11 stycznia 2019 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Warszawie odbył się etap okręgowy XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W naszym okręgu wzięło udział 61 uczestników. Naszą szkołę reprezentowały: Patrycja Okruta z klasy 4 gc oraz Adrianna Suwała z klasy 4gb. Uczennice miały do rozwiązania test wiedzy dotyczącej tematyki wiodącej olimpiady oraz musiały wykazać się wiedzą z zakresu gastronomii, żywności i żywienia.
Patrycja uzyskała wyróżnienie zajmując piąte miejsce. Mimo, że żadna z dziewcząt nie uzyskała awansu do kolejnego etapu, to i tak jesteśmy z nich dumni, z ich wiedzy, zaangażowania w przygotowanie się do olimpiady! Dziękujemy za chęć udziału i gratulujemy, jednocześnie życząc dalszych sukcesów!!!
Tematem wiodącym tegorocznej olimpiady były "Produkty mleczne - technologia i rola w żywieniu".
Mleko i produkty mleczne, pomimo, że nie zajmują głównego miejsca w piramidzie żywieniowej, są źródłem wielu cennych składników odżywczych i substancji o działaniu prozdrowotnym. Jak wykazują najnowsze badania, jest to grupa żywności najściślej związana z profilaktyką chorób dietozależnych, takich jak osteoporoza i nowotwory. Upowszechnianie wiedzy na ten temat wśród młodych ludzi i odpowiednie kształtowanie zwyczajów żywieniowych ma bardzo duże znaczenie dla ich zdrowia teraz i w przyszłości.

IMG_20190111_104542
IMG_20190111_161535
IMG_20190111_163106
Previous Next Play Pause

7 grudnia 2018 roku w Warszawie w siedzibie Centrum Techniki Kulinarnej ”Dora Metal” odbył się X Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Szkół Gastronomicznych ”Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”
Do finału konkursu przystąpiło 12 szkół z całej Polski, które były wyłonione spośród kilkudziesięciu zgłoszeń.
Konkurs organizowany jest przez Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie z ul. Poznańskiej oraz przez Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
Mieliśmy zaszczyt również i w tym roku brać udział w świetnie przygotowanym na bardzo wysokim poziomie Konkursie.
Transmisja nadawana była na żywo na Facebooku oraz Polsat News.
Zadaniem tegorocznym było przygotowanie z poniższych surowców następujące potrawy:
- deser: twaróg tłusty, burak
- danie zasadnicze: wołowina górna zrazowa, ziemniak, goździk
- zadanie techniczne: przygotowanie zakąski w ciągu 30 min o charakterze „amuse bouche” ze śledzia.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice z 2GC: Weronika Łomża i Aleksandra Król przygotowane przez p. Marzenę Wnęt. Rywalizacja była ogromna. Musieliśmy zmierzyć się z 12 szkołami z całej Polski.
I miejsce- ZSG Warszawa ul. Poznańska
II miejsce-ZSP Radzyń Podlaski
III miejsce – ZSSiH Radom
Bardzo godnie reprezentowaliśmy naszą szkołę. Wróciliśmy z pucharem za zajęcie III miejsca i z licznymi nagrodami rzeczowymi. Najcenniejszą nagrodą dla nas jest zdobyte doświadczenie zawodowe, warsztaty kulinarne „Kuchnia Nowoczesna” przeprowadzane przez szefów kuchni w Warszawie oraz liczne nawiązane kontakty.

Równocześnie z konkursem kulinarnym odbyła się I Olimpiada Młodych Baristów, w której brał udział Adrian Stępień z klasy 3Gc. W konkurencji startowali uczniowie z tych samych dwunastu szkół co w konkursie kulinarnym.
Adrian w pierwszym etapie odpowiadał na 15 pytań ze znajomości kawy i sposobów parzenia.
W drugim etapie jego zadaniem było przygotowanie w czasie 6 minut dwóch porcji espresso i dwóch porcji cappuccino. Oceniane w tej konkurencji były między innymi poprawność sporządzenia espresso oraz powtarzalność wzorku na cappuccino i jakość piany mlecznej.
W trzeciej konkurencji oceniane były napoje własne na bazie kawy z przygotowanej wcześniej receptury. Czas tej konkurencji to pięć minut. Oceniane w tej konkurencji były między innymi smak, pomysłowość, prezentacja i technika wykonania. Ciężka praca podczas przygotowania do olimpiady zaowocowała drugim miejscem. Adrian pokonany został tylko przez uczennicę reprezentującą gospodarzy. Najcenniejszą nagrodą którą otrzymał są warsztaty baristy w Coffee Bar Academy.
Przygotowaniem ucznia do konkursu zajmowała się Renata Danasiewicz i Jarosław Wojciechowski.

