XIV ROM w piłce plażowej dziewcząt zakończone. Drużyna ZSSiH zajęła III miejsce. Gratulacje dla całego zespołu i trenera. Wylany pot nie poszedł na marne 👍🏆

33827381_2051885325087251_5652883668339785728_n
33923386_2051885361753914_3369675634992218112_n
33714256_2051885408420576_8399199419416707072_n

https://www.facebook.com/grzegorz.rochowski.5

W dniach 16-18 kwietnia 2018 roku we Wrocławiu odbyła się XXIII edycja finału Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.

Nasze województwo reprezentowali dwaj uczniowie: Bartłomiej Maślak z kl 3 C oraz uczeń ZSGH z Warszawy.
Turniej składał się z dwóch części pisemnej i praktycznej. W części praktycznej uczniowie mieli do wykonania tort, ciasteczka bankietowe, 5 figurek oraz eksponat z czekolady lub karmelu. Prace konkursowe miały być związane z tematem przewodnim turnieju – Powiew wiosny.
Bartek zdobywając 5 miejsce uzyskał tytuł laureata, który zwalnia go ze zdawania części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie cukiernik.
Otrzymał medal, nagrody książkowe, dyplomy, zapoznał się z najnowszymi trendami w cukiernictwie i nawiązał kontakty z uczniami z innych miast Polski.
Bartkowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych !!!

20 kwietnia 2018 r odbyły się eliminacje na etapie okręgowym XLII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych na SGGW w Warszawie.
Uczeń naszej szkoły Maciej z klasy 4Ga startował w bloku – Gastronomia i zajął II miejsce. Tym samym będzie reprezentował naszą szkołę w etapie centralnym 7-8 czerwca we Wrocławiu.
Maćkowi gratulujemy i życzymy powodzenia w dalszym etapie!!!

W dniach 22-24 marca 2018 roku w Lublinie odbył się etap centralny XXII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI.
Tematem tegorocznej edycji Olimpiady były „Owoce i warzywa, ich przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka”.
Naszą szkołę reprezentowała Marta z klasy IV ga.
Udział w etapie centralnym to nie tylko trudne zmagania z pytaniami testowymi i opracowaniem pisemnym, ale również relaks podczas występu szkolnego chóru czy spacerku po lubelskim Starym Mieście.
Marcie dziękujemy za wysiłek włożony w pogłębianie wiedzy oraz życzymy kolejnych sukcesów!!!
Zapraszamy chętnych do udziału w kolejnej edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, której tematem wiodącym będą „Produkty mleczne - technologia i rola w żywieniu". Więcej informacji u p.Katarzyny Kusio oraz p.Moniki Słabosz.

Do rywalizacji przystąpiło osiem drużyn. ZSSiH reprezentowali: Kacper Wojtysiak i Robert Urbański z autorskim przepisem na danie główne: pieczony schab z chrupiącą skórką, sosem whisky na czerwonej kapuście oraz deser składający się z pietruszkowego fondanta z białą czekoladą, karmelizowanymi pietruszkami na sosie z ciemiernika z shotem z soku pietruszkowego, imbiru, miodu i wody gazowanej.
W tym miejscu chcemy bardzo podziękować Panu Michałowi Fabiszewskiemu za fachowe wsparcie podczas przygotowań do konkursu.
Oprócz tego w skrzyni niespodziance tzw. black box znajdowało się warzywo i owoc, który uczniowie mieli pokroić w odpowiedni sposób. Na wykonanie wszystkich zadań uczestnicy mieli 120 minut. Efekty pracy były oceniane przez jury techniczne i degustacyjne.
Patronat merytoryczny objęło Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska z siedzibą w Brukseli.
W skład Kapituły Konkursu weszli: prezes Zarządu Euro Toques Polska Marcin Soból, viceprezes Zarządu Euro Toques Polska Jean Bos, członek Zarządu Euro Toques Polska i przewodniczący jury Marek Rybacki, członek Zarządu Euro Toques Polska Janusz Sykut i członek Zarządu Euro Toques Polska Mariusz Zając. W komisji VIP zasiedli Renata Rybacka, wicedyrektor ZSP nr 2 Grzegorz Rybak i wicestarosta powiatu Urszula Zadrożna.
Zwyciężyli gospodarze, którzy przygotowali: schab w crustcie ziołowym, sos z wiśni nadwiślańskiej, puree z bobu oraz deser: kruche orzechowe ciasteczko, mus malinowy, pietruszkowy serniczek. Nasz zespół nie zdobył miejsca na podium lecz nowe doświadczenia i poznane standardy pracy pozwalają planować własny rozwój i karierę.
Relacja z konkursu znajduje się na stronie internetowej www.zsp2garwolin.pl oraz na portalu www.wirtualnygarwolin.pl i kuriergarwolinski.pl.
Opiekun drużyny: Halina Kutkowska

