Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Staże zagraniczne we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
Pracodawcy potrzebują pracowników z przygotowaniem zawodowym!
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Technikum i branżowa szkoła I stopnia
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
MOŻESZ ZDAĆ MATURĘ, ZDOBYĆ DOBRY ZAWÓD, ROZWIJAĆ SWOJE PASJE I ZAINTERESOWANIA
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Praktyki w szkole i w zakładach pracy
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
MOŻESZ ZDAĆ MATURĘ, ZDOBYĆ DOBRY ZAWÓD, ROZWIJAĆ SWOJE PASJE I ZAINTERESOWANIA
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
WYBIERZ SZKOŁĘ BRANŻOWĄ LUB TECHNIKUM
Pracodawcy potrzebują pracowników z przygotowaniem zawodowym!
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich
ul. św. Brata Alberta 1, 26-600 Radom
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Nauka i praktyka w jednym miejscu
Previous Next Play Pause

Już po raz szósty w naszej szkole odbył się wojewódzki konkurs kulinarny „Pasja smaków – ryby smaczne, ryby zdrowe i desery kolorowe” pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Radomia.
Do konkursu zakwalifikowało się 10 drużyn jednoosobowych z Warszawy, Pionek, Zwolenia, Przysuchy i Radomia. Zadaniem uczniów było wyfiletowanie dwóch pstrągów oraz wykonanie zakąski z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim był filet z pstrąga oraz deseru z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim był ser biały twarogowy i szpinak.
Wykonanie potraw oceniało jury w składzie: Anna Wachowicz – nauczyciel przedmiotów zawodowych, Artur Malik – dyrektor Firmy Aaspen, Patryk Jędrusik szef kuchni Restauracji Karo, Mateusz Śmiechowski - szef kuchni Restauracji Teatralna.
Nagrody dla najlepszych uczestników konkursu ufundowali: Karczma-Makowiec, Smaczek z Doliny Radomki, E. Leclerc Radom, Aaspen, restauracja Teatralna. Sponsorem głównego surowca był Zajazd Rybacki Złoty Karpik.

W konkursie zwyciężyła Weronika Łomża, uczennica klasy trzeciej o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Weronika przygotowała pstrąga na dwa sposoby w sieci z pudru buraczanego i ciasta francuskiego z sosem maltańskim oraz sernik ze szpinakiem na owsianej kruszonce z sałatką owocową i świeżym szpinakiem. Drugie miejsce zajął Mateusz Sowiński z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie (przygotował królewskiego pstrąga i szaloną zieleń), a trzecie Victoria Porczyńska z Zespołu Szkół nr 2 w Przysusze (przygotowała pstrąga faszerowanego i ciastko z kremem szpinakowo serowym).

Konkurs z każdym rokiem cieszy się coraz większym zainteresowaniem uczniów, nauczycieli, przedstawicieli firm gastronomicznych. Jest to doskonała promocja zdrowego, urozmaiconego i niepowtarzalnego przygotowywania potraw.

img_9190
4
5
img_9248
img_9250
img_9204
img_9203
66
img_9399
img_9252
90
img_9313
img_9414
img_9454
86
img_9286
img_9411
img_9337
img_9265
img_9322
img_9429
img_9278
img_9199
img_9269
img_9409
img_9283
img_9439
img_9284
img_9385
img_9449
img_9442
img_9422
img_9299
img_9181
img_9415
img_9420
Previous Next Play Pause

