Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole
prof. Jan Gawęcki 

W dniu 3 grudnia 2021 r nasi uczniowie: Małgorzata Górecka z kl. 4 Ga i Adrian Słowiński z kl. 4 Gb dzielnie walczyli na etapie okręgowym w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Gratulujemy Małgosi, która zakwalifikowała się do etapu centralnego, gdzie zawalczy o index!
Trzymajcie kciuki:)

IMG_20211203_104818_1
IMG_20211203_122440
IMG_20211203_122859
IMG_20211203_120319
IMG_20211203_122859
IMG_20211203_120315
Previous Next Play Pause

Temat wiodący w tej edycji 2021/2022 "Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole".

Turniej odbędzie się 26 stycznia 2022 roku w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu ulica Świętego Brata Alberta 1 (dawniej ul. Armii Ludowej 1).

Uczestnikiem etapu wojewódzkiego (okręgowego) są zwycięscy szkolnych etapów Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.

Regulamin turnieju

Załącznik 1

Załącznik 2

26 listopada 2021 odbył się etap okręgowy XXIII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.Ze względu na sytuacje epidemiczną etap miał formę testu on-line w aplikacji Testportal.
Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Komitet Główny ma siedzibę w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności organizowana jest dla młodzieży zainteresowanej poszerzaniem i sprawdzeniem swojej wiedzy dotyczącej przebiegu i kontroli jakości procesów technologicznych, wytwarzania różnorodnych produktów spożywczych, a także magazynowania surowców, półproduktów i gotowych wyrobów.

W etapie okręgowym uczestniczyło troje uczniów z klasy 3TZ, o profilu technik technologii żywności: Katarzyna Włosik, Daria Wosztyl, Jan Nogaj.
Dwoje z nich zakwalifikowało się do etapu centralnego olimpiady.

Uczestnikami turnieju mogą być wszyscy chętni uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz z klas programowo najwyższych branżowej szkoły I stopnia. Temat wiodący w tej edycji 2021/2022 "Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole". Zgłoszenie uczestników należy do dnia 13.11.2021 r. do udziału w turnieju.
Eliminacje szkolne będą przeprowadzone 24.11.2021 r. w salach technologicznych w godzinach popołudniowych.. Po ogłoszeniu listy uczestników należy dostarczyć do gabinetu kier. M. Miedzińska receptury zgodnej z tematem. Zapraszamy do udziału
Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska mgr inż. Jolanta Tkaczyk mgr inż. Monika Kwiatkowska.

Cześć! Nazywam się Dominik Gnaś, jestem uczniem 3GBp.
Tydzień temu skończył się konkurs na innowacyjny pomysł start-upowy Herosi na starcie organizowany przez grupę EuroCash (odpowiadają za np. ABC, Leviatana).
Przeszedłem 4 etapy eliminacji i prezentowałem się w w wielkim finale przed zarządem EC, który mieści się w Lisbonie.
Mam możliwość wygrać 25 tys. złotych na rozwój mojego pomysłu (wyniki poznamy za 2 tygodnie).
Skracając historię tego jak doszło do mojego udziału:

Brałem udział w programie: Praktyczna lekcja przedsiębiorczości, kontynuowałem go na etapie pozaszkolnym i stało się wiele fajnych rzeczy.
Poznałem wspaniałych, wspierających ludzi i wiele strasznie brzmiących rzeczy jak Lean Start-up lub Castomer Development. Potem wyszedł z tego mój udział w Herosach.

Jeżeli miałbym coś komuś doradzić, to na pewno powiedziałbym:
Okazje są wszędzie, tylko trzeba je dostrzec, podjąć akcję i zaryzykować. Tylko w ten sposób przeżyjemy chwile które będą warte zapamiętania. Nie chodzi tylko o szkołę, biznes ale głównie o życie i relacje międzyludzkie.

.

d5
MicrosoftTeams-image (4)
d1
Previous Next Play Pause

GRATULUJEMY Agacie i Natalii.
Natalia została zwolniona z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.

"Turystyka i zdrowie" to temat przewodni VIII edycji olimpiady.
W czasie, gdy staramy się zachować zdrowie, a wokół trwa walka z koronawirusem zmieniająca cały świat, podjęcie tematyki związków zdrowia z wypoczynkiem i gospodarką wydaje się bardzo aktualne. 

Ze względu na panującą w kraju sytuację pandemiczną zawody etapu okręgowego były przeprowadzone hybrydowo w szkołach macierzystych uczestników. Przebiegały one równocześnie we wszystkich okręgach w całej Polsce.
Mikołaj i Igor z klasy 2 Otp w rozwiązywali test tematyczny składający się z 40 pytań oraz wykonywali zadanie praktyczne (program imprezy turystycznej i kalkulacja kosztów).

Uczestnikom życzymy dalszych sukcesów.

154386110_827169867862123_4672769326850666448_n
154930270_3699913496762484_2541221447371278287_n
154608756_503023554433845_5743064112150536965_n
Previous Next Play Pause

Dnia 24 lutego 2021roku w Tomaszowie Mazowieckim odbył się "Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz”- etap okręgowy.

Zadaniem uczniów było:
1) Napisane testu teoretycznego z zakresu wiedzy zawodowej
2)Wykonanie potrawki z królika z kluskami śląskimi i sałatką z buraka.
Wszyscy uczestnicy mieli jednakowe zadania.

Uczeń naszej szkoły Jan Czarnecki z kl.3ka przygotowywany przez p. Marzenę Wnęt i p. Monikę Adamczyk zajął II miejsce. Do miejsca I zabrakło jedynie 1punktu. Gratulujemy Janku!

turniej 2
turniej 3
turniej 5
turniej 4
Previous Next Play Pause

Igor, Zuzia Ch., Natalia Ż. Natalia K. i Marysia - uczniowie z klasy II OTp zajęli pierwsze miejsce w międzyszkolnym konkursie na najciekawszy kalendarz adwentowy online w j. niemieckim (opiekunem była P Karolina Sieczkowska-Męzik).
Gratulujemy.

Trzech uczniów (Weronika Łomża, Jan Czarnecki, Kacper Kosowski) oraz 2 nauczycieli naszej szkoły uczestniczyło w konkursie "Smaki Południowego Mazowsza z elementami fotografii kulinarnej", który zorganizowany został przez Fundację Nowa Perspektywa.
Wysłaliśmy cztery potrawy związane z naszym regionem. Wszystkie potrawy zakwalifikowały się do finału, a ich autorzy otrzymali wyróżnienie.

Królik nadziewany
Królik nadziewany
wędzonymi śliwkami w sosie szalotkowo śmietanowym
Papryka słodka
Papryka słodka
podawana z kaszą jęczmienną z dodatkiem wędzonego boczku
Wątróbka smażona
Wątróbka smażona
z nalewką jarzębinową podana z pieczonym jabłkiem
Żeberka marynowane
Żeberka marynowane
pieczone z miodem i musztardą
Previous Next Play Pause

wyróżnienia_01
wyróżnienia-03
wyróżnienia-04
wyróżnienia-02

Back to top