W dniach 13 – 15 marca 2019 r. w Poznaniu odbył się etap centralny XXI Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Zakwalifikowała się do niego uczennica klasy III GZ w zawodzie technik technologii żywności – Magdalena Wesołowska.
Organizatorami Olimpiady byli: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
Do etapie centralnym olimpiady wzięło udział 45 uczniów z 26 szkół, z różnych regionów Polski.
Nasza reprezentantka przygotowywała się do Olimpiady pod kierunkiem mgr inż. Anny Wachowicz i mgr inż. Joanny Pieczyńskiej. Zmagania uczestników polegały na rozwiązaniu testu z bloku przetwórstwa i analizy żywności, maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego oraz ekonomii. Część ustna olimpiady odbywała się w budynku Kolegium Rungego Uniwersytetu Przyrodniczego, a w skład komisji oceniającej weszli między innymi: prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Jan Michniewicz, prof. dr hab. Maria Małecka.
Magda wywalczyła tytuł laureata III stopnia Olimpiady Wiedzy o Żywności. Ten dobry wynik wiąże się ze zwolnieniem z części teoretycznej egzaminów potwierdzających kwalifikacje oraz po zdaniu egzaminu maturalnego, daje dodatkowe preferencje przy rekrutacji na studia wyższe na wydziałach i kierunkach związanych z technologią żywności, towaroznawstwem, dietetyką, biotechnologią, żywieniem człowieka na renomowanych uczelniach.
Gratulujemy!

132c3aaf-5776-4c0d-aca0-8839dbd5b165
IMG_0256
IMG_0262
IMG_0264
7d81ba15-2447-4251-85f7-f975ef742153
IMG_0257

23 stycznia 2019 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXIV edycji Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
W konkursie wzięło udział 5 uczniów, reprezentujących 3 szkoły zawodowe z województwa mazowieckiego. Uczestnicy konkursu przystąpili do etapu pisemnego oraz praktycznego. W części praktycznej do wykonania był tort z dekoracją, bankietówki oraz figurki z dowolnego surowca. Dekoracje wyrobów musiały być związane z tematem przewodnim - "Rzemiosło nasza przyszłość”.
Prace wykonane przez uczniów oceniało profesjonalne jury – p. Bożena Sikoń, p. Izabella Birek, p. Bogusław Buczek, p. Stanisław Petryka, p. Zygmunt Wypych, cukiernicy z bardzo dużym doświadczeniem. Patronat nad konkursem objął Mazowiecki Kurator Oświaty, który był reprezentowany przez pana Andrzeja Jabłońskiego.
Pierwsze miejsce zajęła Anna Kuba a drugie Karolina Sadkowska, obydwie uczennice klasy 3C z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich z Radomia. Zwycięskie prace były przygotowywane pod opieką p. Małgorzaty Miedzińskiej i p. Beaty Świąder.
Życzymy uczennicom (reprezentacji naszego województwa mazowieckiego) powodzenia w finale ogólnopolskim, który odbędzie się we Wrocławiu.

  • IMG_20190123_145824
  • IMG_20190123_150419

Uczeń Daniel Białas w dniu 1 marca reprezentował naszą szkołę w miejskim etapie Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej Młodzież zapobiega Pożarom, zorganizowanym przez Państwową i Ochotniczą Straż Pożarną we współpracy z Regionalną Dyrekcją Lasów Państwowych w Radomiu .
Miło nam poinformować, że Daniel zajął II miejsce i tym samym będzie reprezentował miasto Radom w etapie powiatowym, który odbędzie się 16 marca w siedzibie Nadleśnictwa Lasów Państwowych w Jedlni Letnisko.

IMG_20190301_111940
IMG_20190301_112949
IMG_20190301_112457
IMG_20190301_111839
IMG_20190301_112732
IMG_20190301_100401

Z niecierpliwością oczekiwaliśmy na ogłoszenie wyników VI Olimpiady Wiedzy o Turystyce, której etap okręgowy odbył się 7 grudnia 2018 roku w Zarządzie Głównym PTTK w Warszawie.
Naszą szkołę reprezentowało dwoje uczniów: Patrycja z klasy 3Ot i Maciej z klasy 4 Ot pod opieką Pani Ewy Guść.
Po ogłoszeniu wyników możemy pogratulować Patrycji Morawskiej, która zajęła pierwsze miejsce (na 260 startujących w całej Polsce). Patrycja rozwiązywała test i zadanie praktyczne i uzyskała imponujący wynik - 83 punkty ex aequo z trzema uczestniczkami olimpiady.
GRATULUJEMY I ŻYCZYMY POWODZENIA W FINALE!!!

