W sobotę 17.12.2016 r. odbyła się lekcja z Mistrzem Kelnerskim panem Jerzym Morawskim, wieloletnim pracownikiem restauracji w Hotelu Marriott w Warszawie. W zajęciach uczestniczyło 10 uczniów klas II Ke, III Ke.
Po zajęciach uczniów przeszkoleni zostali nauczyciele z profesjonalnej obsługi konsumenta.

 

18 listopada 2016 grupa uczniów z klas II w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w „Lekcji z Mistrzem”, której tematem była kuchnia azjatycka. Mistrzem był Jakub Korczak z Akademii Fumenti - ekspert kulinarny, promotor wybitnych produktów i prawdziwego jedzenia, juror, ambasador oraz wykładowca akademii kulinarnych w całym kraju, twórca pierwszego stołecznego festiwalu dobrego smaku GOOD FOOD FEST.
Uczniowie poznali pochodzenie, zastosowanie, właściwości lecznicze połączone z degustacją, wielu przypraw i produktów kuchni azjatyckiej: imbiru, galangali, trawy cytrynowowej, korzenia kurkumy, perilli, bazylii tajskiej, pieprzu syczuańskiego, pasty miso,sosu ostrygowego, grzybów mun,shitake i enoki. Mieli również możliwość gotowania pod okiem Mistrza - przygotowali tataki z marynowanej gęsiny, puree z pietruszki i marynowanego różowego imbiru, pappardelle z ogórka z kolendrą. Po zakończeniu bardzo ciekawej Lekcji z Mistrzem, rozpoczęło się szkolenie dla nauczycieli podczas którego wykonano fantastyczne dania azjatyckie: spring rollsy z pieczonymi warzywami korzeniowymi, krewetki w czerwonej paście curry, zupa pho z gęsi, tapiokę w mleku kokosowym z karmelem limonkowym i kwiatami storczyka. Bardzo dziękujemy Mistrzowi Kubie Korczakowi za fantastyczne smaki i atmosferę podczas szkoleń.

   

W czasie spotkania Krzysztof Urbańczyk - przedstawiciel firmy Hortex - opowiedział o zaletach mrożonych owoców i warzyw.
Uczniowie przygotowywali dania wg receptur i z produktów Hortex.

74
23
19
10
47
71
81
13
24
31
97
35
73
4
64
67
59
65
76
70
53
96
44
29
18
69
43
45
95
12
66
16
61
78
62
57
20
15
56
5
41
54
17
25
11
89
8
38
92
33

Wyróżniający się uczniowie klas o profilu kelner, technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych spotkali się z mistrzem, tym razem - baristą.
Uczestniczyli w warsztatach sensoryczno-baristycznych, poznawali alternatywne metody zaparzania kawy.
Podczas warsztatów uczniowie rozróżniali aromaty, identyfikowali smaki, poszerzyli wiadomości z zakresu towaroznawstwa kawy. Przeprowadzili analizę sensoryczną najbardziej popularnych gatunków kawy: ARABIKI i ROBUSTY. Wybraną metodą alternatywną zaparzali kawę.
Wszyscy uczestnicy otrzymali materiały szkoleniowe, co pozwoli im wykorzystać je w pracy własnej.

z1
z2
z3
z4
z5
z6
z7
z8
z9
z10
z11
z12
z13
z14
z15
z16
z17
z18
z19
z20
z21
z22
z23
z24
z25
z26
z28
z29
z31
z32
z33

Wyróżniający się uczniowie klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności, cukiernik zapoznali się z nowymi trendami i nowościami w produkcji deserów.
W czasie spotkania zaprezentowane zostały nowe rozwiązania i ciekawe pomysły dekorowania i podawania deserów.
Uczniowie mieli możliwość samodzielnego wykonywania i tworzenia kompozycji deseru na talerzu. Poszerzyli wiedzę i nauczyli się nowych technik produkcji współczesnych deserów a'la carte od "mistrza" - technolog firmy Ambasador p. Moniki Ignaciuk.

  1. Pasiflora z SORBETEM Z KEFIRU, KREMEM MASCARPONE i ciastkiem kawowym z mikrofali;
  2. Sabao z lodami - sorbet z jogurtu z bazylią, krem z białej czekolady i ziemia dekoracyjna;
  3. Furagra z ganage czekoladowy, lody waniliowe wędzone, kukurydza prażona;
  4. Tapa z sorbetem z calvadosa, jabłkiem miętowym oraz żelka z selera naciowego z anyżem;
  5. Beza finger Food, z kremem Mascarpone, marakują oraz orzechem włoskim z figą w karmelu.  

Wszyscy uczestnicy otrzymali receptury na wykonywane desery co pozwoli im wykorzystać je w pracy własnej.  otrzymali upominki od firmy Ambasador.

 

z30
z26
z2
z10
z5
z20
z25
z42
z31
z37
z39
z17
z8
z29
z3
z13
z35
z40
z36
z28
z41
z18
z11
z38
z6
z9
z7
z1
z12
z4
z22
z27
z23
z15
z21
z34
z24
z32
z33
z16
z19
z14

W dniu 24 kwietnia 2015r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w profesjonalnym szkoleniu pod kierunkiem ekspertów Akademii Mistrza w składzie: Jacek Zięba, Mieczysław Chojnowski oraz Michał Kumur. Szkolenie to dotyczyło dekoracji z karmelu oraz wyrobów z czekolady.

16.12.2014 uczniowie kształcący się w zawodzie piekarz uczestniczyli w profesjonalnym szkoleniu pod okiem Wiesława Kucia - mistrza piekarstwa artystycznego.
Tworzyli dekoracje na chleby okolicznościowe i eksponaty artystyczne z ciasta martwego.

Szkolenie z CARVINGU to kolejna oferta dla wyróżniających się uczniów ZSSiH w Radomiu.
Mistrz Dominik Skałbania przekazał podstawy wiedzy dotyczącej narzędzi stosowanych w carvingu.
Carving to sztuka wywodząca się z Tajlandii i krajów azjatyckich polegająca na tworzeniu dekoracji z warzyw i owoców. Umiejętność rzeźbienia i komponowania dekoracji stosowana jest w polskiej kuchni, a specjaliści carvingu znajdują zatrudnienie w najlepszych restauracjach.
Nauczył podstawowych technik ozdabiania jabłek, melonów, arbuza lub dyni. Uczestnicy byli zachwyceni efektami swojej pracy. Dla szczególnie zainteresowanych jest możliwość udziału w profesjonalnym szkoleniu pod okiem mistrza i uzyskania certyfikatu świadczącego o dodatkowych umiejętnościach przydatnych na rynku pracy.
Informacje można uzyskać u organizatorów szkolenia - nauczycieli zawodu: H. Kutkowskiej, M. Wasik, U. Tusiek i R. Danasiewicz.

c11
c1
c6
c8
c13
c4
c12
c5
c2
c3
c7
c9
c10

Back to top