, prezentacja i technika wykonania. Ciężka praca podczas przygotowania do olimpiady zaowocowała drugim miejscem. Adrian pokonany został tylko przez uczennicę reprezentującą gospodarzy. Najcenniejszą nagrodą którą otrzymał są warsztaty baristy w Coffee Bar Academy.
Przygotowaniem ucznia do konkursu zajmowała się Renata Danasiewicz i Jarosław Wojciechowski.

3
2
1
8
4
5
Previous Next Play Pause

20181207_110556
uuuu
20181207_174242
20181207_174243
20181207_133644
20181207_125110
20181207_110143
20181207_134312
20181207_173139
20181207_115302
20181207_173337(0)
20181207_180040
20181207_181348
20181207_174237
20181207_174246
20181207_144902
20181207_144851
20181207_144856
kawa
20181207_110202
20181207_174233(0)

https://www.facebook.com/grupadorametal/videos/375105126397533/

21 kwietnia 2017 roku odbył się etap okręgowy XLI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Naszą szkołę reprezentowali:

  • Monika z klasy 3Z w bloku - Technologia żywności
  • Patryk z klasy 4GA w bloku - Gastronomia

Młodzież w poszczególnych blokach tematycznych rozwiązywała test składający się z 60 pytań za który mogła otrzymać 60 punktów oraz wykonywała 3 zadania praktyczne, otrzymując także maksymalnie 60 punktów.
Rewelacyjnie w zmaganiach konkursowych poradził sobie Patryk zajmując I miejsce. Patryk będzie reprezentował szkołę w eliminacjach centralnych rywalizując o jak najlepszy wynik w finale. W tym momencie ma już uprawnienia finalisty. Monika nie zajęła punktowanego miejsca, ale wróciła zadowolona i zapewnia, że weźmie udział w kolejnej edycji olimpiady. Gratulujemy serdecznie, życzymy dalszych sukcesów!!!
Uczniowie przygotowywali się do olimpiady pod kierunkiem P. Katarzyny Kusio, P. Moniki Słabosz - blok Gastronomia, P. Anny Wachowicz - blok Technologia żywności.

12 grudnia 2013 r. dwoje uczniów: Dominika z kl. 3 tha i Mikołaj z kl. 3 tżc reprezentowało naszą szkołę w etapie rejonowym Ogólnopolskiej Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia organizowanej przez Polski Czerwony Krzyż. Mikołaj zajął pierwsze miejsce w kategorii szkół ponadgimnazjalnych i w marcu weźmie udział w etapie okręgowym, który odbędzie się w Warszawie.

Back to top