28 marca 2019, podczas 23. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2019 – najważniejszych i największych targów branży HoReCa, odbyła się 11. edycja konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019".
Mottem przewodnim tegorocznej edycji była polędwica wieprzowa. W autorskim menu trzeba było również wykorzystać frytki z batatów, warzywa, napar z herbaty oraz przyprawy. Na przygotowanie autorskiego menu, pod presją czasu i obecności kamer, uczestnicy mieli do dyspozycji tylko 40 minut.
Potrawy przygotowywane przez uczniów z dwunastu szkół gastronomicznych z całej Polski oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego. W jury degustacyjnym zasiedli m.in. Odeta Moro, Daria Ładocha oraz David Gaboriaud.
Prace konkursowe oceniane były według kilku kryteriów - użytych technik, kreatywności i estetyki podania.
Uczennica naszej szkoły Magdalena Marszałek z klasy 3 GC została wyróżniona i otrzymała dyplom za najlepszy smak przygotowanej potrawy.
Magdalenie i jej opiekunom, Pani Halinie Kutkowskiej i Pani Jolancie Tkaczyk serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

6
3
4
5
8
7
2
1

Warsztaty kulinarne z Robertem Sową
- eliminacje szkolne do konkursu "Kulinarny Talent 2019"

https://www.sowarobert.pl/kulinarny-talent-2019/

03 kwietnia 2019 roku odbył się finał II Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego ,,Kuchnia Nadwiślańska” organizowany przez Zespół Szkół nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie.
Do drugiego etapu zakwalifikowali się uczniowie z całej Polski: Sadownego, Radomia, Łomży, Grodziska Mazowieckiego, Płocka. Nie zabrakło tez uczniów gospodarzy wydarzenia. Zespoły zostały wcześniej wyłonione w drodze eliminacji.
Drużyny miały do wykonania po 4 porcje dania zasadniczego, którego składnikiem głównym był boczek surowy ze skórą i kapusta kiszona.
Do wykonania deseru należało użyć sera koziego miękkiego twarogowego i jabłka. Oprócz tego w skrzyni „black box” znajdowało się warzywo i owoc, które uczestnicy musieli pokroić w odpowiedni sposób zgodnie z francuską terminologią. Czas na wykonanie wszystkich zadań wynosił 120 min.
Efekty pracy zespołów oceniało profesjonalne jury techniczne i degustacyjne. W skład Kapituły Konkursu weszli: Prezes zarządu ETP Pan Marcin Soból, Wiceprezes zarządu ETP Pan Jean Bos, członek zarządu ETP i przewodniczący jury konkursu Pan Marek Rybacki oraz członkowie zarządu ETP Pan Janusz Sykut i Mariusz Zając. Jury VIP przewodniczyła Pani Renata Rybacka.
W konkursie przyznano nagrodę VIP dla Kacpra Wojtysiaka i Roberta Urbańskiego z Radomia (opiekun Halina Kutkowska). Drużyna wraz z opiekunem dziękuje za pomoc w przygotowaniu do konkursu Panu Michałowi Fabiszewskiemu.

W dniach 28 i 29 marca 2019 r. odbył się finał XXII Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki, którego organizatorami są Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego i Wielkopolska Izba Rzemieślnicza.
W finale Turnieju wystartowało 12 uczniów z 7 szkół z całej Polski. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z kl. 3pc Mateusz Nowak i Kacper Żurowski odbywający zajęcia praktyczne w piekarni Fogiel & Fogiel.
Startujący mieli do wykonania: pieczywo wyborowe, czyli bułki, plecionki i kajzerki lub knyple, następnie chałki, rogale i drożdżówki z ciasta półcukierniczego. Ponadto każdy uczestnik przygotowywał eksponat artystyczny na wybrany przez siebie temat. Część teoretyczna obejmowała wiadomości z zakresu technologii piekarskiej.
W dniu 29 marca w Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu odbyło się uroczyste zakończenie XXII Turnieju, podczas którego ogłoszono wyniki. Miejsce III zajął Mateusz Nowak, IV miejsce Kacper Żurowski. Gratulujemy !!

24a5b806c98d40219a67549f5c1f6810
IMAG0486
a
IMAG0487

W dniach 1-3.04.2019 uczennice klasy 3C Anna Kuba i Karolina Sadkowska reprezentowały naszą szkołę na Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu.
W trakcie zmagań uczestnicy kierując się tematyką „Rzemiosło - nasza przyszłość” mieli do wykonania tort, dwa mazurki, pięć figurek z masy cukrowej oraz eksponat z karmelu lub z czekolady.
Dziewczyny zdobyły tytuł laureata i są zwolnione z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik.
Nauczycielami przygotowującymi do zmagań były Pani B. Świąder, Pani M. Miedzińska.
Serdecznie gratulujemy sukcesu.