Pasja Smaków w obiektywie Jacka Świątka

IMG_9278
IMG_9401
IMG_9181
IMG_9436
IMG_9458
IMG_9418
IMG_9373
IMG_9199
IMG_9385
IMG_9208
IMG_9233
IMG_9176
IMG_9275
IMG_9225
IMG_9191
IMG_9414
IMG_9348
IMG_9261
IMG_9343
IMG_9409
IMG_9379
IMG_9297
IMG_9170
IMG_9186
IMG_9439
IMG_9455
IMG_9365
IMG_9171
IMG_9187
IMG_9215
IMG_9406
IMG_9238
IMG_9185
IMG_9237
IMG_9403
IMG_9301
IMG_9399
IMG_9247
IMG_9349
IMG_9206
IMG_9429
IMG_9255
IMG_9196
IMG_9326
IMG_9454
IMG_9392
IMG_9271
IMG_9363
IMG_9259
IMG_9200

 

100
51
63
75
2
103
92
79
80
89
7
42
57
105
69
81
31
91
25
P1010094
101
53
11
38
77
16
27
22
35
94
20
95
9
70
90
66
17
28
84
36
34
24
64
30
106
88
45
52
104
49

Pasja Smaków w obiektywie Marysi z 3k

IMG_8370
IMG_8500
IMG_8592
IMG_8443
IMG_8427
IMG_8475
IMG_8607
IMG_8577
IMG_8624
IMG_8448
IMG_8366
IMG_8613
IMG_8618
IMG_8416
IMG_8393
IMG_8516
IMG_8551
IMG_8361
IMG_8451
IMG_8606
IMG_8429
IMG_8522
IMG_8547
IMG_8458
IMG_8462
IMG_8642
IMG_8412
IMG_8446
IMG_8454
IMG_8637
IMG_8604
IMG_8561
IMG_8445
IMG_8589
IMG_8555
IMG_8498
IMG_8441
IMG_8449
IMG_8583
IMG_8501
IMG_8447
IMG_8493
IMG_8541
IMG_8524
IMG_8594
IMG_8526
IMG_8397
IMG_8482
IMG_8450
IMG_8587
Previous Next Play Pause

IMG_8707
IMG_8721
IMG_8634
IMG_8642
IMG_8664
IMG_8645
IMG_8625
IMG_8657
IMG_8665
IMG_8644
IMG_8646
IMG_8650
IMG_8637
IMG_8708
IMG_8628
IMG_8649
IMG_8733
IMG_8641
IMG_8734
IMG_8653
IMG_8672
IMG_8651
IMG_8620
IMG_8723
IMG_8702
IMG_8740
IMG_8729
IMG_8676
IMG_8725
IMG_8656
IMG_8616
IMG_8726
IMG_8687
IMG_8713
IMG_8730
IMG_8718
IMG_8669
IMG_8647
IMG_8720
IMG_8618
IMG_8737
IMG_8696
IMG_8624
Previous Next Play Pause

Konkurs odbędzie się 28.11.2019.
Zbiórka zespołów o godzinie 8.15.
Rozpoczęcie konkursu o godzinie 9.00 w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. ul. Św. Brata Alberta 1 (dawniej ul. Armii Ludowej 1)

  1. Centrum Szkolenia Zawodowego i Ustawicznego w Pionkach Wiktoria Koniarczyk
  2. Zespół Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Warszawie Małgorzata Zielińska
  3. Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych w Warszawie Aleksandra Pawłowska
  4. Zespół Szkół Spożywczo Gastronomicznych w Warszawie Maja Krawczyńska
  5. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Weronika Łomża
  6. Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie Wiktor Domurad
  7. Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie Mateusz Sowiński
  8. Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Wiktor Orzechowski
  9. Zespół Szkół Rolniczo Technicznych w Zwoleniu Aleksandra Żydek
  10. Zespół Szkół nr 2 w Przysusze Victoria Porczyńska

Serdecznie gratulujemy i zapraszamy. Organizatorzy konkursu

Drodzy Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu Zgodnie z tradycją poprzednich lat zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w Szkolnym Konkursie "Pasja Smaków – ryby smaczne, ryby zdrowe i desery kolorowe".
W tegorocznej edycji do dnia 24.10.2019 r. należy dostarczyć osobiście recepturę z gramaturą i szczegółowym wykonaniem zakąski i deseru wraz ze zdjęciem ( recepturę należy przedstawić na załączniku nr 3 podanym na stronie szkoły). Eliminacje szkolne będą przeprowadzane na podstawie dostarczonych formularzy i zdjęć. Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Konkursu.
Zapraszamy do udziału.
Organizatorzy mgr inż. Małgorzata Miedzińska mgr inż. Jolanta Tkaczyk mgr inż. Agnieszka Kulikowska]

