W dniach 11.04-13.04.2013 r. odbył się 33 Międzynarodowy Konkurs Kulinarny w Budapeszcie.
Tematem tegorocznego konkursu była: „Wielkanoc pod znakiem tradycji i nowoczesności”. Barwy biało-czerwone reprezentowała grupa młodzieży z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu w składzie: Magdalena, Justyna, Aleksandra oraz Bartosz. Opiekunami grupy byli nauczyciele przygotowujący uczniów do konkursu: Jolanta Tkaczyk i Jarosław Wojciechowski oraz nauczyciel języka niemieckiego Barbara Macieja.
Team z „gastronomika” zajął 3 miejsce (brązowy medal) oraz wyróżnienie za najlepsze danie główne .
Konkursowe dania:
Zakąska zimna: duet fileta drobiowego i polędwicy wieprzowej w owocowej salsie z sosem balsamico i polskim sosem wielkanocnym
Zupa: żur wielkanocny
Danie zasadnicze: comber króliczy z sosem kurkowym pod blanszowanymi warzywami zapiekanym w brulee kalafiorowym
Deser: tort serowo-żurawinowy i mazurek czekoladowo-pomarańczowy
Wszyscy uczestnicy (udział wzięło 9 międzynarodowych grup, m.in. z Francji, Danii, Niemiec i Austrii) zostali nagrodzeni rejsem statkiem po Dunaju wraz ze zwiedzaniem Budapesztu. Młodzież radomska nawiązała wiele nowych przyjaźni z innymi uczestnikami konkursu, poznała nowe technologie przygotowywania potraw zyskując cenne doświadczenie.

Z satysfakcją informujemy, że uczeń naszej szkoły Aleksander Kroczak zdobył I miejsce Mistrzostw Polski Juniorów w zapasach w stylu klasycznym w wadze do 100 kg.
Aleksander udowodnił, że w swojej wadze (96 kg) jest w Polsce zdecydowanie najlepszy. Wygrywał walkę za walką, zdobywając zasłużenie złoty medal. Uczeń klasy o profilu technik hotelarstwa od lat należy do najlepszych polskich zapaśników młodego pokolenia.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

„Giełda talentów”, która odbyła się 21 marca 2013 r. w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich była okazją do zaprezentowania niezwykłych umiejętności uczniów, którzy oprócz pieczenia i gotowania potrafią śpiewać, grać na różnych instrumentach, oraz tańczyć.
Konkurs promował młodzież uzdolnioną, ale nie tylko w dziedzinach objętych szkolnym programem. Popisy młodzieży oceniało jury, w skład którego weszli nauczycieli, uczniowie oraz rodzice, a także publiczność. Zwycięstwo wytańczył Krzysztof Jagodziński, II miejsce zajęła Milena Mosioł (śpiew), III Edyta Czubak (śpiew).

  

21 marca 2013 r. w Centrum Kultury Południe odbył się Turniej Recytatorski "Czarodzieje słowa". Naszą szkołę reprezentowali podopieczni p. Barbary Kotwy (Eliza z klasy 1 tot) i p. Agnieszki Zięby (Katarzyna z klasy 1thb, Mateusz z klasy 1tgb). Największy sukces odniosła Katarzyna, która zajęła 1 miejsce. Mateusz otrzymał wyróżnienie.
Serdecznie gratulujemy!

Głównym celem konkursu jest zachęcenie młodych ludzi do poznawania Ziemi Ojczystej. Jak? Poprzez dostrzeganie i opisywanie w ciekawy sposób obiektów krajoznawczych czy tradycji kulturowych, a także wspomnień i wydarzeń historycznych. Czyli tego wszystkiego, co znajduje się wokół nas - w naszym otoczeniu, w życiu codziennym, podczas wędrówek. 19 marca 2013 roku w Warszawie odbył się etap wojewódzki tego konkursu. II miejsce w kategorii prac multimedialnych zajęła Karolina Wrochna, uczennica klasy IV technikum obsługi turystycznej z Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu za prezentację „Moje małe wędrowanie z historią Szkolnego Koła Turystyczno Krajoznawczego”.

W dniach 14-16 marca 2013 r. w Szczecinie odbył się etap centralny XVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tematem tegorocznej edycji olimpiady było „Żywność tradycyjna i kuchnie narodowe”.
Naszą szkołę reprezentował Mariusz Kiraga z klasy IV technikum żywienia, który zdobył tytuł finalisty. Tytuł ten zwalnia Mariusza z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz daje uprawnienia dotyczące zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wyższe uczelnie (wybrane kierunki przede wszystkim technologia żywności i żywienia człowieka) Gratulujemy!

