To był wyjątkowy dzień, pełen wrażeń!

Tegoroczna edycja Festiwalu Zupy zaprezentowała młodym ludziom zarówno tym z ostatniej klasy gimnazjum jak i ze szkoły podstawowej bogatą ofertę edukacyjną na nowy rok szkolny 2019/2020.  Nasi uczniowie oprowadzali po pracowniach i odpowiadali na pytania związane z rekrutacją i nauką w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich. Opowiadali o zdrowym żywieniu, prezentowali kierunki kształcenia, stoiska z książkami kulinarnymi, sztukę dekorowania warzyw, zdobienia ciast i ciasteczek, czy wyplatania warkoczy z ciasta.
Odwiedziło nas bardzo dużo gości, którzy oprócz oferty edukacyjnej mogli obejrzeć pokazy towarzyszące min. pokaz Zumby i fitness w wykonaniu Sylwii Sochy - utytułowanej zawodniczki w kulturystyce, bikini fitness, absolwentki naszej szkoły, a także pokazy ratownictwa w wykonaniu Wodnego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego w Radomiu.
Były także stoiska zaprzyjaźnionych ze szkołą pracodawców, u których znajdują zatrudnienie absolwenci szkoły.

Tradycyjnie odwiedzający szkołę mogli spróbować zup przygotowanych przez zespoły składające się z dwóch uczniów i nauczyciela. O wygranej decydowały głosy publiczności. 

W głosowaniu internetowym zwyciężyła zupa "PIĘĆ MINUT W MEKSYKU" przygotowana przez Zuzannę Mleczkowską, Kamila Kaszewskiego z klasy 2 GB oraz Pana Michała Borodziuka. Drugie miejsce zajęła "ZALEWAJKA - RADOMIANKA" przygotowana przez Roberta Urbańskiego i Kacpra Wojtysiaka z klasy 3GC oraz Panią Halinę Kutkowską, a trzecie "RAJSKA KAROTKA", którą przygotowali Kamil Sałbut, Jakub Tomtas z klasy 3 Ka i Pani Monika Gralec. Zwycięzcy otrzymali karty podarunkowe do restauracji Łyżka & Widelec, mieszczącej się w Radomiu przy ulicy Żeromskiego 52. Nagrodę ufundowała również firma AASPEN-wyposażenie gastronomii. Właściciel wyróżnił zupę "NATKA I WKŁADKA", którą przygotowali Kędzierski Cezary, Jakub Senator z klasy 3 GB z wychowawcą Panią Moniką Wasik.
Wszystkim zespołom dziękujemy i gratulujemy, wszystkie zupy były wyśmienite. 

Patronem radiowym XI Festiwalu Zupy było Radio Plus Radom.

 

13
223
327
507
120
211
339
39
22
27
3
310
213
216
203
58
8
226
503
116
57
60
35
325
309
342
317
56
202
14
53
227
1
324
138
54
313
113
205
137
38
9
101
304
117
129
106
142
47
46
Previous Next Play Pause

XI Festiwal Zupy w obiektywie Jacka Świątka:

  • IMG_1260
  • IMG_1168
  • IMG_1144
  • IMG_1265
  • IMG_1465
  • IMG_1658
  • IMG_1632
  • IMG_1394
  • IMG_1359
  • IMG_1386
  • IMG_1522
  • IMG_1240
  • IMG_1292
  • IMG_1480
  • IMG_1202
  • IMG_1582
  • IMG_1532
  • IMG_1566
  • IMG_1242
  • IMG_1680
  • IMG_1192
  • IMG_1470
  • IMG_1648
  • IMG_1622
  • IMG_1102
  • IMG_1371
  • IMG_1557
  • IMG_1345
  • IMG_1175
  • IMG_1467

IMG_1374
IMG_1531
IMG_1139
IMG_1335
IMG_1606
IMG_1302
IMG_1324
IMG_1538
IMG_1735
IMG_1741
IMG_1595
IMG_1381
IMG_1434
IMG_1641
IMG_1365
IMG_1236
IMG_1161
IMG_1269
IMG_1542
IMG_1455
IMG_1299
IMG_1376
IMG_1255
IMG_1614
IMG_1330
IMG_1433
IMG_1341
IMG_1129
IMG_1369
IMG_1712
IMG_1534
IMG_1104
IMG_1733
IMG_1554
IMG_1529
IMG_1277
IMG_1315
IMG_1722
IMG_1520
IMG_1468
IMG_1723
IMG_1275
IMG_1691
IMG_1112
IMG_1559
IMG_1227
IMG_1216
IMG_1696
IMG_1536
IMG_1400

 

W tym roku zupy gotują zespoły mieszane - uczniowie i nauczyciel.

Zapraszamy do zwiedzania szkoły i udziału w konkursie na NAJLEPSZĄ ZUPĘ. Głosować będzie można elektronicznie
– za pomocą poniższego formularza w piątek, 22 marca w godzinach 11.00-15.00.
Każdy może oddać TYLKO JEDEN GŁOS.
Dziękujemy i życzymy dobrej zabawy.