3
4
2
8
5
1
Previous Next Play Pause

20181207_144851
20181207_173139
20181207_174243
20181207_181348
20181207_125110
20181207_144902
20181207_110143
20181207_144856
20181207_174237
20181207_180040
20181207_134312
20181207_173337(0)
kawa
20181207_174233(0)
uuuu
20181207_174242
20181207_110202
20181207_174246
20181207_110556
20181207_115302
20181207_133644

https://www.facebook.com/grupadorametal/videos/375105126397533/

MONIN Cup Junior to coroczny konkurs barmański skierowany dla młodzieży szkół średnich z całej Polski.
6 grudnia 2018 r. podczas Gali Finałowej w Warszawie reprezentanci z 28 szkół gastronomicznych zmierzyli się ze sobą w kategorii „long drink” tworząc koktajle bezalkoholowe z wykorzystaniem produktów MONIN. Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu było "mix your origins", czyli odwołanie się do regionalnych smaków, produktów i receptur przodków. Uczestnicy mieli za zadanie podkreślić te akcenty w swoich koktajlach.
Podczas Gali Finałowej naszą szkołę reprezentował Mikołaj Czyżewicz z klasy III technikum w zawodzie technik spraw żywienia i usług gastronomicznych
Występ podlegał ocenie technicznej przeprowadzonej przez barmanów ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów, a wykonany napój został poddany ocenie degustacyjnej dokonanej przez jury złożone z barmanów i przedstawicieli firm sponsorujących wydarzenie. Dodatkowym zadaniem dla uczestników finału był Blind Test syropów firmy MONIN. Uczestnicy otrzymali 10 syropów i na podstawie cech organoleptycznych rozpoznawali ich nazwy w czasie 2 minut.
Gala Finałowa Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup Junior 2018

Nasza krew ratuje życie.
Zajęliśmy II miejsce w VII edycji konkursu „Szkoła przyjazna Honorowemu Krwiodawstwu” w grupie szkół miasta Radomia.

46948135_2092132721097914_1180484573193043968_n
46784229_185972959013597_7927996658997002240_n
46863393_716335865432308_6675481833527836672_n
47022062_787359408264622_8414194971313176576_n
Previous Next Play Pause

W piątej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego Pasja Smaków wzięło udział sześć drużyn ze szkół gastronomicznych w Białobrzegach, Pionkach, Radomiu i Warszawie. Patronat honorowy nad konkursem objął Prezydenta Miasta Radomia, a medialny Radomska Grupa Mediowa.
W tym roku temat konkursu nawiązywał do obchodów setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę. Zadaniem każdego zespołu było wykonanie czterech porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim była pierś z gęsi, korzeń skorzonery lub pietruszki oraz innych surowców pochodzenia krajowego.
Potrawy oceniane były przez: Pana Artura Malika z firmy Aaspen, Pana Michała Fabiszewskiego szefa kuchni Sodexo, Patryka Jędrusika szefa kuchni Karo, Panią Anetę Zasadę właścicielkę Cooking 4 You, Pana Pawła Bukowskiego szefa kuchni Nihil Novi, Panią Monikę Szydło właścicielkę restauracji i winiarni Garnizon Wina. Jury przewodniczyła Pani Bożena Puton wicedyrektor ZSSiH.
Jak co roku oceniane były: smakowitość , stopień trudności, pomysłowość, kreatywność, zgodność z tematyką, wygląd i aranżacja potrawy.