Wyniki etapu okręgowego VI Olimpiady Wiedzy o Turystyce

W turnieju wzięło udział siedmioro uczniów ze szkół branżowych kształcących w zawodzie kucharz z Pionek, Radomia, Starachowic i Przysuchy.
Tematem tegorocznej edycji turnieju są „Wariacje z wieprzowiną”.
Etap okręgowy turnieju składał się z dwóch etapów:

  • etap pierwszy część pisemna – uczestnicy rozwiązywali test teoretyczny sprawdzający wiadomości
  • etap drugi - część praktyczna – zadaniem każdego uczestnika było sporządzenie trzech porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem wieprzowiny.

Pierwsze miejsce zajął Kamil Sałbut z klasy 3 KA w ZSSiH, drugie miejsce przypadło Marlenie Warchoł również z klasy 3 KA w ZSSIH, a trzecie Angelice Zawadzkiej z CKZiU w Pionkach.
Nad prawidłowością Turnieju czuwało Jury w składzie: Pani Joanna Trzepałka - wizytator Kuratorium Oświaty w Warszawie Delegatura w Radomiu, Pani Bożena Puton zastępca dyrektora ZSSiH, Pani Natalia Różańska menager w Hotelu i Restauracji Pod Różami, Pani Ewa Skurkiewicz menager w Hotelu i Restauracji Dworek Saski, Pan Zbigniew Nowocień – nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSSiH, oraz Pani Małgorzata Czyżykowska nauczyciel przedmiotów zawodowych w Pionkach. Jury przewodniczyła Pani Joanna Trzepałka.
Sponsorami etapu wojewódzkiego II Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz byli: Rada Rodziców przy Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, Dworek Saski, firma AASPEN wyposażenie gastronomii, Hotel pod Różami, a także organizacja MyFuture , której celem jest wspieranie młodych ludzi w podejmowaniu decyzji związanych z ich przyszłą karierą i edukacją.
Z podziękowaniami organizatorzy: Małgorzata Miedzińska, Jolanta Tkaczyk i Monika Kwiatkowska.

86
60
96
90
34
66
61
101
70
71
94
22
32
16
37
51
27
53
48
97
72
92
49
46
88
4
6
35
8
26
62
45
89
13
75
36
18
41
2
57
14
68
39
80
83
23
43
40
50
82

Ewa i Dominik z klasy 3 C zwyciężyli w etapie wojewódzkim XXIV OGÓLNOPOLSKIEGO TURNIEJU CUKIERNICZEGO im. WOJCIECHA KANDULSKIEGO, który odbył się 17 stycznia 2019 r. w naszej szkole.

Tematyka i zasady Turnieju obejmowały treści zgodne z podstawą programową kształcenia w zawodzie cukiernik, jak również zadania ponadprogramowe.
Zadaniem II etapu Turnieju było wykonanie:

  • okrągłego tortu na dowolny, wybrany przez ucznia temat (okoliczność)
  • ciastek bankietowych (małe ciasteczek z dekoracją, na spodach biszkoptowych z bitą śmietaną lub spodach kruchych z kremem russel) 
  • figurek marcepanowych
  • dekoracyjnego napisu okolicznościowego z ciemnej czekolady

oraz udzielenie odpowiedzi na pytania dotyczące surowców oraz produkcji półproduktów i wyrobów cukierniczych.

Prace oceniała Komisja w składzie: Pani Małgorzata Mizera, Pani Anna Jankowska i Pani Bożena Puton.

Co przekonało jury? Jakie torty i ciastka przygotowali nasi uczniowie?
Zdradzimy to dopiero w czasie finału (etapu ogólnopolskiego turnieju), który odbędzie się 26, 27 marca 2019 r. w Poznaniu.

Ewie i Dominikowi gratulujemy i życzymy powodzenia na konkursie w Poznaniu.