4 porcje

  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule szalotki 
  • 500 g ziemniaków
  • 600 g kiszonej kapusty
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • sól, pieprz, sos sojowy, płatki migdałowe, kminek mielony, majeranek, przyprawa do potraw z kapusty, pieprz Cayenne

Przygotuj warzywa na bulion (warzywa jak na rosół) + ziele, pieprz i listki laurowe. Szalotki obierz i poszatkuj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, odciśnij kiszoną kapustę pozbywając się nadmiaru płynu (zachowaj go), posiekaj ją.
Na dnie dużego garnka rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia. Wrzuć ziemniaki i smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj kapustę i kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty. Wrzuć kminek mielony. Czas smażenia można wydłużyć. Dodaj bulion i 3/4 warzyw (ziele, pieprz, listki trzeba wyłowić ) oraz śmietankę, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok1,5-2 h do czasu, aż ziemniaki i kapusta będą się rozpadać.
Zupę zmiksuj na krem, dopraw 1-3 łyżeczek sosu sojowego, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna, dodaj odciśnięty sok z kapusty.
Podawaj z prażonymi płatkami migdałów, udekoruj listkiem natki i rozkoszuj się smakiem.

Wojskowy deputat, pierwiastkoidalny dream master szefów, I love Ameryka, mazurski szkwał zemsta karczmarza, orkiestra dęta, deja va poniedziałku to zupy których możecie spróbować w czasie tegorocznego JUBILEUSZOWEGO X FESTIWALU ZUPY.
UWAGA, w tym roku zupy gotują nauczyciele.

Zapraszamy do zwiedzania szkoły i udziału w konkursie na NAJLEPSZĄ ZUPĘ. Głosować można elektronicznie – za pomocą poniższego formularza w piątek, 13 kwietnia w godzinach 11.00-15.00. Każdy może oddać TYLKO JEDEN GŁOS.
Dziękujemy i życzymy dobrej zabawy.

DYREKCJA, NAUCZYCIELE I UCZNIOWIE ZESPOŁU SZKÓŁ SPOŻYWCZYCH I HOTELARSKICH W RADOMIU ZAPRASZAJĄ NA JUBILEUSZOWY X FESTIWAL ZUPY, KTÓRY ODBĘDZIE SIĘ W PIĄTEK 13 KWIETNIA 2018 ROKU W GODZINACH 10.30-16.00 W SIEDZIBIE NASZEJ SZKOŁY PRZY UL. ŚWIĘTEGO BRATA ALBERTA 1 /dawniej ARMII LUDOWEJ 1 /OS. PRĘDOCINEK/ W RADOMIU.

Ze względu na szczególny charakter imprezy przewidziane zostały liczne atrakcje:

  • zupy gotowane i serwowane przez nauczycieli,
  • tematyczne, wystawiane przez uczniów przedstawienia,
  • prezentacje kształconych w szkole zawodów.

Gwarantujemy miłą, serdeczną atmosferę i dobra zabawę.

Patronat Medialny: Radio Plus Radom

Zapraszamy również na Dni Otwarte Szkoły:

  • 13 kwietnia 2018 r. /piątek/ godz. 10.30-16.00 w czasie FESTIWALU ZUPY
  • 14 kwietnia 2018 r. /sobota/ godz. 9.00-13.00

POPRZEDNIE FESTIWALE W OBIEKTYWIE 

12
27
8
23
15
3
17
2
28
26
8881
6
19
21
4
20
11112
1112
14
24
16
25
9
7
22
88810
5
1117
18
13
88811

fot. wuefista Jacek

ZUPY REGIONALNE

Zupa Brzadowa z suszonych owoców i grzybów z kluseczkami I miejsce dla Agaty, Eryka, Kamila, Mateusza z klasy 3 ka i P. Moniki Adamczyk (opiekuna grupy) - nagroda ufundowana przez Radę Rodziców i firmę AASPEN -wyposażenie gastronomii; warsztaty dla całej klasy w restauracji STYLOWA (Europejski Boutique Hotel ****)
Barszcz z podlesia z lubczykiem
Zupa z pomuchlem, szczeką i banią po kaszubsku z dodatkiem szorów II miejsce - nagroda ufundowana przez Radę Rodziców i firmę AASPEN -wyposażenie gastronomii
Zupa z bobu z lubelszczyzny
Śląski złoty rosół
Zupa fasolowa Jasi Fasolowej z Tropi nad Dunajcem nagroda publiczności dla Katarzyny, Jakuba, Kamila, Rafała z klasy 3GA i P. Urszuli Tusiek (opiekuna grupy) - warsztaty w  restauracji TEATRALNA
Zalewajka z pieczarkami - wyróżnienie dla uczennic z klasy II GA i P. Katarzyny Kubickiej (opiekuna grupy) - nagroda ufundowana przez firmę AASPEN -wyposażenie gastronomii i restaurację TEATRALNA
Polewka gdańska z suszonymi grzybami
Zupa rybna Szafranowe szaleństwo
Zupa grzybowa z sójką mazowiecką III miejsce dla Dagmary, Katarzyny, Sylwii, Kacpra z klasy 3 ka i P. Jolanty Tkaczyk (opiekuna grupy) - nagroda ufundowana przez Radę Rodziców i firmę AASPEN-wyposażenie gastronomii

Przepisy na zupy opublikoane zostały w specjalnym wydaniu gazetki GARFFITI

5
9
9
16
8-2
39
19
1-3
14
28
10-3
27
30
z101
20
25
s77
s44
2
s1616
18
36
30
26
16
1
19-2
s1515
33
15
41
23
14
1-5
s99
8
33
31
20
32
5
18
11-2
9
33
16
7
10
4-2
1-2

Media o festiwalu:

Smaki regionalne ukryte w zupie radioplus.com.pl

Kaszubska zupa brzadowa najlepsza www.dami24.pl

Back to top