Pierwsze miejsce w jubileuszowej piątej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja Smaków – Świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny" zajęli Luiza Borkowska i Jan Trybulec z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie (przygotowali pierś z gęsi na puree dyniowym w sosie żurawinowym z fondantem z ziemniaków i pietruszką marynowaną), drugie miejsce Joanna Nowak i Bohdana Petrunyk z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu (pierś z gęsiny w towarzystwie maślanej skorzonery zanurzonej w puree z czerwonej kapusty oraz z pasztetem z gęsich wątróbek otulonych pudrem orzechowym), a trzecie Weronika Bator i Jakub Kowalczyk z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu  (przysmak legionisty).
W trakcie konkursu uczestnicy i zaproszeni goście mogli degustować potrawy kuchni przedwojennej z menu specjalnie przygotowanego na tę okazję min.: vol-au-ventów z szampjonami, tymbalików drobiowych, pierogów cynamonowo-jabłkowych, racuchów z rodzynkami, kartofli nadziewanych grzybami, kremu z buraka z grzankami i ciast takich jak makowiec, sernik, szarlotka, piernik, przegotowanych przez uczniów szkoły.
Sponsorami tegorocznej edycji Pasji Smaków byli: Rada Rodziców ZSSiH, firma AASPEN, Cooking 4 You, Sodexo, Karczma Makowiec, Dworek Saski, Hotel Nihil Novi, Restauracja Karo, Restauracja i winiarnia Garnizon Wina, Gospodarstwo sadownicze Monika i Tomasz Bankiewiczowie, Agencja Turystyczna SIGMA.
Z podziękowaniami organizatorzy: Małgorzata Miedzińska, Jolanta Tkaczyk i Agnieszka Kulikowska.

fot. Jacek Świątek

 

5
52
34
19
1
7
5
118
9 (1)
42
25
128
30
108
15
121
122
117
64
17
3
106
127
67
63
26
54
10
114
30
62
6
6
45
2
107
31
111
110
73
74
35
50
102
51
70
123
41
46
55

Rusza piąta edycja Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja Smaków – świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny". Konkurs tematem nawiązuje do obchodów setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.

Dyrekcja Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu ul. Św. Brata Alberta 1 ma przyjemność zaprosić uczniów Szkół Gastronomicznych z województwa mazowieckiego do udziału w KONKURSIE KULINARNYM "Pasja smaków - świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny” który odbędzie się 28 listopada 2018 roku.
Po zapoznaniu się z regulaminem Konkursu prosimy o przesłanie kart zgłoszeń drogą pocztową lub emailem do dnia 14 listopada 2018 r.

W razie pytań prosimy o kontakt z panią Małgorzatą Miedzińską tel. 607 916 678
Adres email Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Sponsorami w tegorocznym konkursie są: Aaspen, Smaczek z Doliny Radomki, Sodexo, Restauracja Karo, Garnizon Wina, Cooking 4 you,Biuro turystyczne Sigma, Karczma Makowiec, Hotel Nihil Novi, Dworek Saski.

Regulamin Regulamin Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego
Załącznik 1. KARTA ZGŁOSZENIA
Załącznik 2. Zgoda na rozpowszechnianie wizerunku uczniów i opiekuna
Załącznik 3. FORMULARZ RECEPTURY

1. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu

Weronika Bator
Jakub Kowalczyk

2. Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie

Luiza Borkowska
Jan Trybulec

3. Zespół Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu

Joanna Nowak
Bohdana Petrunyk

4. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach

Mateusz Tarnowski
Angelika Zawadzka

5. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu

Joanna Puk
Daniel Rogala

6. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Białobrzegach

Marcin Pasek
Mateusz Michalak

Serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnym etapie 28.11.2018 roku.

Jakub i Weronika z klasy 2 GC będą reprezentować naszą szkołę w V edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego, który w tym roku odbywa się pod hasłem "Pasja Smaków - Świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny".
Etap szkolny konkursu odbył się 24 października 2018 r. w pracowniach technologicznych naszej szkoły. Do konkursu przystąpiło 9 dwuosobowych zespołów z klas drugich trzecich i czwartych. Potrawy oceniała komisja w składzie: Pani Grażyna Jamka - przewodnicząca, Pani Anna Wachowicz, Pani Agnieszka Bilska i Pan Jarosław Wojciechowski. 
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy powodzenia w etapie wojewódzkim konkursu.

fot. Jacek Świątek

 

IMG_7298
IMG_7220
IMG_7247
IMG_7213
IMG_7266
IMG_7236
IMG_7413
IMG_7239
IMG_7216
u
pp
IMG_7293
d
r
IMG_7227
zz
1
IMG_7215
IMG_7245
IMG_7199
IMG_7287
IMG_7398
IMG_7248
IMG_7269
m
h
yy
x
i
o
IMG_7225
g
a
IMG_7283
p
IMG_7392
IMG_7270
kk
IMG_7423
w
IMG_7395
ccc
IMG_7405
IMG_7251
l
t
s
IMG_7376
IMG_7274
b

