Rusza piąta edycja Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja Smaków – świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny". Konkurs tematem nawiązuje do obchodów setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.
Dyrekcja Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu ul. Św. Brata Alberta 1 ma przyjemność zaprosić uczniów Szkół Gastronomicznych z województwa mazowieckiego do udziału w KONKURSIE KULINARNYM "Pasja smaków - świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny” który odbędzie się 28 listopada 2018 roku.
Po zapoznaniu się z regulaminem Konkursu prosimy o przesłanie kart zgłoszeń drogą pocztową lub emailem do dnia 14 listopada 2018 r.
W razie pytań prosimy o kontakt z panią Małgorzatą Miedzińską tel. 607 916 678
Adres email Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Sponsorami w tegorocznym konkursie są: Aaspen, Smaczek z Doliny Radomki, Sodexo, Restauracja Karo, Garnizon Wina, Cooking 4 you,Biuro turystyczne Sigma, Karczma Makowiec, Hotel Nihil Novi, Dworek Saski.
Regulamin Regulamin Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego
Załącznik 1. KARTA ZGŁOSZENIA
Załącznik 2. Zgoda na rozpowszechnianie wizerunku uczniów i opiekuna
Załącznik 3. FORMULARZ RECEPTURY
1. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Weronika Bator
Jakub Kowalczyk
2. Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie
Luiza Borkowska
Jan Trybulec
3. Zespół Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu
Joanna Nowak
Bohdana Petrunyk
4. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach
Mateusz Tarnowski
Angelika Zawadzka
5. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Joanna Puk
Daniel Rogala
6. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Białobrzegach
Marcin Pasek
Mateusz Michalak
Serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnym etapie 28.11.2018 roku.
Jakub i Weronika z klasy 2 GC będą reprezentować naszą szkołę w V edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego, który w tym roku odbywa się pod hasłem "Pasja Smaków - Świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny".
Etap szkolny konkursu odbył się 24 października 2018 r. w pracowniach technologicznych naszej szkoły. Do konkursu przystąpiło 9 dwuosobowych zespołów z klas drugich trzecich i czwartych. Potrawy oceniała komisja w składzie: Pani Grażyna Jamka - przewodnicząca, Pani Anna Wachowicz, Pani Agnieszka Bilska i Pan Jarosław Wojciechowski.
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy powodzenia w etapie wojewódzkim konkursu.
fot. Jacek Świątek
Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny", który odbędzie się 24.10.2018 r. Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu. Zapraszamy do udziału.
Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska mgr inż. Jolanta Tkaczyk mgr inż. Agnieszka Kulikowska
Regulamin etapu szkolnego „Pasja smaków - świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny"
dami24.pl
zebrra.tv
cozadzien.pl
W konkursie wzięły udział drużyny z Radomia, Pionek, Szydłowca, Garwolina, Przysuchy i Warszawy. Patronat honorowy nad konkursem objął Prezydenta Miasta Radomia, a medialny Radomska Grupa Mediowa.
Zadaniem każdego zespołu było wykonanie 4 porcji dania zasadniczego z galantyną lub roladą z kurczaka w roli głównej. Profesjonalne przygotowanie tuszki kurczaka z wyluzowaniem kości było uwzględniane przez jury w punktacji konkursowej. Każdy członek Jury mógł przyznać maksymalnie 40 punktów.
Oceniane były:
- smakowitość – max. 5 punktów
- techniczne umiejętności przygotowania tuszki na galantynę lub roladę z wyluzowaniem kości - 10 punktów
- stopień trudności – max. 5 punktów
- pomysłowość, kreatywność, zgodność z tematyką - max. 10 punktów
- wygląd i aranżację potrawy – max. 10 punktów
Pierwsze miejsce w IV edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja Smaków – galantyny i rolady z kurczaka" zajęły dziewczyny z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionach, drugie miejsce przypadło drużynie z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu (Magdalenie Marszałek i Kacprowi Wojtysiakowi), a trzecie drużynie z Zespołu Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu.
Pani Monika Bankiewicz właścicielka Gospodarstwa Sadowniczego MB wyróżniła zespół z Zespół Szkół NR 2 im. L. Skowyry w Przysusze Obydwa zespoły reprezentujące naszą szkołę otrzymały zaproszenie na obiad do Hotelu i Restauracji Karo w Mleczkowie. W trakcie konkursu uczestnicy i zaproszeni goście mogli skosztować pysznych nuggetsów, dippersów, panierowanych filetów i medalionów z kurczaka produkowanych przez QFG FOOD GROUP w Pionkach.
Do IV Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja smaków – galantyny i rolady z kurczaka” pod patronatem Prezydenta Miasta Radomia oraz medialnym Radomskiej Grupy Mediowej zakwalifikowane zostały:
- Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. .E. Pijanowskiego z Warszawy
- Zespół szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej z Radomia
- Zespół Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza z Szydłowca
- Zespół Szkół NR 2 im. L. Skowyry z Przysuchy
- Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego z Pionek
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 CKP z Garwolina
- Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Zapraszamy do siedziby ZSSiH w Radomiu 30 listopada 2017 r. o godz. 8.15.
Organizatorzy.
Katarzyna, Magdalena, Robert i Kacper z klasy 2Gc będą reprezentować naszą szkołę w Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym „Pasja smaków - galantyny i rolady z kurczaka" (zwyciężyli w szkolnym etapie konkursu).
W zmaganiach kulinarnych rywalizowało ze sobą siedem dwuosobowych drużyn. Wszystkie dania były bardzo dobre i wyglądały pięknie. Co przekonało jury? Jakie danie przygotowali nasi uczniowie? To na razie tajemnica.
Dowiemy się w czasie finału, który odbędzie się 30 listopada 2017 r. w naszej szkole.
Strona 3 z 5