Ważne GDZIE, ważne z KIM
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie z 3Ga, 5Gb i 4KZ:)
Warsztaty: Smoothies, czyli zdrowa przyszłość. (prowadzący Pan mgr inż. Patryk Siczek)
Warsztaty: Hamowanie aktywności enzymów odpowiedzialnych za brązowienie enzymatyczne.
Warsztaty: Mleko w czystej postaci, czyli badania zafałszowań w produkcie.
LETS COOK! GOTOWANIE NA EKRANIE PO ANGIELSKU
Zachęcamy wszystkich uczniów naszej szkoły do wzięcia udziału w konkursie, pt. LETS COOK!-GOTOWANIE NA EKRANIE PO ANGIELSKU.
Uczestnik/uczestnicy ma/ją za zadanie NAKRĘCIĆ FILMIK (ok 5 min) przedstawiający przygotowanie dowolnej potrawy z komentarzami w języku angielskim.
Film powinien przedstawiać wykorzystane produkty spożywcze, sposób przyrządzania i serwowania potrawy.
Wymagania techniczne: format: .mp4, dobra jakość, orientacja pozioma, czas: ok. 5 minut.
Prace będą prezentowane na trenie szkoły, stronie internetowej oraz mediach społecznościowych szkoły.
Gotowy filmik należy przekazać nauczycielom języka angielskiego (M. Kleczaj, E. Zwęglińskiej), (sala C1) na pen-drive lub bezpośrednio z telefonu do dnia 20.03.2024. Zachęcamy do udziału, liczymy na Waszą pomysłowość.
Na zwycięzców czekają nagrody.
Organizatorzy: Marta Kleczaj, Emilia Zwęglińska
Gościliśmy uczniów ze szkoły podstawowej
29 lutego naszą szkołę odwiedzili uczniowie szkoły podstawowej. Podczas zwiedzania zobaczyli pracownie gastronomiczne, cukierniczą, obsługi konsumenta, turystyczną, kuchnię i hotel. Zapoznali się z kierunkami kształcenia w naszej szkole.
Podczas wizyty spróbowali sorbetów w trzech różnych smakach i flambirowanych jabłek.
Mamy nadzieję, że niektórzy z nich wybiorą naszą szkołę i będą kształcić się w jednym z zaprezentowanych zawodów.
fot. Karolina Ostatek 2GcH
IV miejsce w wojewódzkim Konkursie BHP
W czwartek 29 lutego uczennice z klasy 3 H uczestniczyły w drugim etapie wojewódzkiego Konkursu BHP w Wyższej Szkole Bezpieczeństwa i Organizacji Pracy w Radomiu. Drużyna naszych "hotelarek" zajęła IV miejsce.
Amelia Drela zdobyła I miejsce i będzie reprezentować województwo mazowieckie w finale ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
31 stycznia 2024 r. w Warszawie odbyły się eliminacje wojewódzkie do XXIX edycji Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Naszą szkołę reprezentowała uczennica klasy 3ckb - Amelia Drela.
Konkurs składał się z etapu pisemnego oraz praktycznego. W części praktycznej do wykonania był tort z dekoracją, bankietówki oraz figurki z dowolnego surowca. Dekoracje wyrobów musiały być nawiązywać do tematu przewodniego - "Polscy olimpijczycy”.
Prace konkursowe oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem przedstawiciela Mazowieckiego Kuratora Oświaty.
Amelia zdobyła I miejsce i będzie reprezentować województwo mazowieckie w finale ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu w dniach 18-20 marca 2024 r., gratulujemy i życzymy powodzenia.
"Spaβ mit Backen - Mein Ostergebӓck"
Zapraszamy do udziału w konkursie kulinarno-językowym uczniów szkół podstawowych.
Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu w pliku PDF fotorelacji uwieczniającej poszczególne etapy przygotowania ulubionego wypieku wielkanocnego. Fotorelacja powinna zawierać opis składników oraz opis wykonania (na poziomie klasy 7 i 8 szkoły podstawowej). Językiem pracy jest język niemiecki.
Prace konkursowe w formie elektronicznej należy przesłać na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., wpisując w tytule konkurs wielkanocny oraz nazwę szkoły
Prace przesyła nauczyciel (opiekun grupy) w imieniu uczniów.
Na dole pracy podpisujemy imię, nazwisko, wiek uczniów, imię i nazwisko opiekuna ucznia oraz nazwę szkoły.
Obchody NARODOWEGO DNIA PAMIĘCI ŻOŁNIERZY WYKLĘTYCH
1 marca w bibliotece szkolnej odbyły się obchody NARODOWEGO DNIA PAMIĘCI ŻOŁNIERZY WYKLĘTYCH.
Uczniowie oglądali film pt. „Przystanek Historia - Żołnierze Wyklęci", a następnie uczestniczyli w konkursie.
W obchodach brała udział młodzież z klasy: 1 OT, 1 OTK, 1 Z, 1 H, 1 GB, 1 KA, 2KZ, 2 GCH, 3 GA, 3CKP, 4 H, 5 HP, 5 ZP, 5 GBP i 5 OTP. Młodzież była pod opieką p. A. Maciejewskiej-Pawłowskiej, p. B. Kotwy, p. K. Kuca. Uczestnikom dziękujemy za udział w obchodach NARODOWEGO DNIA PAMIĘCI ŻOŁNIERZYWYKLĘTYCH.
Panu Michałowi Borodziukowi i p. Ani Skałbani bardzo dziękujemy za ciekawy wstęp i rys historyczny.
Zapraszamy do udziału w kolejnych akcjach organizowanych w bibliotece szkolnej.
Organizatorzy: nauczyciele bibliotekarze i p. Michał Borodziuk
CO SŁYCHAĆ NA SZKOLNYM Tik Toku i Instagramie? :)
Uczeń jest 10/10 ale ... |
📣Mistrzostwa Radomia w piłce siatkowej dziewcząt 📣
OJ Działo się.... udział 16 drużyn w Mistrzostwach Radomia 😉
🔥Klasyfikacja końcowa:
👏 I miejsce 🥇IV LO
II miejsce 🥈 III LO
III miejsce 🥉 Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich 👏
IV miejsce 🏅 💙 12 Liceum
💛 Gratulacje dla wszystkich drużyn, które brały udział w Mistrzostwach Radomia
PS🏐...
💪💪💪p Podziękowania dla Biura Sportu i Turystyki UM w Radomiu.
.. SZS w Radomiu... Dyrekcji💙 12 Liceum💛... Młodzieży 💙12 LO💛... i Nauczycielom Wychowania Fizycznego ... w 💙 12 Liceum 💛 za organizację zawodów