25.02.2013r. odbył się w naszej szkole międzyszkolny etap Regionalnego Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej. Konkurs organizowaliśmy już po raz dwunasty, a jego pomysłodawczynią i twórcą jest pani Izabela Tomczyk-Spólna.
Co roku w zmaganiach biorą udział uczniowie gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych z Radomia i okolic, w tym roku gościliśmy ich 140! Celem przedsięwzięcia jest promocja wiedzy o Radomiu i regionie. Patronat Prezydenta Miasta nadaje imprezie charakter wydarzenia ważnego dla miasta, stąd informacja w Radomskim Informatorze Kulturalnym. Naszą szkołę reprezentowały 3 drużyny- podopieczni p. Moniki Gralec i p. Michała Borodziuka.
Do finału zakwalifikowali się: Natalia, Olga, Wiktoria, Kacper oraz Ewa, Paweł, Dominika, Krystian i Roksana. Przed uczestnikami konkursu wycieczka po Radomiu i zadania terenowe oraz quiz i prezentacja na wybrany temat.
Finał już 04 kwietnia!

21 lutego 2013 roku odbyły się Mistrzostwa Uczniów Szkół Cukierniczych na targach Expo Sweet w Warszawie. Wzięło w nich udział 12 drużyn wyłonionych w ogólnopolskich eliminacjach spośród 50 zgłoszonych.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 2C: Monika i Krzysztof, których przygotowywała p. Beata Świąder. Pomocą technologiczną służyła firma ECO TRADE z Gliwic. Tematem przewodnim prac konkursowych była „Woda – źródło życia”. Zadaniem uczestników było przygotowanie sześciu jednakowych deserów na talerzu oraz tortu okolicznościowego w wersji pełnowymiarowej i mniejszej nieudekorowanej wersji do degustacji. Przebiegowi rywalizacji towarzyszył doping z wypełnionych po brzegi trybun. Prace młodych adeptów oceniało dostojne jury.
Monika i Krzysztof otrzymali dyplomy i medale za udział w tegorocznych Mistrzostwach. Szkoła otrzymała puchar i duże ilości czekolady za wspaniałe wsparcie z trybun.

  

W dniu 11 stycznia 2013 r. w Warszawie odbył się etap okręgowy XVII OLIMMIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI.
Naszą szkołę reprezentowali Ania z klasy III TG oraz Mariusz z klasy IVTŻA. Obydwoje zdobyli wyróżnienie spośród 62 osób z Mazowsza, a Mariusz weźmie udział w etapie centralnym, który odbędzie się w dniach 14-16 marca w Szczecinie.
Tematem tegorocznej edycji Olimpiady jest „Żywność tradycyjna i kuchnie narodowe”. Uczniowie przygotowywali się do tego tematu oraz poszerzali swoją wiedzę z technologii gastronomicznej i żywienia człowieka od listopada pod kierunkiem p. M. Słabosz oraz p. K.Kusio. Warto poszerzać wiedzę – uczestnik, który uzyska w etapie centralnym tytuł finalisty zwolniony jest z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz daje możliwość wolnego wstępu na wybrane uczelnie.

Gratulujemy sukcesów, a za Mariusza trzymamy kciuki w finale.

Dnia 10 grudnia 2012 r. w ZSSiH odbyły się eliminacje szkolne XI Regionalnego Konkursu Ortograficznego, udział wzięło 23 uczniów z poziomu technikum i zasadniczej szkoły zawodowej.
Do eliminacji międzyszkolnych zakwalifikowali się uczniowie:
Karolina Czubak- klasa 4thb, podopieczna p. Alicji Smołowik
Paulina Podsiadła- klasa 4tha, podopieczna p. Agnieszka Zięba
Mateusz Chojnacki- klasa 2ka, podopieczny p. Izabeli Tomczyk-Spólnej
Konkurs organizowały panie Monika Gralec i Izabela Tomczyk-Spólna.

„Moje małe Ojczyzny”- temat podejmowany od lat przez artystów zdominował tegoroczne wojewódzkie eliminacje do Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz.
Organizatorami eliminacji na Mazowszu byli: Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich oraz Cech Piekarzy w Radomiu. Podobnie jak w ubiegłym roku, zmagania turniejowe odbyły się w siedzibie Akademii Piekarskiej firmy IREX- Prokopowicz w dniu 16.01.2013. W turnieju uczestniczyło 7 uczniów. Trzech reprezentowało Zespół Szkół Usług i Przedsiębiorczości im. Abpa A.J.Nowowiejskiego w Płocku, czterech ZSSiH w Radomiu. Uczniowie rozpoczęli współzawodnictwo od rozwiązania testu przysłanego przez Komitet Główny Turnieju a, następnie przystąpili do części praktycznej. Barwy naszej szkoły reprezentowali: Adrian i Dammian z kl.3pc, Szymon i Patryk kl.2pc.
W ocenie komisji najlepsi okazali się uczniowie: Damian (ZSSiH w Radomiu), Klaudia (ZSUiP w Płocku). Wszyscy uczestnicy turnieju otrzymali nagrody ufundowane przez sponsorów oraz pamiątkowe dyplomy. Uczniowie gorąco podziękowali organizatorom, a szczególnie panu Zbigniewowi Prokopowiczowi za świetną organizację i niezwykle ciepłe przyjęcie ich w Akademii Piekarskiej.

