Uczniowie wraz z nauczycielami ZSSiH aktywnie wspierają programy i akcje dotyczące promocji zdrowego stylu życia. W roku szkolnym 2013/14 realizujemy cykl prelekcji i spotkań z rodzicami w przedszkolach i szkołach podstawowych.
Pierwsze takie spotkanie pt. „Zdrowe żywienie dzieci – rola produktów zbożowych w codziennej diecie” odbyło się 22.10 w Przedszkolu Publicznym nr 11 w Radomiu, a poprowadziły je panie Monika Wasik i Ewelina Różańska- nauczycielki podstaw żywienia. Poruszone zostały aspekty racjonalnej diety dziecka, jej wpływu na rozwój i zdrowie teraz i w przyszłości. Szczególną uwagę poświęcono pełnowartościowym produktom zbożowym, które powinny stanowić podstawę w planowaniu dziennego jadłospisu dziecka.
Prelekcję poprzedziła ankieta, z której wynika, że rodzice mają świadomość wpływu diety na zdrowie dziecka i czują potrzebę edukacji prozdrowotnej w tym zakresie. Ich zainteresowanie świadczy o tym, że istnieje konieczność wspierania i prowadzenia takich działań.

Klub Osiedlowy "USTRONIE" z Radomia był inicjatorem spotkania dla kobiet w każdym wieku z cyklu "Zadbaj o siebie".
Na spotkanie, które odbyło się 27 maja w siedzibie Klubu przy ul. Sandomierskiej 14 przybyło kilkadziesiąt pań zainteresowanych tematyką spotkania.
Prelekcję i pokaz sporządzania potraw połączony z degustacją przygotowali i poprowadzili nauczyciele z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich mgr Martyna Karpetta–Domagała i mgr Halina Kutkowska wraz z uczniami z klasy II KA o specjalności kucharz małej gastronomii.
ZSSiH w Radomiu od kilku lat realizuje wraz z Wydziałem Zdrowia i Polityki Społecznej program "Zdrowe żywienie – inwestycja na całe życie" promujący wśród dzieci, rodziców i seniorów wiedzę teoretyczną i praktyczną.
Na spotkaniu w osiedlowym klubie przybyłe Panie miały możliwość zapoznania się z podstawami wiedzy o zdrowym żywieniu, zasadach sporządzania posiłków i ich wpływie na samopoczucie. Wywiązała się żywa dyskusja i pytaniom nie byłoby końca gdyby nie zapach przygotowywanych przez uczniów przekąsek.
Na stołach pojawiły się wiosenne bukiety świeżych warzyw z różnorodnymi dipami, mini pizze, grzanki, ryby pieczone w folii z masłem i koperkiem oraz koktajle na maślance z owocami.
Prelegenci zadbali o wydrukowanie przepisów i w czasie degustacji udzielali wskazówek co do wyboru produktów jak i techniki ich przyrządzania.
Goście bardzo docenili poziom spotkania. Dziękowali uczniom za ich sprawność, kulturę bycia i estetykę przygotowanych potraw.
Ze względu na późną porę trzeba było się rozstać ale już planujemy następne być może cykliczne spotkania.

Back to top