W dniach 7.08-27-08.2016 r. grupa 8 uczniów z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich wraz z opiekunem Barbarą Macieją przebywała na praktyce zawodowej w gorącym kraju, gdzie przez cały rok rosną cytrusy, czyli w Hiszpanii. Hiszpania to piękne państwo, a Córdoba, gdzie mieszkaliśmy, od początku oczarowała nas swoim specyficznym klimatem. Miasto jest przepełnione przeróżnymi restauracjami, pubami, kawiarniami, sklepami tak że na pewno nie można się tam nudzić. Córdoba posiada piękną historyczną zabudowę. Centrum historyczne Juderia charakteryzuje się wąskimi, krętymi uliczkami i niskimi budynkami. Atmosfera miasta jest przyjacielska, a mieszkańcy żyją bez pośpiechu.

Uczniowie ZSSiH w ramach projektu ERASMUS+ Bariści, somelierzy, obsługa eventów – specjaliści na miarę europejską poznawali tajniki kuchni hiszpańskiej przygotowując potrawy na eventy, m.in. flamenquin, salmorejocordobese, mariscos czy rabo de toro, poznawali sztukę baristyczną, zgłębiali wiedzę o winie oraz uczyli się zasad funkcjonowania najlepszych hoteli w Córdobie. Koordynatorzy i opiekunowie stażu byli życzliwi i bardzo pomocni.

Wiadomo, oprócz pracy znalazł się także czas na podróżowanie i zwiedzanie.W czasie wolnym poznaliśmy kulturę  Córdoby w jej najlepszym wydaniu: zwiedziliśmy Mezquitę, twierdzę królów katolickich Alcazar wraz z łaźniami arabskimi oraz wzięliśmy udział w pokazie tańca flamenco.Wybraliśmy się również na wycieczkę do Granady, gdzie zachwyciła nas arabska twierdza Alhambra oraz do Kadyksu, gdzie oprócz zwiedzania cieszyliśmy się słońcem na pięknej piaszczystej plaży nad oceanem.

W trakcie pobytu w Hiszpanii uczniowie mieli możliwość sprawdzenia swoich umiejętności językowych, zwiększenia pewności siebie, umiejętności odnalezienia się w obcej kulturze oraz codziennych zwyczajach obcego kraju. Dzięki Erasmusowi nawiązali nowe znajomości oraz przyjaźnie.

We wrześniu wyjeżdżają kolejne grupy z projektu Erasmus plus do Hiszpanii oraz do Włoch.

Back to top