137
143
148
113
a104
9
149
156
118
132
157
120
115
147
139
145
1
142
158
126
146
108
153
151
13
112
140
121
109
134
111
107
129
11
138
127
141
12

Fundacja Edukacyjna „Perspektywy” ogłosiła wyniki 21. Rankingu Techników i Liceów w Polsce. Otrzymaliśmy tytuł "SREBRNEJ SZKOŁY 2019". Oznacza to że Technikum w Zespole Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu jest wśród najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2019.
Nasza szkoła zajęła zajęła 2 miejsce w Radomiu, 31 miejsce w województwie mazowieckim i 236 miejsce w Polsce. W tegorocznym rankingu rywalizowało 1731 Techników z całej Polski!
Zgodnie z postanowieniem Kapituły, technika zostały ocenione za pomocą czterech kryteriów. Są to: sukcesy szkoły w olimpiadach (20%), wyniki matury z przedmiotów obowiązkowych (20%), wyniki matury z przedmiotów dodatkowych (30%), oraz wyniki egzaminu zawodowego (30%). Do sporządzenia rankingu wykorzystano dane ze źródeł egzogenicznych (zewnętrznych) wobec ocenianych szkół. Źródłem danych były protokoły komitetów głównych olimpiad, zestawienia okręgowych komisji egzaminacyjnych (OKE) z wynikami matur oraz egzaminów zawodowych, oraz System Informacji Oświatowej.
W zestawieniach zostały zaprezentowane jedynie szkoły, które uzyskały najlepszą pozycję rankingową.

11 stycznia 2019 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Warszawie odbył się etap okręgowy XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W naszym okręgu wzięło udział 61 uczestników. Naszą szkołę reprezentowały: Patrycja Okruta z klasy 4 gc oraz Adrianna Suwała z klasy 4gb. Uczennice miały do rozwiązania test wiedzy dotyczącej tematyki wiodącej olimpiady oraz musiały wykazać się wiedzą z zakresu gastronomii, żywności i żywienia.
Patrycja uzyskała wyróżnienie zajmując piąte miejsce. Mimo, że żadna z dziewcząt nie uzyskała awansu do kolejnego etapu, to i tak jesteśmy z nich dumni, z ich wiedzy, zaangażowania w przygotowanie się do olimpiady! Dziękujemy za chęć udziału i gratulujemy, jednocześnie życząc dalszych sukcesów!!!
Tematem wiodącym tegorocznej olimpiady były "Produkty mleczne - technologia i rola w żywieniu".
Mleko i produkty mleczne, pomimo, że nie zajmują głównego miejsca w piramidzie żywieniowej, są źródłem wielu cennych składników odżywczych i substancji o działaniu prozdrowotnym. Jak wykazują najnowsze badania, jest to grupa żywności najściślej związana z profilaktyką chorób dietozależnych, takich jak osteoporoza i nowotwory. Upowszechnianie wiedzy na ten temat wśród młodych ludzi i odpowiednie kształtowanie zwyczajów żywieniowych ma bardzo duże znaczenie dla ich zdrowia teraz i w przyszłości.

IMG_20190111_104542
IMG_20190111_161535
IMG_20190111_163106
Previous Next Play Pause

7 grudnia 2018 roku w Warszawie w siedzibie Centrum Techniki Kulinarnej ”Dora Metal” odbył się X Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Szkół Gastronomicznych ”Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia”
Do finału konkursu przystąpiło 12 szkół z całej Polski, które były wyłonione spośród kilkudziesięciu zgłoszeń.
Konkurs organizowany jest przez Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie z ul. Poznańskiej oraz przez Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
Mieliśmy zaszczyt również i w tym roku brać udział w świetnie przygotowanym na bardzo wysokim poziomie Konkursie.
Transmisja nadawana była na żywo na Facebooku oraz Polsat News.
Zadaniem tegorocznym było przygotowanie z poniższych surowców następujące potrawy:
- deser: twaróg tłusty, burak
- danie zasadnicze: wołowina górna zrazowa, ziemniak, goździk
- zadanie techniczne: przygotowanie zakąski w ciągu 30 min o charakterze „amuse bouche” ze śledzia.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice z 2GC: Weronika Łomża i Aleksandra Król przygotowane przez p. Marzenę Wnęt. Rywalizacja była ogromna. Musieliśmy zmierzyć się z 12 szkołami z całej Polski.
I miejsce- ZSG Warszawa ul. Poznańska
II miejsce-ZSP Radzyń Podlaski
III miejsce – ZSSiH Radom
Bardzo godnie reprezentowaliśmy naszą szkołę. Wróciliśmy z pucharem za zajęcie III miejsca i z licznymi nagrodami rzeczowymi. Najcenniejszą nagrodą dla nas jest zdobyte doświadczenie zawodowe, warsztaty kulinarne „Kuchnia Nowoczesna” przeprowadzane przez szefów kuchni w Warszawie oraz liczne nawiązane kontakty.