4
1
3
2

Konkurs przygotowany został przez Wyższą Szkołę Handlową w Radomiu z myślą o tegorocznych maturzystach i przyszłych kandydatach na studia.
Nagrodę Główną wspaniałą, wakacyjną wycieczkę - dwuosobowe zaproszenie na wyjazd do Grecji w terminie 29 września-7 października 2019 r. według programu wskazanego przez Biuro Podróży Rainbow, a sfinansowany przez Wyższą Szkołę Handlową w Radomiu, w następującym zakresie: przelot samolotem z opłatą lotniskową Warszawa – Chania– Warszawa, transfer lotnisko-hotel, koszty 7 noclegów w hotelu Summer Beach, wyżywienie all inclusive, opieka polskiego rezydenta, pakiet ubezpieczeniowy TU Europa- NNW, KL, CP, Assistance i bagaż wygrała Natalka z klasy 4 Ot.
Tuż po najważniejszym egzaminie dojrzałości tygodniowy pobyt na Krecie z pewnością zrelaksuje i powoli jej lepiej przygotować się na nowe wyzwania!
Gratulujemy i życzymy powodzenia na maturze.

W dniach 26 i 27 marca 2019 r . w Zespole Szkól Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbył się finał XXII Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego. Współorganizatorem konkursu jest Wielkopolska Izba Rzemieślnicza.
W finale Turnieju wystartowało 16 uczniów z 9 szkół z całej Polski. Uczestnicy mieli do wykonania: ozdobny napis z ciemnej czekolady, ciasteczka bankietowe – 20 szt, figurki z masy cukrowej oraz 2 torty na wybrany przez siebie temat. Część teoretyczna obejmowała wiadomości z zakresu technologii cukierniczej zawarte w podstawie programowej.
27 marca odbyło się uroczyste zakończenie XXII Turnieju podczas którego ogłoszono wyniki. Nasi uczniowie z klasy 3 C znaleźli się na podium - Ewa Kulik zajęła II miejsce, a Dominik Górski III miejsce. Uzyskali tytuł Laureata, otrzymali medale, dyplomy, cenne nagrody rzeczowe oraz będą mogli uczestniczyć w Kursie cukierniczym w Europejskiej Szkole Mistrzów PROFESIONAL im. Wojciecha Kandulskiego w Poznaniu. Podopieczni p. M. Miedzińskiej i p. B. Świąder są zwolnieni z części teoretycznej egzaminu z kwalifikacji T.4 - Produkcja wyrobów cukierniczych.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych.

https://www.tvp.info/41614838/26032019-1715/program-teleexpress-extra,odc-1847 [00:09:42]

  • 5
  • poznań 2
  • poznań 3
  • poznań 2019

25 marca 2019 r. odbyła się uroczysta gala wręczania nagród IV REGIONALNEGO KONKURSU PIĘKNEGO CZYTANIA.
Nasza uczennica Monika Bolek z klasy III OT, otrzymała tytuł MISTRZA CZYTANIA i zdobyła pierwsze miejsce w kategorii szkół ponadgimnazjalnych. Organizatorem konkursu było Towarzystwo Nauczycieli Bibliotekarzy Szkół Polskich, a etap szkolny zorganizowała pani Milena Jagiełło. Przesłuchania międzyszkolne odbyły się odbyły się w dwóch terminach: 11 marca 2019 r. w Zespole Szkół Samochodowych w Radomiu dla szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych oraz 13 marca 2019 r. w Publicznej Szkole Podstawowej nr 21 im. Ks. Jana Twardowskiego dla szkół podstawowych. Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem ze strony uczniów. W konkursie wzięło udział na etapie szkolnym 638 uczniów, a na etapie międzyszkolnym 80 uczniów z 30 szkół powiatu radomskiego.
Jury było pod wrażeniem umiejętności naszej uczennicy i chwaliło ją za przemyślaną modulację głosu, odwagę w interpretacji tekstu, zaznaczona puentę oraz naturalną swobodę czytanego tekstu.
Serdeczne gratulacje dla naszej uzdolnionej uczennicy.
Milena Jagiełło