20180411_144739
20180411_123043
20180411_083313
20180411_093813
20180411_121855
20180411_094314
20180411_155554
20180411_121850
20180411_144209

Do turnieju zgłosiło się 19 uczniów z klas drugich, trzecich i czwartych. Wygrał Dawid z 2 GZ, a drugie miejsce zajęła Klaudia z 2 H (jedyna uczestniczka turnieju).

Gratulujemy.

ts13
ts3
ts2
ts8
ts4
ts11
ts6
ts9
ts7
ts10
ts5
ts12

W piątek 7 kwietnia odbył się w Iłży II etap XVII Regionalnego Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej z udziałem drużyny uczniów z klasy II ot przygotowywanej przez p. Monikę Gralec. Pięćdziesięciu uczestników konkursu zwiedzało Iłżę a następnie rozwiązywało zadania terenowe przygotowane przez organizatora p. Izabelę Tomczyk-Spólną. O tajemnicach, ciekawostkach i niezwykłych ludziach związanych z miastem z pasją opowiadał prezes Iłżeckiego Towarzystwa Historyczno-Naukowego p. Paweł Nowakowski. Młodzież ,kierując się mapą i wierszowanymi wskazówkami, musiała dotrzeć do różnych miejsc, w których czekały zadania wynikające z trasy zwiedzania. Magda, Jakub, Patrycja, Ola i Paulina godnie reprezentowali szkołę, poszerzając przy okazji swoją wiedzę o Leśmianie i dziejach swojej "małej ojczyzny".

beznazwy5
beznazwy
beznazwy12
beznazwy3
beznazwy18
beznazwy16
beznazwy1
beznazwy2
beznazwy10
beznazwy13
beznazwy6
beznazwy4
beznazwy17
beznazwy7
beznazwy9
beznazwy11
beznazwy8
beznazwy14

22 marca odbył się w naszej szkole pierwszy etap XVII Regionalnego Konkursu Wiedzy o Kulturze Ziemi Radomskiej pod patronatem Prezydenta Miasta Radomia i Starostwa Powiatowego w Radomiu.
Z zadaniami dotyczącymi historii Radomia i Iłży oraz sprawdzającymi znajomość obyczajów radomskiej wsi zmierzyło się 240 uczniów z 18 szkół z Radomia i regionu.
Naszą szkołę godnie reprezentowali uczniowie z klasy 2ot: Magda, Patrycja, Jakub, Ola i Paulina, którzy zajęli PIERWSZE miejsce i zakwalifikowali się do drugiego etapu konkursu. Drużynę przygotowała Pani Monika Gralec.

IMG_6680
IMG_6678
IMG_6660
IMG_6667
IMG_6686
IMG_6663
IMG_6689
IMG_6673

W poniedziałek, 19 marca odbyła się gala finałowa III Regionalnego Konkursu Pięknego Czytania, w którym pierwsze miejsce zajęła uczennica Monika z klasy 2ot. Konkurs został zorganizowany przez Towarzystwo Nauczycieli Bibliotekarzy Szkół Polskich oddział w Radomiu.

mon 029
DSCN3972
DSCN3864
DSCN3941
DSCN3934

15 i 16 marca 2018 roku odbył się finał XX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Organizatorem Olimpiady jest Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Zespół Szkół Spożywczych w Poznaniu.
Celem Olimpiady jest rozwijanie zainteresowań i podniesienie poziomu kształcenia w dziedzinie produkcji żywności.

Kamil Zasada uczeń trzeciej klasy technikum technologii żywności w naszej szkole został finalistą tej Olimpiady . Tylko jeden punkt zabrakło mu do uzyskania tytułu Laureata.

Gratulujemy.

Back to top