Równocześnie z konkursem kulinarnym odbyła się I Olimpiada Młodych Baristów, w której brał udział Adrian Stępień z klasy 3Gc. W konkurencji startowali uczniowie z tych samych dwunastu szkół co w konkursie kulinarnym.
Adrian w pierwszym etapie odpowiadał na 15 pytań ze znajomości kawy i sposobów parzenia.
W drugim etapie jego zadaniem było przygotowanie w czasie 6 minut dwóch porcji espresso i dwóch porcji cappuccino. Oceniane w tej konkurencji były między innymi poprawność sporządzenia espresso oraz powtarzalność wzorku na cappuccino i jakość piany mlecznej.
W trzeciej konkurencji oceniane były napoje własne na bazie kawy z przygotowanej wcześniej receptury. Czas tej konkurencji to pięć minut. Oceniane w tej konkurencji były między innymi smak, pomysłowość, prezentacja i technika wykonania. Ciężka praca podczas przygotowania do olimpiady zaowocowała drugim miejscem. Adrian pokonany został tylko przez uczennicę reprezentującą gospodarzy. Najcenniejszą nagrodą którą otrzymał są warsztaty baristy w Coffee Bar Academy.
Przygotowaniem ucznia do konkursu zajmowała się Renata Danasiewicz i Jarosław Wojciechowski.

2
5
3
1
4
8
Previous Next Play Pause

20181207_174243
20181207_174242
20181207_174246
20181207_180040
20181207_174233(0)
20181207_144856
20181207_144902
20181207_110556
20181207_125110
20181207_173139
20181207_181348
20181207_110202
20181207_133644
20181207_115302
20181207_174237
20181207_173337(0)
20181207_134312
20181207_110143
20181207_144851
kawa
uuuu

https://www.facebook.com/grupadorametal/videos/375105126397533/

MONIN Cup Junior to coroczny konkurs barmański skierowany dla młodzieży szkół średnich z całej Polski.
6 grudnia 2018 r. podczas Gali Finałowej w Warszawie reprezentanci z 28 szkół gastronomicznych zmierzyli się ze sobą w kategorii „long drink” tworząc koktajle bezalkoholowe z wykorzystaniem produktów MONIN. Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu było "mix your origins", czyli odwołanie się do regionalnych smaków, produktów i receptur przodków. Uczestnicy mieli za zadanie podkreślić te akcenty w swoich koktajlach.
Podczas Gali Finałowej naszą szkołę reprezentował Mikołaj Czyżewicz z klasy III technikum w zawodzie technik spraw żywienia i usług gastronomicznych
Występ podlegał ocenie technicznej przeprowadzonej przez barmanów ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów, a wykonany napój został poddany ocenie degustacyjnej dokonanej przez jury złożone z barmanów i przedstawicieli firm sponsorujących wydarzenie. Dodatkowym zadaniem dla uczestników finału był Blind Test syropów firmy MONIN. Uczestnicy otrzymali 10 syropów i na podstawie cech organoleptycznych rozpoznawali ich nazwy w czasie 2 minut.
Gala Finałowa Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup Junior 2018

Nasza krew ratuje życie.
Zajęliśmy II miejsce w VII edycji konkursu „Szkoła przyjazna Honorowemu Krwiodawstwu” w grupie szkół miasta Radomia.