IMG_1650
IMG_1657
IMG_1655
IMG_1658
IMG_1653
IMG_1648
IMG_1659
IMG_1647

Trójka naszych uczniów w dn. 18 marca 2019 wzięła udział w konkursie języka angielskiego o zasięgu międzypowiatowym „FROM CHALLENGE TO PASSION”, którego organizatorem był Radomski Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli.
Wśród piętnastu uczestników znaleźli się: Maja Rysiewska (klasa 2 Ot), Patrycja Okruta oraz Kamil Wasilewski (klasa 4 Gc). Uczniowie godnie reprezentowali naszą szkołę, płynnie i z ogromną naturalnością opowiadali w języku angielskim jury i publiczności o swoich pasjach: rysowaniu, zdrowym stylu życia i graniu na klarnecie, wykorzystując przy tym prezentacje multimedialne.
Kamil zdobył wyróżnienie, Maja – zaszczytne II miejsce, a Patrycja, jak sama stwierdziła , zdobyła cenne doświadczenie! Opiekunami konkursu były p. Marta Kleczaj i p. Zofia Rokicka-Kwiecień.

imggcsiE52131BE85E0DF141E4B87F78AF97B8288CE5ADCmpid9maxwidth
IMG_20190318_144200
imggcsiE52131BE85E0DF141E4B87F78AF97B8288CE5ADCmpid8maxwidth
IMG_20190318_144345
IMG_20190318_135402
IMG_20190318_134823
IMG_20190318_144025
1
IMG_20190318_140023
IMG_20190318_122729
IMG_20190318_134847
imggcsiE52131BE85E0DF141E4B87F78AF97B8288CE5ADCmpid10maxwidt
imggcsiE52131BE85E0DF141E4B87F78AF97B8288CE5ADCmpid7maxwidth

Reprezentacja siatkarek ZSSiH zdobyła złote medale mistrzostw Radomia szkół średnich w siatkówce. Drużyna wygrała wszystkie mecze turnieju finałowego.
Zmagania ROM w piłce siatkowej dziewcząt odbywały się w hali Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich. W wyniku rywalizacji systemem "każdy z każdym" najlepsze okazały się siatkarki ZSSiH, króre wygrały wszystkie mecze finałowe.
Dziękujemy zawodniczkom za wspaniałą grę i kibicom za wspaniały doping.
Podziękowania kierujemy także dla E.Leclerc Radomka Radom oraz ESFIT Studio Sylwia Socha za ufundowanie nagród.

www.facebook.com

  • 54420939_2252376478371467_1155975737455411200_n
  • 54436972_2252376295038152_3853232666975404032_n
  • 54523383_2252375858371529_8060539981111754752_n
  • 55593337_2252375351704913_473523790811234304_n

P1010121
P1010158
P1010024
P1010153
P1010088
P1010026
P1010127
P1010054
P1010073
P1010078
P1010134
P1010148
P1010156
P1010113
P1010111
P1010042
P1010064
P1010059
P1010062
P1010049
P1010107
P1010013
P1010052

W dniach 13 – 15 marca 2019 r. w Poznaniu odbył się etap centralny XXI Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Zakwalifikowała się do niego uczennica klasy III GZ w zawodzie technik technologii żywności – Magdalena Wesołowska.
Organizatorami Olimpiady byli: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
Do etapie centralnym olimpiady wzięło udział 45 uczniów z 26 szkół, z różnych regionów Polski.
Nasza reprezentantka przygotowywała się do Olimpiady pod kierunkiem mgr inż. Anny Wachowicz i mgr inż. Joanny Pieczyńskiej. Zmagania uczestników polegały na rozwiązaniu testu z bloku przetwórstwa i analizy żywności, maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego oraz ekonomii. Część ustna olimpiady odbywała się w budynku Kolegium Rungego Uniwersytetu Przyrodniczego, a w skład komisji oceniającej weszli między innymi: prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Jan Michniewicz, prof. dr hab. Maria Małecka.
Magda wywalczyła tytuł laureata III stopnia Olimpiady Wiedzy o Żywności. Ten dobry wynik wiąże się ze zwolnieniem z części teoretycznej egzaminów potwierdzających kwalifikacje oraz po zdaniu egzaminu maturalnego, daje dodatkowe preferencje przy rekrutacji na studia wyższe na wydziałach i kierunkach związanych z technologią żywności, towaroznawstwem, dietetyką, biotechnologią, żywieniem człowieka na renomowanych uczelniach.
Gratulujemy!

IMG_0264
132c3aaf-5776-4c0d-aca0-8839dbd5b165
IMG_0262
IMG_0256
IMG_0257
7d81ba15-2447-4251-85f7-f975ef742153

Back to top