Regulamin V edycji konkursu 

Załącznik1

Załącznik2

Załącznik3

W piątej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego Pasja Smaków wzięło udział sześć drużyn ze szkół gastronomicznych w Białobrzegach, Pionkach, Radomiu i Warszawie. Patronat honorowy nad konkursem objął Prezydenta Miasta Radomia, a medialny Radomska Grupa Mediowa.
W tym roku temat konkursu nawiązywał do obchodów setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę. Zadaniem każdego zespołu było wykonanie czterech porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem składnika obowiązkowego jakim była pierś z gęsi, korzeń skorzonery lub pietruszki oraz innych surowców pochodzenia krajowego.
Potrawy oceniane były przez: Pana Artura Malika z firmy Aaspen, Pana Michała Fabiszewskiego szefa kuchni Sodexo, Patryka Jędrusika szefa kuchni Karo, Panią Anetę Zasadę właścicielkę Cooking 4 You, Pana Pawła Bukowskiego szefa kuchni Nihil Novi, Panią Monikę Szydło właścicielkę restauracji i winiarni Garnizon Wina. Jury przewodniczyła Pani Bożena Puton wicedyrektor ZSSiH.
Jak co roku oceniane były: smakowitość , stopień trudności, pomysłowość, kreatywność, zgodność z tematyką, wygląd i aranżacja potrawy.

Pierwsze miejsce w jubileuszowej piątej edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego "Pasja Smaków – Świętujemy z ułanami przy potrawach z gęsiny" zajęli Luiza Borkowska i Jan Trybulec z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie (przygotowali pierś z gęsi na puree dyniowym w sosie żurawinowym z fondantem z ziemniaków i pietruszką marynowaną), drugie miejsce Joanna Nowak i Bohdana Petrunyk z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu (pierś z gęsiny w towarzystwie maślanej skorzonery zanurzonej w puree z czerwonej kapusty oraz z pasztetem z gęsich wątróbek otulonych pudrem orzechowym), a trzecie Weronika Bator i Jakub Kowalczyk z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu  (przysmak legionisty).
W trakcie konkursu uczestnicy i zaproszeni goście mogli degustować potrawy kuchni przedwojennej z menu specjalnie przygotowanego na tę okazję min.: vol-au-ventów z szampjonami, tymbalików drobiowych, pierogów cynamonowo-jabłkowych, racuchów z rodzynkami, kartofli nadziewanych grzybami, kremu z buraka z grzankami i ciast takich jak makowiec, sernik, szarlotka, piernik, przegotowanych przez uczniów szkoły.
Sponsorami tegorocznej edycji Pasji Smaków byli: Rada Rodziców ZSSiH, firma AASPEN, Cooking 4 You, Sodexo, Karczma Makowiec, Dworek Saski, Hotel Nihil Novi, Restauracja Karo, Restauracja i winiarnia Garnizon Wina, Gospodarstwo sadownicze Monika i Tomasz Bankiewiczowie, Agencja Turystyczna SIGMA.
Z podziękowaniami organizatorzy: Małgorzata Miedzińska, Jolanta Tkaczyk i Agnieszka Kulikowska.

fot. Jacek Świątek

 

44b
55
102
112
31
119
23
54
42
1
19
71
13
12
8
27
6
63
121
122
26
52
15
106
6
60
120
115
62
67
18
41
116
9 (1)
34
73
66
74
5
12
29
114
10
50
101
70
61
125
63
128

Back to top