47022062_787359408264622_8414194971313176576_n
46784229_185972959013597_7927996658997002240_n
46863393_716335865432308_6675481833527836672_n
46948135_2092132721097914_1180484573193043968_n
Previous Next Play Pause

W piątej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego Pasja Smaków wzięło udział sześć drużyn ze szkół gastronomicznych w Białobrzegach, Pionkach, Radomiu i Warszawie. Patronat honorowy nad konkursem objął Prezydenta Miasta Radomia, a medialny Radomska Grupa Mediowa.
W tym roku temat konkursu nawiązywał do obchodów setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę. Zadaniem każdego zespołu było wykonanie czterech porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim była pierś z gęsi, korzeń skorzonery lub pietruszki oraz innych surowców pochodzenia krajowego.
Potrawy oceniane były przez: Pana Artura Malika z firmy Aaspen, Pana Michała Fabiszewskiego szefa kuchni Sodexo, Patryka Jędrusika szefa kuchni Karo, Panią Anetę Zasadę właścicielkę Cooking 4 You, Pana Pawła Bukowskiego szefa kuchni Nihil Novi, Panią Monikę Szydło właścicielkę restauracji i winiarni Garnizon Wina. Jury przewodniczyła Pani Bożena Puton wicedyrektor ZSSiH.
Jak co roku oceniane były: smakowitość , stopień trudności, pomysłowość, kreatywność, zgodność z tematyką, wygląd i aranżacja potrawy.

Pierwsze miejsce w jubileuszowej piątej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja Smaków – Świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny" zajęli Luiza Borkowska i Jan Trybulec z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie (przygotowali pierś z gęsi na puree dyniowym w sosie żurawinowym z fondantem z ziemniaków i pietruszką marynowaną), drugie miejsce Joanna Nowak i Bohdana Petrunyk z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu (pierś z gęsiny w towarzystwie maślanej skorzonery zanurzonej w puree z czerwonej kapusty oraz z pasztetem z gęsich wątróbek otulonych pudrem orzechowym), a trzecie Weronika Bator i Jakub Kowalczyk z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu  (przysmak legionisty).
W trakcie konkursu uczestnicy i zaproszeni goście mogli degustować potrawy kuchni przedwojennej z menu specjalnie przygotowanego na tę okazję min.: vol-au-ventów z szampjonami, tymbalików drobiowych, pierogów cynamonowo-jabłkowych, racuchów z rodzynkami, kartofli nadziewanych grzybami, kremu z buraka z grzankami i ciast takich jak makowiec, sernik, szarlotka, piernik, przegotowanych przez uczniów szkoły.
Sponsorami tegorocznej edycji Pasji Smaków byli: Rada Rodziców ZSSiH, firma AASPEN, Cooking 4 You, Sodexo, Karczma Makowiec, Dworek Saski, Hotel Nihil Novi, Restauracja Karo, Restauracja i winiarnia Garnizon Wina, Gospodarstwo sadownicze Monika i Tomasz Bankiewiczowie, Agencja Turystyczna SIGMA.
Z podziękowaniami organizatorzy: Małgorzata Miedzińska, Jolanta Tkaczyk i Agnieszka Kulikowska.

fot. Jacek Świątek

 

31
115
75
59
120
117
24a
108
5
51
125
128
11
3
12
8
17
123
34
61
20
22
41
69
29
104
23
127
45
13
42
112
6
52
6
58
65
118
121
110
54
55
101
49
70
73
63
12
30
46

Rusza piąta edycja Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja Smaków – świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny". Konkurs tematem nawiązuje do obchodów setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.

Dyrekcja Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu ul. Św. Brata Alberta 1 ma przyjemność zaprosić uczniów Szkół Gastronomicznych z województwa mazowieckiego do udziału w KONKURSIE KULINARNYM "Pasja smaków - świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny” który odbędzie się 28 listopada 2018 roku.
Po zapoznaniu się z regulaminem Konkursu prosimy o przesłanie kart zgłoszeń drogą pocztową lub emailem do dnia 14 listopada 2018 r.

W razie pytań prosimy o kontakt z panią Małgorzatą Miedzińską tel. 607 916 678
Adres email Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Sponsorami w tegorocznym konkursie są: Aaspen, Smaczek z Doliny Radomki, Sodexo, Restauracja Karo, Garnizon Wina, Cooking 4 you,Biuro turystyczne Sigma, Karczma Makowiec, Hotel Nihil Novi, Dworek Saski.

Regulamin Regulamin Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego
Załącznik 1. KARTA ZGŁOSZENIA
Załącznik 2. Zgoda na rozpowszechnianie wizerunku uczniów i opiekuna
Załącznik 3. FORMULARZ RECEPTURY

Back to top