Uczniowie naszej szkoły brali udział w Mistrzostwach Szkół Ponadgimnazjalnych w Szachach im. Rotmistrza Witolda Pileckiego. Uczennica Aleksandra Szymańska z klasy 4gb wywalczyła II miejsce, natomiast w rywalizacji drużynowej uczniowie w składzie: Aleksandra Szymańska kl 4gb, Krzysztof Kaim kl 4gb, Bartłomiej Kołaczek kl 4gb, Krzysztof Grudzień kl 3gz, Marek Gutkowski kl 1ka I Artur Oliwniak kl 1ka zajęli IV miejsce.

dyplom2
P81019-123345
dyplom1
P81019-151900
P81019-151728
P81019-152135
P81019-123318

Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny", który odbędzie się 24.10.2018 r. Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu. Zapraszamy do udziału.

Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska mgr inż. Jolanta Tkaczyk mgr inż. Agnieszka Kulikowska

Regulamin etapu szkolnego „Pasja smaków - świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny"

W dniach 6-8 czerwca w Centrum Dydaktyczno-Naukowym Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odbyły się eliminacje centralne XLII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach działający w porozumieniu z Ministerstwem Edukacji Narodowej, Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W 11 blokach tematycznych startowało 225 uczniów przybyłych z całej Polski. Naszą szkołę reprezentował Maciej Woźniak który starował w bloku - Gastronomia. Etap centralny składa się z testu pisemnego (60 pytań) i z trzech zadań praktycznych. Maciej zdobył TYTUŁ LAUREATA. Tytuł ten zwalnia uczniów z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie oraz uprawnia do zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wybrane uczelnie.
Maćkowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!

IMG_20180608_093458
IMG_20180608_115654

XIV ROM w piłce plażowej dziewcząt zakończone. Drużyna ZSSiH zajęła III miejsce. Gratulacje dla całego zespołu i trenera. Wylany pot nie poszedł na marne 👍🏆

33923386_2051885361753914_3369675634992218112_n
33714256_2051885408420576_8399199419416707072_n
33827381_2051885325087251_5652883668339785728_n

https://www.facebook.com/grzegorz.rochowski.5

W dniach 16-18 kwietnia 2018 roku we Wrocławiu odbyła się XXIII edycja finału Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.

Nasze województwo reprezentowali dwaj uczniowie: Bartłomiej Maślak z kl 3 C oraz uczeń ZSGH z Warszawy.
Turniej składał się z dwóch części pisemnej i praktycznej. W części praktycznej uczniowie mieli do wykonania tort, ciasteczka bankietowe, 5 figurek oraz eksponat z czekolady lub karmelu. Prace konkursowe miały być związane z tematem przewodnim turnieju – Powiew wiosny.
Bartek zdobywając 5 miejsce uzyskał tytuł laureata, który zwalnia go ze zdawania części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie cukiernik.
Otrzymał medal, nagrody książkowe, dyplomy, zapoznał się z najnowszymi trendami w cukiernictwie i nawiązał kontakty z uczniami z innych miast Polski.
Bartkowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych !!!

20 kwietnia 2018 r odbyły się eliminacje na etapie okręgowym XLII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych na SGGW w Warszawie.
Uczeń naszej szkoły Maciej z klasy 4Ga startował w bloku – Gastronomia i zajął II miejsce. Tym samym będzie reprezentował naszą szkołę w etapie centralnym 7-8 czerwca we Wrocławiu.
Maćkowi gratulujemy i życzymy powodzenia w dalszym etapie!!!

W dniach 22-24 marca 2018 roku w Lublinie odbył się etap centralny XXII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI.
Tematem tegorocznej edycji Olimpiady były „Owoce i warzywa, ich przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka”.
Naszą szkołę reprezentowała Marta z klasy IV ga.
Udział w etapie centralnym to nie tylko trudne zmagania z pytaniami testowymi i opracowaniem pisemnym, ale również relaks podczas występu szkolnego chóru czy spacerku po lubelskim Starym Mieście.
Marcie dziękujemy za wysiłek włożony w pogłębianie wiedzy oraz życzymy kolejnych sukcesów!!!
Zapraszamy chętnych do udziału w kolejnej edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, której tematem wiodącym będą „Produkty mleczne - technologia i rola w żywieniu". Więcej informacji u p.Katarzyny Kusio oraz p.Moniki Słabosz.

Back to top