5 stycznia 2013 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, odbył się Etap wojewódzki XVII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 3 C: Karolina i Damian.
Tematem przewodnim tej edycji była: „Moja mała ojczyzna”. Uczniowie najpierw napisali test sprawdzający z wiedzy w zawodzie cukiernik, a następnie wykonali tort, babeczki bankietowe oraz figurki z dowolnego surowca.
Konkursowe prace oceniało profesjonalne jury. Uczeń naszej szkoły Damian zajął III miejsce. Gratulujemy!!!

 

1 czerwca uczniowie naszej szkoły świętowali Dzień Dziecka uczestnicząc w rozgrywkach sportowych (turniej piłki nożnej o puchar Dyrektora Szkoły) oraz oglądając finał szkolnego konkursu „Giełda Talentów” Po burzliwych obradach jury (złożonego z 6 uczniów, 3 nauczycieli wybranych spośród publiczności, dyrekcji oraz Przewodniczącej Rady Rodziców).
I miejsce i nagrodę w postaci laptopa przyznano Maciejowi Grzegorzewskiemu z kl. 4 TK za prezentację niezwykłych umiejętności żonglerskich.
II miejsce i nagrodę w postaci notebooków otrzymały Karolina Brzyska i Ilona Jaroszek (podopieczne p. prof. M. Raczyńskiej) z klasy 3 TK za prezentację umiejętności gimnastycznych.
III miejsce zajął wokalista z klasy 4 TK Ernest Wojtyniak, miejsce IV wyśpiewała Magdalena Gutkowska z klasy 1 TŻA, a piąte uczeń klasy 1 THA Jakub. Uczniowie otrzymali nagrody pocieszenia w postaci pendrive.
W trakcie obrad jury publiczność bawiły „animatorki czasu wolnego” z klasy 3 TOT.
Finał konkursu przygotowały p. M. Gralec i I. Tomczyk z uczniami klas 3 TOT i 1 THA.

W dniach 26-27 kwietnia 2012 odbywał się w Poznaniu etap centralny XV Ogólnopolskiego Turnieju im. Anny Butki. Wśród 19 uczestników z całej Polski znalazło się dwóch uczniów naszej szkoły: Daniel z kl.3pc i Damian z kl. 2pc. Uczestnicy musieli się wykazać wysokimi umiejętnościami w zakresie produkcji pieczywa oraz wiedzą teoretyczną. W ostatecznej klasyfikacji Daniel znalazł się w gronie laureatów zajmując 4 miejsce, Damian został finalistą turnieju.Obydwaj uczniowie oprócz dyplomów, medali i nagród uzyskali zaświadczenia zwalniające ich z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
Jedną z atrakcji pobytu w Poznaniu była wycieczka zorganizowana przez Komitet Główny Turnieju do poznańskiego browaru Lech.



23 kwietnia odbył się szkolny konkurs "Giełda Talentów", którego celem było promowanie młodzieży uzdolnionej nie tylko w zakresie objętym nauką w szkole. Wśród licznie prezentujących się uczniów wystąpili tancerze, piosenkarze, gimnastyczki, kuglarz, iluzjonista i żongler.
Występy oceniało jury składające się z dyrekcji, uczniów i rodziców oraz zgromadzona publiczność. W czasie obrad jury młodzież zgromadzoną na sali gimnastycznej zabawiały animatorki kultury z kl. 3 tot, które porwały wszystkich do wspólnego, spontanicznego tańca. "Giełda" była świetną okazją do zaprezentowania niezwykłych umiejętności uczniów, którzy oprócz pieczenia i gotowania potrafią wykonywać skomplikowane akrobacje gimnastyczne czy "obsługiwać" diablo i pojki. Uczestnicy konkursu rywalizowali o nie byle jakie nagrody, zwycięzca otrzyma bowiem wysokiej klasy laptopa.
Do finału konkursu, który odbędzie się 1 czerwca zakwalifikowały się: Karolina Brzyska i Ilona Jaroszek (kategoria gimnastyka), Magdalena Gutkowska (kategoria śpiew), Krzysztof Rdzanek (kategoria kuglarstwo), Ernest Wojtyniak (kategoria śpiew), Maciej Grzegorzewski (kategoria żonglerka), Jakub i Tomasz z klasy I THA (kategoria zespół).
Organizacją konkursu zajmowały się nauczycielki j. polskiego panie: Monika Gralec i Izabela Tomczyk-Spólna przy współpracy klas: 3tot, 3tk, 3tża i1tha.

  

Back to top