Kolejny projekt praktyk zagranicznych tym razem finansowany z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój jest w trakcie realizacji.
Pierwsza grupa: Ania, Ewelina, Magda, Natalia, Czarek i Kacper pod opieką p. Barbary Górki przebywa obecnie w Portugalii w Barcelos. Uczniowie nabywają nowych umiejętności w hotelach, restauracjach i gospodarstwie agroturystycznym. Uczestnicy oprócz pracy i nauki mają zapewniony bezpłatny, trzytygodniowy pobyt, a także wiele godnych pozazdroszczenia atrakcji. Najbliższy weekend to wycieczka do Fatimy i Porto, potem Viana do Castelo, Ponte de Lima, Braga, Guimaraes.
Ciepła pogoda panująca obecnie w Portugalii pozwala na odpoczynek w basenie na terenie campusu, w którym mieszka grupa. Dla wszystkich uczestników projektu jest to nie tylko czas nauki ale z pewnością również czas wypoczynku i przygody.

Na początku maja uczniowie klas I-III pod opieką P. Anny Mroczek i Martyny Karpety odwiedzili Ogród Doświadczeń w Krakowie. Wizyta w parku była nie tylko dobrą zabawą, ale także inspiracją do poznawania praw przyrody i fizyki.
Jak huśtać się bez wysiłku? Jak latać bez skrzydeł? Czy można zobaczyć inne barwy na czarno-białej tarczy? Na te i inne pytania szukali odpowiedzi podczas zwiedzania Ogrodu.
Pryzmat, który tworzy ze światła słonecznego piękną tęczę - jest kilkadziesiąt razy większy od pryzmatów szkolnych. Tarcza Newtona, pozwala uzyskać odwrotny efekt. Ogromny kalejdoskop to układ luster, pozwala stworzyć obiekt, który podlega wielokrotnym odbiciom. Przy innym stanowisku mogli sprawić, że powstanie wir wodny i obserwować jego niepowtarzalne zachowanie.

Drugiego dnia w ekspresowym tempie uczniowie zwiedzili jedno z najpiękniejszych miast w Polsce.

W dniu 21 marca 2018 r. po raz kolejny uczniowie naszej szkoły wzięli udział w XV edycji Ogólnopolskiego Dnia Przedsiębiorczości.
W tym roku w programie uczestniczyły klasy 1H i 3Ga.
Młodzież mogła przyjrzeć się z bliska zawodom, z którymi wiąże swoja przyszłość, dokonać charakterystyki stanowiska pracy pod kątem wykształcenia, predyspozycji oraz umiejętności zawodowych.
Dzień Przedsiębiorczości to program, w czasie którego młodzi ludzie stojący przed trudnym wyborem zawodu, poprzez bezpośrednie zetknięcie się z poszczególnymi specjalizacjami mają możliwość określenia swoich preferencji zawodowych.
Pracownicy urzędów i zakładów pracy wyjaśnili na czym polega ich praca, opowiedzieli jakie umiejętności i predyspozycje są im potrzebne do wykonywania codziennych obowiązków.
Spotkania te miały na celu uświadomić uczniom związek między wykształceniem, a przyszłą karierą zawodową oraz pomóc zweryfikować wyobrażenie o pracy na konkretnym stanowisku.

Uczniowie klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych to nie tylko fachowcy w dziedzinie żywności, żywienia i gastronomii. Przekonali się o tym uczniowie PSP nr 10. Młodzież z klasy 4 tgb pod opieką P. Anny Mroczek zorganizowała w szkole podstawowej pokazy fizyczne, w czasie których młodsi koledzy mogli się dobrze bawić i obserwować ciekawe doświadczenia naukowe. Widownia mogła uczestniczyć w pokazie odpowiadając na zadawane pytania i pomagając w doświadczeniach.

28555260_1620954787993507_341588573_o
28554543_1620954691326850_999367035_o
28555318_1620955861326733_839398983_o
28548430_1620954767993509_2087736390_o
28584797_1620954711326848_1526162991_o
28580101_1620954641326855_1793079153_o
28554828_1620954664660186_618373395_o
28548060_1620955851326734_145973086_o
28555256_1620954747993511_1349385514_o
28641160_1620954764660176_135182056_o
28580660_1620954647993521_1243783315_o
28548378_1620955877993398_2017655341_o
28555704_1620954801326839_308403051_o
28642496_1620954674660185_1463372488_o
28584265_1620954724660180_1138185142_o
28548470_1620954737993512_299984018_o
28580734_1620955811326738_262705350_o
28584536_1620954734660179_1865224048_o
28585012_1620954784660174_1744302171_o
28580479_1620955904660062_202513467_o
28580195_1620954714660181_13602853_o

Grające kieliszki, znikający styropian, jajko w butelce i wiele innych ciekawych eksperymentów tym razem specjalnie dla naszych sąsiadów - uczniów z Zespołu Szkół nr 1.

26803425_1388688194590461_713405870_n
26827710_729810503879454_759951655_o
26853379_729810443879460_32665999_o
26829956_729810430546128_1075859996_o
26828582_1388688174590463_302012874_o
26857655_1388689114590369_1547613056_n
26855422_1388688364590444_814448960_n
26854012_729810453879459_388642836_o
26803685_1388688171257130_1011941417_n
26829623_729810500546121_148240815_o
26852961_729810480546123_1823264378_o
26855603_1388688491257098_20769332_n
26803261_1388689031257044_1395389037_n
26855316_1413209588785773_1036326778_o
26909370_729810427212795_1043923357_o
28579902_1620954981326821_1676653398_o
26829380_729810433879461_781629215_o
26793954_1388688791257068_1159423327_n
26803572_1388689097923704_1150372337_n
26828376_729810440546127_50819273_o
Previous Next Play Pause

Jak zachować się w szkole, w teatrze i u cioci na imieninach?
Co robimy z serwetką, rękami czy torebką przy stole?
Jak posługiwać się tymi wszystkimi widelcami, łyżeczkami i nożami?
Jak pięknie i zgodnie z etykietą nakryć stół?
Na te i wiele innych pytań odpowiadamy dzieciom i młodzieży z radomskich szkół na cyklicznych już warsztatach savoir vivre realizowanych w Naszej szkole.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
Previous Next Play Pause

Uczniowie klas 2 i 3 TG, 2 i 3 TH, 2 i 3 OT, 2 i 3 Ka, 3KC (część K), 2 i 3C, 2GZ i 3Z, przed wami szansa udziału w 3 - tygodniowym stażu (bezpłatnych praktykach) we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii w ramach programu realizowanego ze środków PO WER.

Nabór do projektu odbywać się będzie w oparciu o następujące kryteria:

  • znajomość wiedzy i umiejętności zawodowych potwierdzona dobrymi ocenami z przedmiotów zawodowych (średnia ocen),
  • średnia ocen z ostatniego semestru,
  • znajomość języka angielskiego (ocena z ostatniego semestru),
  • ocena z zachowania,
  • pozytywna opinia wychowawcy.

Zgłoszenia przyjmowane będą do 18 grudnia 2017 r.
Spośród kandydatów zostanie wybranych 36 uczestników. Dodatkowe informacje oraz formularz zgłoszenia do pobrania w sali 3B lub 18G (p. D. Kalita).

Back to top